Kapper Fabrice sloot zelfs negen weken de deuren: “Niemand in gevaar brengen”

Fabrice met masker en scherm, knipt onder het waakzame oog van Roslien, in deze coronatijd de haren van Olivier Ranson. (foto MVD)
Redactie KW

Fabrice Corbanie (56), die een kapperssalon runt in het centrum van de gemeente, sloot een week vroeger dan de meeste van zijn collega’s. Deze week startte hij opnieuw en nam verregaande veiligheidsmaatregelen. “Alles voor de gezondheid van mij en mijn klanten.”

“Ik nam op zaterdag 14 maart het zekere voor het onzekere en hield de deur de volgende maandag dicht. Ik was inderdaad een uitzondering maar ik wilde noch mijzelf noch mijn klanten in gevaar brengen.”, vertelde de kapper van achter zijn gezichtsscherm en mondmasker.

Dat het zo’n lange periode zou worden, had hij niet verwacht. “Ik denk dat de meeste van de maatregelen die nu genomen zijn, een hele tijd zullen behouden blijven. De besmettingen zijn nog niet voorbij en daarom is het belangrijk de regels goed op te volgen.”

Als alle voorzorgsmaatregelen genomen worden, is het risico zeer beperkt

Fabrice is van opleiding technisch tekenaar. “Mijn vader was kapper in Waregem en ik ging er vanaf mijn achttiende helpen. Daarna volgde ik de kappersopleiding aan het Kortrijkse vormingsinstituut en hielp ik twee jaar mee bij een Kortrijkse kapper. Daarna keerde ik terug naar Waregem en werkte er vijf jaar deels in de horeca en deels bij mijn broer die ook kapper is. Vooraleer ik in 1991 in Deerlijk als kapper startte, was ik twee jaar textielarbeider. Maar het kapper-zijn bleef mij steeds aantrekken. Ik doe dit bijna dertig jaar als zelfstandige en vind het een prachtige job.”

“Of ik kopzorgen had naar de heropening toe? Daar moest ik niet veel over nadenken. Voor mij en voor mijn echtgenote Roslien die ook actief is als kapster, telt op de eerste plaats de gezondheid. Men is nooit 100 procent zeker maar toch is het risico zeer beperkt als alle voorzorgen genomen worden. Wij hadden veel tijd en ik werkte zelf veel zaken uit. Wij zijn blij onze klanten opnieuw te mogen verwelkomen.”

Steriele kapmantel

“Er zijn nog slechts drie in plaats van vijf kaptafels en dit zorgt voor ruimte tussen de klanten. De wasbak en de kaptafel zijn in plexi, er is een ventilatiesysteem aanwezig en een systeem om te vernevelen met alcohol van 95 procent. Alle bezoeken verlopen op afspraak om overlapping te vermijden. Met een mondmasker voor onszelf en de klant. Iedere klant heeft een steriele kapmantel en wij werken met wegwerphanddoeken. Handgels staan klaar en tussen de kambeurten worden alle benodigdheden ontsmet met alcohol.”

Bestuur Unizo

“Ik ben al bijna 30 jaar bestuurslid bij Unizo en behartig de ledenwerving en werk ook mee op sociale media. Onze koopactie die voor de maand mei was gepland, kon niet plaatsvinden. Wij staan klaar om in juni het hele Deerlijkse handelscentrum nieuw leven in te blazen. Een steun, ook vanuit de lokale overheid, zal welgekomen zijn. Wij rekenen ook op de lokale bevolking om lokaal te kopen. De maatregelen van de nationale overheden betekenen een goede steun. Maar voor collega’s die pas begonnen zijn of zwaar investeerden, is dit een ander paar mouwen. Ik hoop dat het lukt om alles teug op het spoor te krijgen.”

(MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier