Karen Vermeersch: “Zonder verwachtingen kan je niet teleurgesteld worden”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Karen Vermeersch wil sprankelend door het leven gaan, zegt ze. En ze slaagt daar wonderwel in. Het is alsof je een warme zonnegloed voelt zodra je deze jongedame aanspreekt. Niet toevallig, want Karen werkt aan zichzelf. Ze is een yogini, een toegewijde beoefenaar van de kunst van de yoga. Je voelt dat ze lichaam, geest en gevoel beheerst. Geen esoterisch gebrabbel bij haar, maar heerlijke humor en gulle scheuten warmmenselijkheid. Plek van het gesprek: een kruispunt in Bissegem. Van waaruit je alle richtingen uitkan. Net zoals met deze babbel met een jonge avonturierster die weldra voor onbepaalde tijd naar India vertrekt om er zich verder te verdiepen in de yoga en om er vrijwilligerswerk te verrichten.

We zijn niet ver verwijderd van het huis van haar ouders, zegt ze. Ze wonen nog altijd in Bissegem. De gemeente van het liedje over het meisje dat er in haar deurgatje stond. En prompt zingt ze van ‘Tjingstjeraraboem’. Nog maar pas is ze uitgezongen of we hebben de feiten op een rij. Karen is 30, dochter van Tom en Ann. Hij is psycholoog, en beiden zijn herboristen, specialisten in de kruidengeneeskunde. Karen woonde tot voor kort in Gent, maar is even voor een paar maanden terug in Bissegem, in afwachting van de reis naar India. En zo is ze er die dag op wandel. Net terug van een bezoekje aan haar opa.

Eerste hulp bij emotionele ongevallen

Karen geeft yogales en is consulente in Bachbloesems. Euh? Ja, die reactie hoort ze wel vaker. “Mensen reageren: ‘Bachbloesems? Wat is dat voor iets raars?'”, lacht ze en begint aan haar uitleg. “Dat zijn druppeltjes, extracten van planten, die helpen bij emoties. Bijvoorbeeld als je stress hebt, of als je angstig bent, dan ga je kalmeren.” Dit blijkt handig wanneer mensen last hebben van stress, burnout en faalangst. Een middel dat gehanteerd wordt als eerste hulp bij emotionele ongevallen. Karen mag dan zichtbaar met beide voeten op de grond staan, ze ziet wellicht vaker wenkbrauwen fronsen als ze haar Bachbloesems aanprijst. Bachbloesems zijn trouwens niet genoemd naar Johann Sebastian geeft ze nog mee, maar naar Edward Bach, een Britse dokter. Dat het middel dat naar hem genoemd werd meer is dan een flesje gekleurd of geparfumeerd water kan volgens Karen afgeleid worden uit het feit dat het ook bij baby’s en dieren werkt. “Bij een volwassene zou je nog van een placebo-effect kunnen spreken, maar baby’s en dieren weten van niets, en toch kalmeren ze als je ze een paar druppeltjes Bachbloesem toedient.”

We zouden niet meer weten wat het is om gelukkig te zijn als we nooit meer ongelukkig zijn

Karen had iets met talen gedaan en was ook van plan daar haar beroep van te maken, toen haar vader vroeg of ze geen zin had om in zijn zaak te gaan werken. “Hij doet in Bachbloesems”, zegt ze. “En ik heb dan gezegd aan mijn papa: ‘Het is goed, ik wil dat proberen.’ En voilà, zo ben ik daar ingerold. Ik heb dan een opleiding gevolgd in Antwerpen, tot consulent, en voilà. Mijn ouders hebben lang een natuurvoedingswinkel gehad, Synergie. Ik ben dus in die wereld opgegroeid. Toen ik als kind ziek was, probeerden ze me altijd eerst te helpen met kruiden. Pas als het dan niet overging, gingen we naar de dokter. Dus ik sta daar zeker voor open, voor die dingen.”

Geen geluk zonder ongeluk

Wie openstaat voor alternatieven, zal ook al sneller bij yoga uitkomen. Karen geeft onder meer les in yoga in het Body Atelier op de Lange Munte in Kortrijk. Maar je kan ook bij haar terecht voor privélessen. “Je hebt allerlei soorten yoga. Soms word ik voor een teambuilding gevraagd, andere keren krijg ik mensen over de vloeren die met bepaalde klachten zitten en oefeningen willen voor hun schouders, of voor hun onderrug. Of voor steviger buikspieren. Dat kan ook allemaal. Of gewoon om te ontspannen. Herstellende yoga, waarbij je met veel kussens werkt en dekentjes. Mensen denken soms: yoga is zen en mediteren. Je kunt inderdaad van die rustige yoga doen, maar je kunt ook poweryoga doen waarbij je badend in het zweet buitenkomt. Het voordeel van yoga is ook dat je er niets verkeerd mee kunt doen. Je wordt er rustig en goedgezind van.”

Dat het helpt, zie je aan Karen. Of het is de yoga, of het zijn de Bachbloesems. “Och, ik heb zoals iedereen ook mijn ups en mijn downs,” zegt ze. “Als ik in een down zit, dan probeer ik me te verzorgen met Bachbloesems. En doe ik aan yoga. Maar ook de dipjes horen bij het leven. Het leven zou saai zijn, mocht het alleen uit hoge pieken bestaan. We zouden niet meer weten wat het is om gelukkig te zijn als we nooit meer ongelukkig zijn. Daaruit neem je mee wat je nodig hebt om te evolueren naar… gelukkig zijn.”

Dankzij de yoga heb ik geleerd om gelukkig te zijn met wat ik heb

Zelf blijft ze evolueren. Vandaar dat ze in november naar India trekt. “Eerder dit jaar, in maart, ben ik samen met mijn mama twee maanden lang door India getrokken en ik heb daar een opleiding gevolgd die heel mijn leven heeft veranderd. Ik heb daar dingen gevoeld waarvan ik dacht: dat is niet mogelijk. En nu ga ik ernaartoe voor het vervolg van mijn yoga-opleiding. Als je er gaat, geef je er wat je zelf kan bieden. Ik heb talen gestudeerd, dus ga ik er vertalingen doen van teksten voor websites, of misschien lesgeven. En in ruil mag ik er dan verblijven, aan yoga doen en mediteren. En dan bezoek je bijvoorbeeld ook liefdadigheidsprojecten in het Himalaya-gebergte. Om daar te helpen, bijvoorbeeld met het uitdelen van eten in een schooltje hoog in de bergen.”

Sprankelen vanbinnen

Hoe lang ze daar blijft en wat ze daarna wil gaan doen, weet Karen nog niet zeker. “Ik laat altijd op me afkomen wat er komt. Op dit moment ben ik me heel erg aan het amuseren met die yogalessen geven en help ik de mensen vooruit met de Bachbloesems. Ik doe dat ontzettend graag, met heel mijn hart. Ik vind het heel leuk als ik mensen kan zien groeien, beter worden. Eigenlijk wil ik gewoon gelukkig zijn. Ik wil naar de plekken gaan of de dingen doen die me het meeste gevoel geven dat ik leef. Dat je voelt dat je sprankelt vanbinnen. Ik wil niet meer ergens zitten waarvan ik het gevoel heb: Goh, moet ik dat mijn hele leven doen? Of, moet ik dat nog twee jaar doen? Nee, dat wil ik niet. Ja, en wat dat wel. Verder gaan in de yoga? Is dat dan nog iets anders doen waarvan ik nog niet weet wat er op mijn weg komt? Ik weet het niet. Het enige dat welomlijnd is, is dat ik er gelukkig van moet worden.”

Niet streven naar Tastbare dingen

“Als je vraagt aan een mens: wat wil je? Veel geld, een mooi huis, of weet ik veel wat. Maar waarom wil je al die tastbare dingen? Omdat je denkt: die dingen gaan me gelukkig maken. En eventjes zal dat zo zijn. Tot je voelt: ik heb nu dat huis, ik heb nu die wagen, ik heb nu dat lief, ik heb nu dat werk… Ik weet niet wat het allemaal is wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Maar al die uiterlijke dingen kunnen veranderen, kunnen wegvallen en dan ben je plotseling ongelukkig. Het is beter om niet afhankelijk te zijn van die dingen. Je moet je geluk halen uit jezelf, vanbinnen. En yoga kan daarbij helpen.”

Of Karen een gezin wil stichten of kinderen wil krijgen, ook daar is ze nog niet uit. “Momenteel is er geen partner in mijn leven, maar komt er iemand met wie het klikt, dan is het eventueel wel mogelijk. Ik voel in elk geval de biologische klok nog niet tikken. Dankzij de yoga heb ik geleerd om gelukkig te zijn met wat ik heb. Het leven kan zo snel veranderen. Ik pin mij nergens op vast. Als je geen verwachtingen hebt, kan je ook niet teleurgesteld worden.”