Kartel houdt budget voor nieuw Pand nauw in de gaten: “Eerste fase kost 10 miljoen euro meer”

Guy Vanden Eynde en Michiel Vandewalle houden de cijfers van het nieuwe Pand in de gaten. (foto DJW)
Redactie KW

In het vooruitzicht van de begroting voor volgend jaar die in een van de twee gemeenteraden in december wordt voorgelegd is het kartel N-VA/Open VLD nu al druk bezig met zijn vragenlijstje op te maken. Een van de blikvangers is zeker de renovatie van het Pand en de bijhorende zware investering. “De kosten vallen veel duurder uit dan wat in de huidige begroting staat”, merken Guy Vanden Eynde (Open VLD) en Michiel Vandewalle (N-VA) op.

Intussen maakte het stadsbestuur bekend dat de aannemer tegen juni volgend jaar klaar is met de werken. Dan krijgen de handelszaken voldoende tijd om hun eigen winkel in te richten. De officiële opening is voorzien halfweg augustus.

“Wij willen eerst en vooral toch benadrukken dat de renovatie en herinrichting van het Pand zeker broodnodig is. Het kartel staat volledig achter het project en alles wat daar deel van uitmaakt”, stippen Guy Vanden Eynde en Michiel Vandewalle aan. “Maar wij hebben wel problemen met de voorgestelde investeringen. Als wij het op basis van de gegevens waarover alle raadsleden beschikken alles analyseren, dan gaat het in een eerste fase over 28,8 miljoen euro in plaats van de vooropgestelde 17,5 miljoen euro.”

Wagso

Het grote verschil tussen de cijfers van het kartel en die van het bestuur zit in de begrotingsposten voor Wagso, het autonoom gemeentelijk bedrijf dat de exploitatiekosten van het Pand in handen heeft en de stad zelf die investeert waarvan die kosten in een apart begrotingspost zijn samengevoegd.

“Wagso is stad Waregem en stad Waregem is Wagso. Wat betekent dat de cijfers van beide posten bij elkaar horen waardoor het totaalplaatje dan toch duidelijker wordt. Voor alle duidelijkheid: wij geven de cijfers weer zoals ze in de officiële documenten zijn terug te vinden”, stellen ze.

“Wat blijkt nu? Dat het voor Wagso in totaal over 7,4 miljoen euro gaat waarvan 4,4 miljoen euro schadevergoedingen voor het verbreken van de huurcontracten van de handelszaken die op het moment van de werken in het Pand actief waren. Wij rekenen bij die exploitatiekosten ook de geplande centrumpromotie van 1,2 miljoen euro bij en de niet-verhuur van de winkels tijdens de werken, goed voor eveneens 1,2 miljoen euro. Ten slotte zijn er nog de juridische bijstand en de administratiekosten, goed voor 580.000 euro. Samen is dat 7,4 miljoen euro.”

“Wij geven de cijfers uit de officiële documenten weer”

Guy Vanden Eynde en Michiel Vandewalle

De investeringskosten, die op een aparte post zijn ingeschreven, bedragen volgens het kartel 21,4 miljoen euro. “De renovatie van het Pand kost 15,9 miljoen euro, de compensatie van de handelaars 2 miljoen euro plus de nieuwe parking in de Meersstraat, de esplanade aan stadionvijvers en de groenzone aan het vroegere politiegebouw. Alles samen is dat 21,4 miljoen euro. En Wagso plus stad samen komt op 28,8 miljoen euro. Hierover gaan wij in december gefundeerde vragen stellen”, besluiten de politici.

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.