Karl schrijft een brief naar voetballer Tuur Dierckx: “Het norm- en waardenbesef bij jou en je vrienden is ver te zoeken”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot voetballer Tuur Dierckx. Afgelopen weekend moest de politie op zijn appartement een lockdownfeestje stilleggen. De speler van Westerlo (1B) mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

©DAVID PINTENS BELGA
©DAVID PINTENS BELGA

Beste Tuur,

Een kleine, fris ogende en gretige jonge gast kwam op 26 juli 2013 bij Club Brugge Lior Refaelov vervangen voor de laatste tien minuten van de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Charleroi. Het stond 1-0 en het publiek op Jan Breydel scandeerde onmiddellijk de naam van de invaller. Tuur is van ons, olé olé! Jij dus. Lior aaide over je bol en je spurtte naar zijn positie in de spits om onmiddellijk onrust te zaaien in de bezoekende defensie. Achttien jaar en de toekomst voor je. Een nieuwe publiekslieveling op Jan Breydel leek in de maak. Charles avant la lettre. Je loste de hoge verwachtingen niet in. Je bent nog altijd maar 25. Te jong om als eeuwige belofte te worden beschouwd. De toekomst ligt nog altijd voor je, maar het lijkt of je je uiterste best doet om alle kansen te verpesten. Na drie jaar Club Brugge belandde je via Kortrijk, Antwerp, en Waasland-Beveren bij Westerlo. 1B dus. Heb je jezelf al vragen gesteld bij dit traject? Ongetwijfeld. Tot en met de U21 diende je 32 keer het vaderland in de nationale jeugdploegen. Je scoorde 13 doelpunten. Het had in je hoofd voor extra motivatie moeten zorgen, maar het zorgde vooral voor berusting. Ik sprak met een aantal trainers van je. Bij de naam Tuur Dierckx fronsten ze stuk voor stuk de wenkbrauwen. Niet streng genoeg voor zichzelf , zeiden ze allemaal. Je had dus al veel verder kunnen staan.

Je haalde deze week headlines met een lockdownparty waarbij veertien mensen aanwezig waren op je appartement in Antwerpen, Tuur. Bravo. Echt bravo! Onder de aanwezigen behoorlijk wat spelers uit 1B. Van Westerlo en Deinze. Twee ploegen die al fel werden geplaagd door positieve coronatesten de voorbije maanden. Heel Westerlo moest in september al eens een week in quarantaine en testte jij zelf toen niet positief, Tuur? The untouchables . Het norm- en waardenbesef bij jou en je vrienden is ver te zoeken. Geprivilegieerde en omhooggevallen voetballers die lachen met alle mensen in de zorg. Dat zijn jullie. Het lijkt wel of je de miserie aantrekt of gewoon opzoekt. Je moest al eens voor de kansspelcommissie verschijnen om uitleg te verschaffen over je gokgedrag tijdens de periode toen je voor Club Brugge voetbalde. Mag ik het abnormaal vinden dat een adolescent van 18 jaar die dé kans van zijn leven krijgt bij een van de beste ploegen van het land zich ook nog eens bezighoudt met gokken op zijn eigen matchen? Het moest je op dat moment nog om de pure en onbezoedelde sport te doen zijn.

Misschien heb je wel eens een echte lockdown nodig om te ontdekken wat er allemaal in je zit. Ascetisch leven, volledig op topsport gericht, kan je de stap doen zetten die je nooit hebt kunnen nemen. Mag ik je nog eens meepakken naar de eerste zin van deze brief, Tuur? Op 26 juli 2013 verving je Lior Refaelov. Lior is nu 34 jaar en dé sterkhouder van Antwerp. Na Nieuwjaar speelt hij Europees tegen de Glasgow Rangers terwijl jij in het beste geval met Westerlo in de achtervolging bent op Union in 1B. Waar gaat Tuur Dierckx spelen als hij 34 jaar is? Bij Diegem of de City Pirates? Of ben je tegen dan al lang gestopt? Ik hoop dat je ogen open gaan en dat je vooral in je kot blijft… en daar geen vrienden meer uitnodigt.

Warme groet,

 ©Mieke Verhelle
©Mieke Verhelle

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.