Karel Vandenbroucke (29) zamelt skateboards in en deelt ze uit

Karel Vandenbroucke heeft een echte skatehart. (foto MD)
Redactie KW

Karel Vandenbroucke (29) uit Poperinge is sinds enkele weken gestart met ‘Skate4All’, een project waarmee hij Poperingse jongeren op een laagdrempelige manier wil laten kennismaken met skateboarden. Hij leerde zelf de sport met vallen en opstaan en wil alle kinderen in Poperinge de kans geven om dezelfde passie op te doen. Hij zamelt skateboards in om ze dan ze terug uit te delen aan de kinderen die er geen hebben.

Karel Vandenbroucke uit de Hallertaulaan is geboren en getogen in Poperinge en was als kind al terug te vinden in het skatepark. Hij ging er eerst om te skeeleren en later om te skaten. Hij hielp ook mee aan het denkproces rond het nieuwe skatepark. “Skaten is een sport waarbij je heel veel leert en waarbij je eigen ding kan doen”, begint hij te vertellen. “Ik zit al vele jaren met het idee om iets te doen rond skaten, maar het is er nooit van gekomen. Ik maakte kennis met het project ‘skate-istan’ uit het Midden-Oosten waarbij kinderen hun alledaagse miserie konden vergeten door te skaten op een veilige plaats en dat bracht inspiratie voor Skate4all.”.

Grenzen verleggen

“Skaten is niet zomaar een sport”, vervolgt Karel. “Het is een levensstijl die een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Op een skateboard heb je een enorm gevoel van vrijheid. Niemand zegt je waar je moet rijden of hoever je moet springen. Je doet wat je zelf wil, op je eigen tempo en met vallen en opstaan. Je verlegt ook je grenzen en je leert vertrouwen op je intuïtie. Skaters hebben ook heel veel respect voor elkaar en voor elkaars kunnen. Dit zijn allemaal eigenschappen die kinderen goed kunnen gebruiken. Een goed skateboard kost echter al rap 100 euro, wat niet voor iedereen mogelijk is. Er zijn wel goedkopere modellen, maar die zijn minder van kwaliteit en daardoor geef je het als kind sneller op“, legt Karel uit.

Breng je plank binnen

Dat is nu net het doel van Skate4all: goede tweedehands skateboards inzamelen van jongeren die hun plank ontgroeid zijn of die hun skateboard niet meer gebruiken, om ze dan terug te herverdelen. “Ik wil van de wintermaanden gebruik maken om die planken in te zamelen en ze terug op orde te zetten. Ondertussen ga ik op zoek naar een manier om de ingezamelde tweedehandsplanken terug te verdelen onder de kinderen die er geen hebben. Rond de paasvakantie plannen we dan enkele kennismakingslesjes op het skatepark van Poperinge. Ik hoop minimum 20 planken te kunnen inzamelen. Wie dus nog een skateboard liggen heeft of onderdelen, mag dit steeds binnenbrengen. Je schenkt je gerief een tweede leven én je geeft kinderen een kans om de sport te leren”, aldus Karel. (CB)

Inzamelplaatsen: Hallertaulaan 6,

Buurthuis in de Bellewijk of

Jeugdcentrum De Kouter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier