Kapelletje dat afgebroken werd is terug en in ere hersteld in Sint-Eloois-Winkel

Op de foto enkele buurtbewoners met onder andere Frans Decin, Krist Vandemoortele, Nadine Wittouck, Roos Deruyttere, Luc Scherpereel en Bernadette Dutoit. (foto JS) © jan_stragier Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Langs de Gullegemsestraat werd donderdagavond een nieuw kapelletje ingezegend. Het oude kapelletje nabij het voormalige paardenkoerslokaal De Oude Smisse werd afgebroken. Op de site kwamen enkele nieuwe woningen en kantoren voor vastgoedmakelaar Belistate en projectontwikkelaar Belipro. “Maar we hadden beloofd dat we kapelletje terug zouden plaatsen.”

Eind 2019 ging De Oude Smisse, het lokaal van het paardenkoerscomité rond Winkel Koerse, onder de sloophamer. Op de site zijn er nu enkele nieuwbouwwoningen en is ook vastgoedmakelaar Belistate gevestigd. “Tijdens het uitwerken van de plannen voor de site merkten we dat het toenmalig kapelletje met het oog op parkeren en mobiliteit zich op niet echt een ideale plaats bevond. We beseften maar al te goed dat het heel delicaat was om het kapelletje af te breken”, aldus Krist Vandemoortele van Belipro. Hij stapte naar de kerkfabriek en de gemeente toe om het probleem aan te kaarten. “Oorspronkelijk waren we niet echt te vinden in het plan om het kapelletje af te breken, maar toen er beloofd werd dat men het kapelletje zou heropbouwen en integreren binnen het project hebben we toch toegestemd”, aldus Carlos Casteleyn, voorzitter van de kerkfabriek. Zo gezegd, zo gedaan. Het nieuwe kapelletje kreeg een nieuwe plaats aan de rotonde in de Gullegemsestraat en maakt deel uit van het project. “Het kapelletje is kleiner dan het vorige, maar is verzorgd. De oorspronkelijke vloer en het Mariabeeld maken deel uit van de nieuwe kapel. We zijn tevreden”, aldus Casteleyn. Terwijl vroeger de deur gesloten bleef, is de binnenkant van het kapelletje nu ook zichtbaar van op straat. Er werd ook verlichting gezien zodat het kapelletje ook ’s nachts opvalt. De nieuwe kapel werd donderdag ingezegend door de pastoor in bijzijn van het gemeentebestuur. “Toen we de kapel sloopten brak de coronacrisis uit, we wilden echt wachten op betere tijden vooraleer we de nieuwe kapel inzegenden”, aldus Krist Vandemoortele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier