Karl Vannieuwkerke schrijft een brief aan de Picanol-hacker

Een hacker legde de productie in het Ieperse Picanol stil. © belga
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot de hacker van het Ieperse bedrijf Picanol. Die m/v/x mag altijd antwoorden: karl@kw.be (wel graag zonder virus).

Beste X,

We weten niet wie je bent. Je beroep kennen we wel: hacker, een virtuele gijzelnemer met veel macht. Je slaagde er vorige week in om de productie in alle vestigingen van weefgetouwenfabrikant Picanol vijf dagen compleet lam te leggen. Zowel in Ieper, Roemenië als in China kon niemand verder nadat jij een ransomware-aanval (wat dat ook moge zijn) op de systemen van het bedrijf met hoofdzetel in West-Vlaanderen had gelanceerd. Zelfs deze week zijn ze in de gieterij maar heel voorzichtig aan het werk met de dreigende angst dat de systemen opnieuw gaan blokkeren.

Het nieuws triggert me. Als geboren en getogen Ieperling was Picanol in mijn jeugd nooit veraf. Veel papa’s van vriendjes werkten er, de schoorstenen bliezen onfrisse rook richting jeugdstadion waar ik speelde en mijn eerste liefje was een Steverlynck. Elke Ieperling is op een of andere manier verweven met Picanol. Ieder nieuwtje over het bedrijf wekt bij ons dan ook de nodige belangstelling op. Nu was ons bedrijf plots nationaal nieuws. Een enkeling kon in Ieper alleen al 1.500 werknemers thuishouden, het beursaandeel laten schorsen en voor grote paniek in de bestuurszaal en de IT-kamer zorgen.

Bitcoins vergaren zonder enige empathie. Ga toch gewoon werken

Ik zeg een enkeling. Maar is dat wel zo? Wie ben jij eigenlijk? Een man? Een vrouw? Een student of een vroeggepensioneerde? Een nerd die alleen maar nuggets van McDonalds eet of een professor die overdag doceert aan de universiteit van een metropool? Niets zo mysterieus als een hacker. Je kan in Panama, New York of Parijs wonen. Maar evengoed een kamer huren in Bahia, New Mexico, Buenos Aires, Cusco of New Orleans. Of waarom zit je niet gewoon ergens in Beerst? Ik ben voor de zekerheid toch even naar boven gelopen om te checken of mijn kleine gamer van zestien jaar ook niet als hacker aan het werk is. Gelukkig niet. Wie je ook bent. Wat je doet is gijzelen 2.0. Mensen virtueel vasthouden voor losgeld. Vroeger werd al eens een vliegtuig gekaapt voor een fikse som of om politieke gevangenen of in het slechtste geval terroristen uit de gevangenis te krijgen.

Dat waren nog eens tijden. Toen werden gijzelaars nog verliefd op hun gijzelnemers. Deze keer niet. Bitcoins vergaren zonder enige vorm van empathie. Ga toch gewoon werken. Je doet die 2.300 werknemers van de Picanol Group misschien fysiek geen pijn, maar je brengt hun toekomst wel in gevaar. Sommigen zien het misschien als een weekje extra vakantie, maar de economische impact van je aanval is nauwelijks te overzien. Je hebt er gelukkig een gezond bedrijf uitgepikt. Een mastodont die tegen een stootje kan.

Als ik deze brief schrijf is het dinsdag 21 januari. Voor alle zekerheid wil ik het aantal werknemers van de Picanol Group nog eens checken op de website van het bedrijf, maar ik geraak er niet op. De verbinding met de site is niet beveiligd, zo krijg ik te lezen. Tiens. Heb je nog eens toegeslagen of zijn ze in Ieper doodsbang geworden van een nieuwe aanval en slaat de slinger nu door in de andere richting? Ik gok op het tweede en hoop dat jij nog een hele tijd verder kan met de vrees dat de cyberpolitie je via een obscuur IP-adres alsnog te pakken krijgt. Een jaartje werken in de gieterij in Ieper zou je deugd doen.

Deze keer met iets minder vriendelijke groeten,

Karl Vannieuwkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier