Kapster op rust uit Kuurne bezweken aan corona: “Plots krijgen de statistieken uit de media een gezicht”

Ronny Depoortere was het eerste coronaslachtoffer in onze regio. (gf) © BRU
Redactie KW

Toen eind november de eerste doden vielen in China, had niemand durven denken dat ook onze regio door corona zou worden getroffen. Een van de eerste slachtoffers die bezweek aan het virus in AZ Groeninge te Kortrijk, na weken lang een ongelijke strijd te hebben gevoerd was kapster op rust Ronny Depoortere (75) uit Kuurne.

Nog voor ons land de eerste maatregelen uitvaardigde, staken bij Ronny Depoortere de eerste tekenen van corona op. Ze kreeg op 8 maart plots hoge koorts en werd op advies van de huisarts op 10 maart naar het ziekenhuis gebracht. “Aan corona werd er aanvankelijk niet gedacht”, vertelt dochter Virginie Vleirick. “Op dat moment woedde het virus immers vooral in China en Noord-Italië. Gezien mijn ouders niet in deze landen waren geweest, werd ook geen test afgenomen. Dat was volgens de toen geldende voorschriften. Mijn moeder had in het verleden al een infectueuze astma-aanval gehad en daarom vooral deze piste bewandeld. Maar omdat de hevige koorts bleef aanhouden, werd na twee dagen toch een coronatest uitgevoerd. Tot onze verbazing bleek deze positief te zijn.”

Ronny’s toestand ging er verder op achteruit, waardoor ze op de afdeling intensieve zorgen kwam en beademingshulp nodig had. Toen ook dat niet meer volstond, werd ze in een kunstmatige coma gebracht zodat ze kon geïntubeerd worden. Totaal onverwacht sloeg op 27 maart het noodlot toe en bezweek Ronny aan een hersenbloeding.

Ook bij dochter Veerle en haar tante werd corona vastgesteld. Voor hen is het alvast een mysterie hoe ze het virus opliepen. Gelukkig gaat het ondertussen een stuk beter met hen. Tot nu toe bleef Jaak, de man van Ronny, gespaard van het virus.

Fietstochtjes

Nadat Ronny de naaischool had gevolgd in de Gasthuisstraat, ging ze aan de slag in het kapsalon van haar tante in Harelbeke, waar ze de knepen van het vak leerde. Ze startte haar carrière als zelfstandig kapster op 18-jarige leeftijd bij haar ouders in de Kortrijksestraat.

Na haar huwelijk in 1965 opende Ronny haar kapsalon in de Kerkstraat. Vanaf 1970 was ze met haar salon terug te vinden in de Koningin Elisabethstraat. De klinkende stem van Ronny kon je vaak horen tot buiten. Maandag was haar vrije dag maar die werd altijd actief benut met onder andere een grondige schoonmaak van het kapsalon en de voorgevel van het huis. Netheid was voor Ronny erg belangrijk. Het was er altijd een gezellige drukte.

Na een kleine 40 jaar met heel veel gedrevenheid ging Ronny met pensioen. De tijd die daardoor vrijkwam gebruikte ze om voor de kleinkinderen te zorgen. Ze zette zich ook actief in als vrijwilligster bij Kind en Gezin. Tevens volgde ze samen met vriendinnen lessen Frans en computer. Fietstochtjes maken met de hechte vriendengroep in Limburg, Nederland en Duitsland, naar zee gaan met de kleinkinderen, lekker koken, leuke activiteiten doen met haar man Jaak waren de dingen waar ze het meest van genoot.

“Voor heel onze familie is mama’s dood een heel groot verlies”, aldus dochter Veerle. “Dagelijks krijgen we via de media statistieken mee over corona. Maar als je binnen je eigen familie plots moet afrekenen met dit virus, krijgen deze cijfers plots een gezicht.”

Na corona

Om Ronny het afscheid te geven dat ze verdient, werd besloten om de kerkelijke plechtigheid uit te stellen tot na de coronacrisis zodat iedereen waardig afscheid kan nemen. Ronny laat een echtgenoot Jaak Vleirick, dochters Veerle en Virginie en drie kleinzonen Mathieu, Thomas en Michiel na. De familie wenst de dokters en personeel van het AZ Groeninge uitdrukkelijk te bedanken voor hun inzet en de goede zorgen die ze Ronny in deze moeilijke omstandigheden hebben toegediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier