Kapster Liselotte Rotté uit Zwevezele: “Ik geef kankerpatiënten hun haar én trots terug”

Liselotte Rotté: "We kregen les van onder meer oncologen, psychologen en dermatologen. Want wat ik doe, is niet gewoon winkel houden." © TVW
Redactie KW

Liselotte Rotté is naast kapster ook ‘hair professional oncologie’. In die tweede zaak voorziet ze kankerpatiënten van een haarwerk of haarprothese. En geeft hen zo hun trots terug. “Soms word ik euforisch als ik hen weer naar hun auto zie stappen.”

Begin vorige week ontving Liselotte haar diploma van erkend ‘hair professional oncologie’, een opleiding van een jaar, waarin amper een stuk of vier provinciegenoten haar voorgingen. De interesse kwam ruim drie jaar geleden, toen haar kapsalon zich nog op de Hille bevond. “Een klant die ik al lang niet meer had gezien, stond er plots opnieuw met haar kinderen om hun haar te laten knippen”, vertelt Liselotte. “Brenda vertelde me dat zij een haarwerk droeg, nadat ze getroffen werd door borstkanker. Dat greep me heel erg aan, zeker omdat ze een leeftijdsgenote is.”

Geen gewone winkel

Zo werd Liselotte getriggerd om een opleiding te volgen aan het Institute For Professional Care (IFPC), waar ook een 120 uur durende ervaringsgerichte stage in AZ Delta deel van uitmaakte. “We kregen les van onder meer oncologen, psychologen en dermatologen. Want wat ik doe, is niet gewoon winkel houden. Als klanten me komen vertellen dat ze een chemobeurt hebben moeten overslaan omdat het aantal witte bloedcellen te sterk daalde, moet ik begrijpen waarover ze het hebben. Achter deze job schuilt veel psychologie. Kankerpatiënten leren ermee leven dat ze zich erg moe en ziek voelen, maar haaruitval blijft voor hen allemaal erg confronterend, omdat het zo zichtbaar is.”

Discretie gegarandeerd

Liselotte, die ook transgenders en mensen met alopecia of haaruitval aan een nieuw kapsel helpt, ontvangt haar klanten in Lily’s Haarwerken vlak naast het kapsalon in de Lichterveldestraat. De zaak heeft een aparte ingang, discretie gegarandeerd.

Als mensen het resultaat in de spiegel zien, pakken ze me soms vast van ontroering

Liselotte probeert in een eerste gesprek zo goed mogelijk te luisteren en te informeren. “De betrokkenen weten meestal niet dat negen op de tien hospitalisatieverzekeringen tussenkomen in de kosten. Een goede zaak, want een haarwerk in kunstvezel – wat meest wordt genomen – kost al snel tussen de 700 en 1.500 euro. Ideaal is als ik hen al zie voor de haaruitval zich manifesteert, want op foto’s is het heel moeilijk te bepalen hoe het kapsel en de kleur er uitzagen. Ik meet ook het hoofd volledig op, anders is het risico groot dat het haarwerk te groot uitvalt.”

Ontroerde klanten

De Zwevezeelse kapster voelt erg veel dankbaarheid in haar tweede job. “Als mensen het resultaat in de spiegel zien, pakken ze me soms vast van ontroering. Ik word dan soms euforisch als ik hen trots naar hun auto zie stappen.” Aangezien Liselotte ook Think-Pink-kapster is, kunnen mensen ook bij haar terecht om hun haar te doneren.

BIO

Privé

Liselotte Rotté (41) en haar man Rudy Pottier (47) wonen met de kinderen Jitse (20), Charles (18) en Brent (15) in de Lichterveldestraat in Zwevezele.

Loopbaan

Liselotte werkte een paar jaar in kapsalon Dirk De Witte in Tielt en gaf ook een jaar les in de kappersopleiding van het Sint-Theresia Instituut in Deinze. Omdat het lesgeven haar niet echt lag, startte ze een eigen kapsalon op de Hille en drie jaar geleden volgde de verhuizing naar het centrum van Zwevezele.

Vrije tijd

Toneelspelen bij het Plezant Kliekske, lid van het Zwevezeels feestcomité, jaarlijkse deelname aan de carnavalsstoet en bloemschikken.

Info

www.lilyshaarwerken.be of 0460 97 47 62.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier