Karikaturist Nesten is overleden

© NSK
Redactie KW

Volksfiguur Rik Delneste, beter bekend als karikaturist Nesten, heeft zaterdag de ongelijke strijd verloren tegen de slepende ziekte die hem al een tijdje getroffen had.

Rik Delneste uit Kuurne raakte in heel (West-)Vlaanderen bekend als Nesten, tekenaar van karikaturen, vooral van wielrenners. Hij werd een aantal maanden geleden getroffen door een slepende ziekte en verbleef in het AZ Groeninge. Nesten werd geboren op 20 december 1946 en is dus 71 jaar geworden. Hij was getrouwd en heeft twee kinderen.

Rik Delneste groeide op als wees onder het strenge regime van de zusters in het rusthuis van Harelbeke. Hij volgde de opleiding sierkunsten in het VTI van Kortrijk om daarna zijn studies plastische kunsten verder te zetten aan Sint-Lucas in Gent.

Hij schilderde aanvankelijk heel wat feestelijke toestanden op vensters en panelen en begon in 1969 ook voor de kranten te werken, waar hij onder meer karikaturen voor de sportredactie van Het Volk, De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg creëerde. Nesten was vorig jaar nog laureaat van de Kuurnse cultuurprijs. In de jaren 90 presenteerde hij samen met Donaat Deriemaeker een tv-programma.

Maar ook voor onze krant was Nesten een tijdlang actief. Zo tekende hij twee jaar geleden nog de trofee voor onze IJzeren Briek Timothy Dupont (bekijk de video hieronder).

https://www.youtube.com/watch?v=dv2onURqBBQ

Gewezen toprenner Nico Mattan meldde het verlies van zijn goede vriend.

Karikaturist Nesten is overleden

Ook Kuurns burgemeester Francis Benoit reageerde via Facebook.

Karikaturist Nesten is overleden

(BRU – Foto’s Facebook/BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier