Karel Hessels is nieuwe voorzitter Langestraat-Hoogstraat: “Groter worden dan het Brugs Handelscentrum”

De Handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat (LaHo) heeft met Karel Hessels (tweede van rechts) een nieuwe voorzitter. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De kogel is door de kerk bij de Handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat: Karel Hessels, ook al voorzitter van Horeca Brugge vzw, volgt Rita Peers op als voorzitter. De nieuwe voorzitter droomt luidop van samenwerkingen met andere handelsgebuurtekringen uit de omgeving. “Ons doel is om groter te worden dan het Brugs Handelscentrum”, schuwt hij de grote uitspraken niet. Burgemeester Dirk De fauw doet dat trouwens ook niet. “De Langestraat is geen probleemstraat meer. De Katelijnestraat is dat wel, met het eenzijdige aanbod van chocolade en bier.”

De poortstraat Langestraat-Hoogstraat, ook wel afgekort tot LaHo, wil zich volop in de markt zetten als creatieve en diverse handelstraat met een aanbod voor ieders beurs en smaak. Zoveel werd duidelijk tijdens de voorstelling van het nieuwe bestuur van de handelsgebuurtekring van deze straat, donderdagmorgen in Charlie Rockets in de Hoogstraat.

Sterke schouders

Die locatie was niet toevallig gekozen, want deze zaak wordt uitgebaat door de nieuwe voorzitter: Karel Hessels. Zijn aanstelling is wel opmerkelijk. Tijdens de eerdere voorstelling van de beoogde vernieuwingen voor de straat, eind vorig jaar, was het nog Peter Laloo van restaurant Rock Fort die het hoge woord voerde namens de handelaars. Daar komt bij dat Hessels ook al voorzitter is van Horeca Brugge vzw. “Het wordt inderdaad behoorlijk druk”, zegt Hessels, die naast Charlie Rockets ook nog de twee restaurants Carlito’s, bar Pergola en hotel Die Swaene uitbaat.

“Toen het me aanvankelijk gevraagd werd, door onder meer Henk van Oudenhove van restaurant Sans Cravate, heb ik geweigerd. Net omdat ik al zoveel andere bezigheden heb. Maar toen ik zag dat er echt creatieve, gedreven mensen op stonden die zich engageerden om mee hun schouders te zetten onder een nieuw project voor onze mooie straat, heb ik toch toegezegd. Het werk zal immers gedragen worden door vele sterke schouders.”

Dat team werd donderdagmorgen ook voorgesteld. Naast Karel Hessels als voorzitter bestaat het uit Stefaan Vangheluwe (uitbater van kledijwinkel Lilola en eigenaar van de ontwijde kerk van ‘t Bilkse) als penningmeester, Henk van Oudenhove (van Sans Cravate en La Suite) als secretaris en Robbe De Backer (van Brocante Café), Vincent De Jaegher (van De Kelk) en Peter Laloo (van Rock-Fort) als bestuursleden.

Lien Velghe, interieurdesigner en B&B-uitbaatster, treedt niet tot tot het bestuur maar werd aangesteld als projectverantwoordelijke voor vergroening van de straat en voor het aanbrengen van street art.

“Onze straat heeft wellicht de grootste variëteit aan handelszaken van heel Brugge”, gaat Karel Hessels voort. “Kappers, slagers, luxehotels, jeugdhostels, muziekcafés, volkscafés, sterrestaurants, brasserieën, antiekwinkels, nachtwinkels en zelfs advocaten: werkelijk alles vind je hier. We zijn als het ware een dorp in de binnenstad. Meer zelfs, want veel dorpen kunnen deze verscheidenheid niet meer aanbieden. Ik zou willen vragen aan het stadsbestuur om meer aandacht te besteden aan en promotie te voeren voor de poortstraten zoals de Langestraat-Hoogstraat.”

Eenheidsworst

“Deze straten zijn zo belangrijk omdat startende ondernemers hier nog de kans hebben om een pand te huren aan een aanvaardbare prijs. Dit kan niet gezegd worden van de ‘Triple A’-locaties, alles wat zich tussen ‘t Zand en de Markt bevindt, de gouden driehoek. Die worden ingenomen door grote ketens en kapitaalkrachtige firma’s en zorgen daar voor eenheidsworst. Daarom vragen we aan het stadsbestuur om ons te ondersteunen en ook eens mee te denken als ondernemer. Het verlenen van vergunningen moet vlotter en soepeler. Ik denk bijvoorbeeld aan de toelating voor boekenwinkels om hun boeken te mogen buiten zetten, aan voedingswinkels die hun waren mogen etaleren voor hun zaak. De straat moet nog meer beleving kunnen krijgen.”

De stad beschouwt de Langestraat niet langer als een probleemstraat. De Katelijnestraat is dat wel, met het eenzijdige aanbod van chocolade en bier

“Voorts mogen mobiliteit en toegankelijkheid niet afgebouwd worden. Veel potentiële bezoekers haken immers af omdat ze winkelen in de deelgemeenten, waar het gemakkelijk en goedkoop is. We moeten onze bezoekers koesteren. Het stadsbestuur kan ons ook steunen door meer publiciteit te maken voor onze minder bekende buurt, onder meer ook door de prachtige windmolens op de Vesten te promoten. Wat de evenementen betreft, zouden we graag zien dat we van het stadsbestuur de toelating krijgen om onze braderie te mogen organiseren los van Autoloze Zondag. Dan zouden we twee keer extra volk naar onze buurt kunnen trekken.”

Langste tafel

De nieuwe voorzitter liet nog verstaan dat er nog verder gewerkt wordt aan enkele concrete projecten, zoals het realiseren van meer street art in de straat en mogelijk ook een langste tafel, waarbij de diverse restaurant en eethuisjes in de straat samen werken. “Bestaande initiatieven zoals braderie en rommelmarkt, maar ook de aanwezigheid van de kerstmarkt en de paashaas worden zeker behouden, maar we willen die wat pimpen“, laat Hessels nog verstaan.

Fusie op til

En nog opmerkelijk nieuws: er werd ook gewezen op de goede samenwerking met de naburige handelsgebuurtekring van de Philipstockstraat/Mallebergplaats én in de nabije toekomst zouden deze twee handelsgebuurtekringen zelfs volledig fusioneren. “Er is nu al een goede samenwerking met voorzitter Yannick Pollet en ondervoorzitter Lotje Corvelyn van deze handelsgebuurtekring. Mogelijk komt er ook nog een stuk van de Vlamingstraat bij, maar daarvoor moeten we de gesprekken nog voortzetten. Ons doel is om groter te worden dan het Brugs Handelscentrum (BHC)”, zei Karel Hessels enigszins uitdagend.

Ook het stadsbestuur was aanwezig in de figuren van schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) en burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Van Volcem liet verstaan dat ze in nauwe samenwerking met Lien Velghe een concreet plan heeft uitgewerkt om veel meer groen en bloemen in deze buurt te voorzien. Burgemeester De fauw sprak zijn bewondering uit voor de dynamiek en creativiteit in de straat. “Als stadsbestuur beschouwen wij de Langestraat en de Ezelstraat niet langer als probleemstraten. De probleemstraten zijn de super-toeristische Katelijnestraat met het eenzijdige aanbod van chocolade en bier en de Steenstraat met de veel te hoge huurprijzen”, stelde de burgemmester. “Ik hoop dat deze buurt authentiek en creatief kan blijven en als stadsbestuur willen wij daarin een partner zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier