Karolien Damman één jaar aan de slag als burgemeester van Kortemark

foto Kurt © Foto Kurt
Redactie KW

Eén jaar geleden werd Karolien Damman de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van Kortemark. Ze blikt positief terug op het voorbije jaar.

“Als één iets me ontgoocheld heeft het voorbije jaar, dan is dat al het negatieve dat op sociale media zoals Facebook wordt uitgesmeerd”, vertelt Karolien. “Al dat negativisme en die halve waarheden die mensen uitsmeren op al die groepen, dat komt soms kwetsend over. Iedereen mag zijn mening ventileren, ook als die niet strookt met de mijne. Weet je, eigenlijk heb ik mij voorgenomen om daar niet te veel meer naar te kijken. Het is toch veel aangenamer om iets leuks of aangenaams te posten in plaats van altijd je gal te spuwen? Ik zeg steeds dat mensen die met iets in de gemeente een probleem hebben, moeten bellen, ofwel naar mij ofwel naar de bevoegde instanties. Dan wordt er zeker iets aan gedaan en anders krijgen ze zeker de juiste uitleg waarom het niet kan.”

Brandweer

“De burgemeester is ook maar een mens, ik trek mij al die negatieve zaken aan. Maar schrijf het gerust op: iedereen is altijd welkom en ik sta iedereen te woord“, vervolgt de burgemeester. Gelukkig kiest het overgrote deel van de Kortemarkenaren toch voor het principe van mensen spreken mensen en dat verheugt me. Al dat persoonlijk contact geeft me veel voldoening in mijn burgemeesterschap.”

Burgemeester zijn, is de schoonste job ter wereld

“Op beleidsmatig vlak ben ik ook heel tevreden dat we in het voorbije jaar konden aankondigen dat de belastingen in Kortemark ferm zouden dalen. Ik heb ook nog meer respect gekregen voor onze brandweermannen. Als burgemeester werd ik ook geconfronteerd met enkele zware ongevallen in de gemeente en als je ziet hoe plichtbewust zij tewerk gaan in soms heel zware omstandigheden, kan ik alleen maar dankbaar zijn en zeggen: chapeau.”

In eer en geweten

“Ik heb al een paar beslissingen moeten nemen waarvan ik wist dat het bij sommigen niet in goede aarde zou vallen, ondanks het feit dat het de juiste beslissing was. Je moet in zo’n functie proberen goed te doen in het algemeen belang en jezelf niet boven de wet stellen. Het is belangrijk dat ik mezelf recht in de ogen kan kijken als ik in de spiegel kijk ‘s avonds. Ik laat me dan ook graag bijstaan en adviseren door alle medewerkers van al onze diensten, zodat we steeds de juiste beslissing kunnen nemen, in eer en geweten. Het voorbije jaar mocht ik heel veel mensen leren kennen op een positieve manier en dat maakt inderdaad duidelijk dat burgemeester de schoonste job ter wereld is”, besluit Karolien Damman enthousiast. (Jeffrey Dael)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier