Karibu Anzegem zoekt nieuwe woonbuddy’s

Een paar woonbuddy’s en nieuwkomers uit Groot-Anzegem. Van links naar rechts vooraan Hilde Deseyn, Mawule Toutou, Pol Ostyn, Stefanie De Witte en achteraan Marc Lazou, Maiadah Ali, Marjan Verplancke en Efrem Kidane. © GV
Redactie KW

Word jij ook geraakt door het lot van erkende vluchtelingen? Wil je een van hen ondersteunen om zich thuis te voelen in onze gemeente? Heb je zin om nieuwe en verrijkende banden uit te bouwen? “Dan is woonbuddy zijn bij Karibu Wonen iets voor jou”, glimlacht Hilde Deseyn. “Deze rol opnemen, maakt me oprecht gelukkig.”

Sinds een jaar bestaat binnen Karibu Anzegem het initiatief ‘Woonbuddy’ binnen het deelproject Wonen. Karibu Anzegem is een netwerk van vrijwilligers die vluchtelingen welkom heten in de gemeente. In nauw contact met het Sociaal Huis ondersteunen zij nieuwkomers bij dagelijkse dingen, helpen zij om een betaalbare en veilige woning te vinden en organiseren zij activiteiten die leiden tot verrijkende ontmoetingen.”

Verschillende domeinen

Erkende vluchtelingen hebben het zeer moeilijk om een appartement of huis te vinden door de taal- en cultuurdrempel en hun beperkte financiële armslag. “We begeleiden deze nieuwkomers in hun zoektocht naar een woning door verhuurders en eigenaars van panden in naam van kandidaat-huurders te contacteren”, vertelt vrijwilliger Pol Ostyn. “Maar het gaat verder dan een dak boven het hoofd. Het is van onschatbare waarde dat er mensen zijn die deel willen uitmaken van het netwerk van deze nieuwkomers.”

Woonbuddy’s zijn sociaal bewogen vrijwilligers die regelmatig een bezoekje brengen aan deze mensen. “Die betrokkenheid kan een enorm verschil maken”, vertelt woonbuddy Marc Lazou. “Stap voor stap wordt er een vertrouwensband opgebouwd. Een woonbuddy zorgt bijvoorbeeld voor een kennismakingsmomentje met de buren of luistert naar de noden van de mensen. Een stukje wegwijs maken in de buurt of eens meegaan naar de kunstacademie of de plaatselijke voetbalclub om een van de kinderen in te schrijven.”

Ik woon al zes jaar in België en heb mijn draai hier al goed gevonden – Maiadah Ali

“We doen ook beroep op elkaar als woonbuddy’s. Als ik een vraag krijg rond een kapotte deurbel bijvoorbeeld, dan bel ik naar Marc”, lacht Hilde Deseyn die woonbuddy is van Efrem Kidane die afkomstig is als oorlogsvluchteling uit Eritrea en ernaar uitkijkt om herenigd te worden met zijn vrouw en drie kinderen na ruim vier jaar. “Ik heb een heel traject afgelegd en ben nu heel blij met mijn appartement in Tiegem”, zegt Efrem. “Hilde betekent heel veel voor mij. Ze hielp mij onder meer met de papieren van het huis. Ook ging zij met mij naar Mechelen om de gezinshereniging voor te bereiden.” Hilde probeert wekelijks contact op te nemen met Efrem. “Hij kwam ook al bij mij thuis op de koffie en ik nodigde toen ook een ander gezin uit afkomstig uit Eritrea met het grote voordeel dat ze heel wat informatie konden uitwisselen in hun eigen taal.”

Nieuwkomer Mawule Toutou vertelt dat sinds zij en haar twee dochters met Marjan naar de bibliotheek gingen, haar dochters er nu regelmatig langsgaan om boeken en luisterCD’s te ontlenen. Ook nemen nieuwkomers die hier reeds een aantal jaar wonen, een waardevolle rol op als vrijwilliger. “Ik woon al zes jaar in België en heb mijn draai hier al goed gevonden”, vertelt de uit Irak afkomstige Maiadah Ali die als zorgkundige werkt in WZC Ten Berk. “Ik help nieuwkomers de weg vinden naar Karibu, organiseer mee activiteiten en ga af en toe mee als vertaler Arabisch-Nederlands. Als ik kan helpen als taxi-chauffeur, doe ik dat ook met plezier.”

Gratis vorming

Om de drempel te verlagen en om geïnteresseerden kennis te laten maken met een aantal taken, biedt Karibu in samenwerking met het Sociaal Huis vorming aan. Op 5, 13 en 21 oktober om 18u30 organiseren zij drie avonden die je vertrouwd maken met de asielprocedure, de taken van de sociaal assistent en met de opdracht van en de valkuilen voor de woonbuddy. “We hebben een heel toffe groep vrijwilligers in onze gemeente die elkaar regelmatig ontmoeten en die samen proberen van Anzegem een warme gemeente te maken waar iedereen welkom is”, zegt vrijwilliger Marjan Verplancke. “Heb je interesse als woonbuddy of wil je gewoon eens kennis maken? Dan ben je meer dan welkom!” (GV)

Neem contact op met Karibu door een e-mail te sturen naar karibuanzegem@outlook.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.