Karateclub Okinawa uit Geluwe houdt online groepstrainingen

Kiara geeft voor haar scherm het beste van zichzelf. © (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Coronavirus of niet, de trainingen van karateclub Okinawa uit Geluwe gaan gewoon door! Groepstrainingen in hun gebruikelijke zaal zijn natuurlijk uit den boze maar daar vonden de trainers een praktische oplossing voor. “Via Facebook brengen we de lessen tot in de huiskamer van al onze studenten”, klinkt het bij voorzitter en digitaal trainer Jethro Trappeniers.

“Shomani Rei!” Van achter de camera groet Jethro de studenten, die geduldig op instructies wachten. “Ook voor onze club waren de gevolgen van de coronamaatregelen meteen voelbaar. Afgelopen met de trainingen, gedaan met de persoonlijke coaching en iedereen moest gewoon thuis blijven. Naast een vechtsport is Karate ook een sociale sport waar het contact tussen de trainer, de sensei en zijn leerlingen van vitaal belang is. We begonnen dan ook meteen te zoeken naar oplossingen en die vonden we op het wereldwijde web.”

Een camera, een computer en wat programmeerwerk later stond de trainer opnieuw voor zijn klas. “We nemen, binnen de muren van onze eigen woning, de trainingen op. Nadien gooien we de video op ons Facebook kanaal of gaan we zelfs live en krijgen al onze leerlingen toch een stevige training geserveerd. De trainingen gaan door op de normale tijdstippen, om toch maar zo goed en zo kwaad mogelijk in de routine van de club te vallen. Het zijn moeilijke tijden, het is dan ook aan ons om er het beste van te maken.”

Meest praktische vorm

Al snel vonden zowel leerlingen als sensei de digitale weg naar elkaar. “Het is een feit dat het directe contact er nu tijdelijk niet is”, klinkt het nog bij Jethro. “Maar via Facebook kunnen ze les volgen waarna ze via messenger of SMS en telefoon nog extra vragen kunnen stellen. Het is op dit ogenblik de meest praktische vorm van werken.”

Het zo normaal mogelijk hervatten van de trainingen is niet alleen belangrijk om de leerling fit en alert te houden. Karateclub Okinawa heeft zich ondertussen ook een stevige reputatie als kampioenen fabriek weten op te bouwen. Belgische en internationale titels zijn ondertussen geen uitzonderingen meer maar Jethro richt zijn pijlen naar iedereen. “Ook leden die een nieuwe gordel willen bemachtigen moeten verder kunnen blijven trainen, of ze nu meedraaien in de competitie of niet. Het is voor velen trouwens ook een vorm van ontspanning, tijdens de weken dat ze thuis opgesloten zitten.”

Een van die trouwe, digitale studenten is de Meense Kiara Bruwier (11). “Ik kan binnenkort mijn blauwe gordel halen maar dat wil natuurlijk ook zeggen dat ik moet blijven trainen.” De pittige tiener laat zich dan ook niet uit haar lood brengen en wekelijks worden salontafel en zetels aan de kant geschoven. De knusse living wordt dan heel even een rasechte Dojo. “Het is erg eenvoudig om de trainingen te volgen want ze gaan door op de normale tijdstippen die we hadden, voor er Corona was. Mijn ouders en zussen gaan dan een eindje in de keuken zitten, zodat ik geconcentreerd kan oefenen. Als ik vragen heb of als ik niet zeker ben dat ik iets goed heb gedaan, dan filmt mijn mama alles en stuurt ze het via video door naar de sensei. Het bevalt me wel en die blauwe gordel? Dat komt helemaal in orde.”

https://www.youtube.com/watch?v=vBVfi6oGQYU

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier