Kapster Karine wint award: “Fier dat ik dit nog mag meemaken”

Karine Uvijn dong afgelopen zondag mee naar de titel ‘beste kapper/kapster van Vlaanderen en Luxemburg’. Ze sleepte niet de hoofdprijs, maar wel de Color Award in de wacht.© foto WME
Karine Uvijn dong afgelopen zondag mee naar de titel ‘beste kapper/kapster van Vlaanderen en Luxemburg’. Ze sleepte niet de hoofdprijs, maar wel de Color Award in de wacht.© foto WME
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Karine Uvijn (54) dong afgelopen zondag mee naar de titel ‘beste kapper/kapster van Vlaanderen en Luxemburg’. Ze sleepte niet de hoofdprijs, maar wel de Color Award in de wacht. In 2016 opende ze haar eigen kapsalon Hair & More in de Stationstraat. De haarstyliste en make-upartieste heeft een bekende naam in de showbizzwereld. Zo was ze jarenlang de vaste kapster van bekende VTM-gezichten.

Uit 100 kandidaten was Karine Uvijn van Hair & More uit Tielt een van de acht finalisten voor de 66ste editie van de Style & Colour Trophy, de oudste internationale kapperswedstrijd van L’Oréal Professionel. Al was het niet haar eerste deelname. “Twee jaar geleden won ik de Style Award en vorig jaar was ik genomineerd voor het galakapsel bij de Hairdressers Award. Stiekem hoopte ik al om een tweede award mee naar huis te nemen”, vertelt Karine trots.

“Het thema dit jaar was ‘French’. Het is een kleurwedstrijd waarin we vooral trends neerzetten.” Karine stuurde voor drie categorieën een foto in en werd er voor twee geselecteerd. Daaruit werden acht finalisten gekozen, waaronder drie West-Vlamingen. “Ik was de oudste van de kandidaten ( lacht ), maar ben fier dat ik dit op mijn leeftijd nog mag meemaken.”

Kinderdroom

Karine groeide op in Zelzate waar ze op haar 18de een eigen kapperszaak startte. “Mijn mama stond echt niet achter mijn keuze om kapster te worden en al zeker niet omdat ik de creatieve richting uit wilde.” Als kind droomde Karine ervan om musicalacteurs te kappen en te maquilleren.

“Ik ben opgegroeid met een grootmoeder die als kapster werkte en ging altijd mee naar het kapsalon. Uiteindelijk hield ik voet bij stuk en studeerde af als kapster.”

Ook Karines kinderdroom kwam uit: “Ik heb in het creatieve team gestaan van de eerste Vlaamse versie van de musical Mamma Mia. Ik vond het fantastisch om me te omringen met acteurs en me creatief uit te leven.” Nadien werkte ze voor de VTM-nieuwsdienst waar ze heel wat bekende koppen in de kappersstoel kreeg.

Meer dan alleen een kapbeurt

Na jaren ervaring in de showbizz- en musicalwereld bracht de liefde haar naar Tielt waar ze in 2016 haar eigen salon opstartte. “Ik had een leeftijd bereikt waarop ik weer naar mijn roots wilde en zelfstandig aan de slag ging. Mijn salon heet Hair & More, bij mij krijgen de klanten ook meer dan alleen een kapbeurt. Elke klant, bekende Vlaming of niet, behandel ik als een vip.”

Zelf kan ze helemaal tot rust komen bij een pedicure. “Ik wil dat mijn klanten datzelfde gevoel ervaren. In mijn salon is er een afzonderlijke relaxruimte met massagestoelen. Bij mij ben je aan het foute adres als je niet langskomt voor een me-time momentje. Snel binnen en buiten is hier niet aan de orde.”

Coronacoupe

De afgelopen periode was voor de kappers geen evidentie. “Ik had het lastig om mijn kapsalon leeg te zien staan, zeker omdat ik niet begreep waarom wij niet open konden”, zegt Karine. “In slechts enkele seconden was ik geen bosslady meer, maar een huisvrouw. Daar is helemaal niets mis mee, maar wel als het je opgelegd wordt. Gelukkig kon ik veel tijd doorbrengen met mijn tweejarige kleinzoon Emin. Hij was het beste knuffelcontact dat ik me kon inbeelden.”

Vorige week vrijdag kreeg Karine het verlossende nieuws dat ze weer open mogen: “Ik kan het nog niet goed vatten, maar ben zo content dat ik binnenkort weer met mijn handen in het haar mag zitten. Mijn telefoon staat sindsdien roodgloeiend en ook de online boekingen stromen binnen”, glimlacht de haarstyliste.

“Sommige van mijn klanten zullen hier straks binnenwandelen met een enorme uitgroei, al hebben er velen ook het heft in eigen handen genomen. Bij mij konden ze in de lockdown kleuring en verzorgingsproducten kopen. Soms werd ik gevideobeld om uit te leggen hoe ze het moesten doen. Gieren was dat.” Ook voor Karine werd het hoog tijd om afscheid te nemen van haar coronacoupe. “Gelukkig kan ik zelf mijn haar kleuren, maar ik zal er nooit de schaar in zetten. Dat komt niet goed.” ( lacht )

( Kjenta Vangampelaere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten