Kapel maakt plaats voor nieuwe school en gemeentehuis te koop in Boezinge

Het gemeentehuis van Boezinge wordt verkocht.© TP
Het gemeentehuis van Boezinge wordt verkocht.© TP
Redactie KW

Boezinge, een van de grootste dorpen van Ieper, verandert straks aanzienlijk door de aangekondigde dorpskernvernieuwing. Er zijn ook plannen voor twee bekende dorpsgezichten: het gemeentehuis wordt verkocht en de kapel maakt plaats voor een nieuw schoolgebouw.

Met een jaartje vertraging beginnen dit najaar de eerste nutswerken in het Ieperse dorp Boezinge. “Bijkomende bemerkingen en administratie liggen aan de basis van de vertraging”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit). “De rioleringswerken zelf starten in 2022. Met de bijhorende dorpskernvernieuwing willen we een mooier dorpsgezicht creëren. Het dorpsplein Katspel wordt heraangelegd met tegels, die ook te vinden zijn op de voetpaden aan de Ieperse Capucienenstraat. In hoofdstraat Diksmuidseweg verdwijnen de bolle kasseien uit de rijbaan. Tussen de Vannestestraat en Brugstraat worden ze vervangen door mozaïekjes, zoals in de Ieperse Boomgaardstraat. Er komt een zone 30 en de uiteindes van de Diksmuidseweg tot aan de Randweg worden aangelegd in asfalt met fietssuggestiestroken. De oude kasseien zullen enkel nog te zien zijn op de parkeerstroken. De werken worden normaal in de loop van 2022 afgerond.”

Gemeentehuis te koop

Naast deze dorpskernvernieuwing zijn er plannen rond twee bekende dorpsgezichten, die aangeduid zijn als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het gemeentehuis wordt te koop aangeboden. “Dat gebeurt wellicht volgend jaar”, bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed Philip Bolle (Vooruit). “Na de fusies in de jaren 70 verkommerde dit statig gebouw, waarvoor wij nu geen publieke functie meer zien. De toekomstige koper krijgt geen carte blanche: wij gaan er nauw op toezien dat de integriteit van het gebouw bewaard blijft.”

Kapel slopen

Dat andere dorpsgezicht, de leegstaande kapel naast het voormalig klooster en de vrije basisschool, mag wel helemaal afgebroken worden. De school wil er een nieuwbouw optrekken. “We zien dit fenomeen ook in andere vrije scholen: kapellen maken plaats voor de kinderen en het pedagogisch project”, aldus Bolle. “We kiezen voor het comfort van de leerlingen. Deze leegstaande kapel kon maar moeilijk een nieuwe functie krijgen.”

De schooldirectie benadrukt dat het nieuwe schoolgebouw nog niet voor meteen is. “We zitten in de planfase”, zegt directeur Jan Dedrie. “Het is de bedoeling om de volledige lagere en kleuterschool onder te brengen in de nieuwbouw. De kapel renoveren zou te duur zijn en een nieuwbouw bleek de meest duurzame keuze. Een deel van de bestaande gebouwen met de huidige kleuterklassen wordt afgebroken om de verschillende speelzones samen te voegen tot één geheel. De toegangspoort van de school naast de oude kapel wordt de hoofdingang. We werken nu hard om ons dossier rond te krijgen en trekken dan naar Brussel voor definitieve goedkeuring.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier