Karel Vlaemynck wil indrukwekkend kantoorgebouw langs Ruiseleedsesteenweg bouwen: “Met The Office willen we Tieltse economie een boost geven”

Tegen het voorjaar van 2023 moet The Office een feit zijn.© GF
Tegen het voorjaar van 2023 moet The Office een feit zijn.© GF
Philippe Verhaest

Het was wereldnieuws in Tielt, begin deze week. Het bekende hotel en restaurant El Parador stopt er eind dit jaar mee en komt in handen van MC Bouw, een onderneming van Karel Vlaemynck. De ondernemer wil net naast de feestzaal met The Office een modern kantoorgebouw van 3.700 vierkante meter bouwen en plant op de site van El Parador op termijn mogelijk een tweede complex. “Er zit in Tielt enorm veel bedrijvigheid”, zegt hij. “Wij willen de ruimte creëren om die hier ook te houden.”

Drie jaar geleden kochten Karel Vlaemynck (46) en zijn partner Ilse Nagel (50) met MC Bouw de woning net naast El Parador aan, met een duidelijk doel voor ogen: op de site een state of the art kantoorgebouw van 3.700 vierkante meter optrekken. “In ons huidige Vlaemynck Business Center – aan de overkant van de Ringlaan – verhuren we sinds juni 2013 kantoorruimte aan starters”, duidt Karel. “Die beginnen vaak alleen, maar groeien gestaag. Alleen: in Tielt zelf vinden ze vaak geen onderkomen om hun bedrijf de nodige ruimte te bieden en daardoor verkassen ze naar pakweg Kortrijk of Torhout. Wij willen de plek creëren om die veelbelovende ondernemingen in eigen stad te houden. Onze stad is gezegend met enorm veel bedrijvigheid, die moeten we alle kansen bieden. Op die manier willen we de Tieltse economie een boost geven.”

50 procent in optie

In The Office zullen kantoorruimtes te koop aangeboden worden en net daar schuilt het grote verschil met het Vlaemynck Business Center, klinkt het. “In VBC verhuren we, in ons nieuw complex worden oppervlaktes verkocht. En de interesse is groot: op 50 procent van de beschikbare oppervlakte is nu al een optie genomen. Dat bewijst dat de nood aan voldoende kantoorruimte in onze stad groot is. Zeker met het oog op wanneer de coronacrisis gaan liggen is en telewerk niet langer de norm zal zijn. Veel grote bedrijven zullen gedecentraliseerd beginnen werken en hubs voorzien buiten de grootsteden. Tielt heeft op dat vlak een pak troeven in handen: pal in het midden van West- en Oost-Vlaanderen en perfect ontsloten.”

“Mijn hart klopt nog altijd sneller als ik in Tielt iets kan verwezenlijken”

Bedoeling is The Office in het voorjaar van 2023 in gebruik te nemen. “Het kruispunt van de Ringlaan met de Ruiseleedse-steenweg wordt straks een nieuwe poort tot Tielt, met prachtige architecturale gebouwen als blikvanger. The Office wordt trouwens net zoals ons VBC ontworpen door het Knokse Project Architects. Als de vraag blijft aanhouden, behoort een tweede dergelijk gebouw op de El Parador-site tot de mogelijkheden”, vervolgt Karel. “Maar tot eind dit jaar blijven Nick Ver Eecke en Stefanie Verhaege de zaak runnen en ook na hun vertrek willen we de iconische plek in ere houden. De mogelijkheid bestaat dat we El Parador vanaf 2022 als feestlocatie aanbieden, waarbij de huurder zelf voor de catering moet zorgen. Alle meubilair en voorzieningen – inclusief de professionele keuken – blijven behouden.”

Voor Tielt

Met The Office geeft Karel Vlaemynck ‘zijn’ Tielt opnieuw wat extra uitstraling. “We hebben op veel plekken in Vlaanderen projecten lopen, maar mijn hart klopt nog altijd wat sneller wanneer ik in Tielt iets kan verwezenlijken”, glimlacht hij. “Hier ben ik thuis, kennen we de mensen en weten we wat er leeft. Daar willen we nu opnieuw op inspelen.”

Ilse Nagel en Karel Vlaemynck willen van The Office een succes maken.©WMe by Wouter Meeus
Ilse Nagel en Karel Vlaemynck willen van The Office een succes maken.©WMe by Wouter Meeus

En hoe zit het met het dossier-Collegesite? “Hopelijk tegen begin 2023 alle vergunningen binnen”

Vlaemynck Invest, een van de bedrijven van Karel Vlaemynck, maakt samen met VT Invest deel uit van de tijdelijke handelsvennootschap Kortrijkstraat om de Collegesite te transformeren in een plek waar wonen, werken en winkelen hand in hand gaan. “Het dossier sleept al heel lang aan, maar onze ambitie is duidelijk”, poneert Karel Vlaemynck. “We willen van de Collegesite het nieuwe kloppende hart van Tielt maken. De plek ligt me ook na aan het hart: ik heb er zelf acht jaar op de schoolbanken gezeten en mijn eerste kantoor bevond zich in de Kortrijkstraat. Ik ken de locatie dus door en door.”

PPS-contract in pijplijn

“Ik hoop dat we stilaan de goede richting kunnen inslaan. De gunning is door de gemeenteraad goedgekeurd, de nog nodige panden zijn stilaan allemaal verworven en het PPS-contract wordt opgemaakt. Dat moet nog dit voorjaar een feit zijn. Wij staan klaar om alle aanvragen en studies in gang te steken. Als alles goed loopt, moeten alle vergunningen tegen begin 2023 binnen zijn.”

“We willen zo snel mogelijk in actie kunnen schieten, want het eens zo statige Sint-Jozefscollege is steeds meer aan het verloederen. Dat mogen we niet laten gebeuren. Dit is een werk van bijzonder lange adem, maar als Tieltenaar blijf ik hier mijn schouders onder zetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.