Kapel in Poorterijstraat is verwaarloosd en vervallen: “Niemand wil het restaureren”

Georges Roels ter hoogte van het vervallen kapelletje in de Poorterijstraat. © BC

In de Poorterijstraat in Aartrijke staan drie kapelletjes. Twee daarvan zijn perfect onderhouden, eentje durf je zowaar niet meer binnen te stappen omdat het op instorten staat. “Een priester heeft hier ooit eens het Mariabeeld verwisseld voor een ander omdat hij het zo mooi vond”, weet buurtbewoner Georges Roels.

Georges Roels woont al zijn hele leven in de Poorterijstraat, goed voor 76 jaar. Zijn echtgenote Lena, afkomstig uit Zedelgem, woont er 55 jaar. Al al die tijd staat er kapelletje voor hun woning. “Het kapelletje moet 80 tot 100 jaar oud zijn en was eigendom van een landbouwfamilie uit de Poorterijstraat. Ze plaatsen het kapelletje vermoedelijk uit dankbaarheid voor de genezing van een van hun kinderen. Ondertussen wonen de afstammelingen ergens anders en zijn er meerdere erfgenamen van het kapelletje. Maar er wordt al héél vele jaren niet meer naar omgekeken, waardoor het kapelletje staat te verkrotten. Jammer, maar ook de gemeente kan het niet renoveren omdat het niet hun eigendom is. Ik zie ook niet in wie zo’n kapelletje zou willen kopen om het te renoveren”, legt Georges uit.

Er stonden hier vroeger veel kapelletjes. Straf, want het was hier een geuzenhoek

Nochtans werd het kapelletje zo’n twintig jaar geleden al eens gerenoveerd. “Dat deden we met het Poorterijcomité. Wijlen Marnix Pollet, wijlen Daniel Bollengier, Guido Galleyn, Rik Vermeulen en ikzelf hebben het kapelletje vrijwillig opgeknapt. Niet gewoon een nieuw kousje verf, maar grondige renovatiewerken zoals een nieuwe vloer, nieuwe kasseistenen, vernieuwing van het schrijnwerk… Toenmalig schepen Jozef Defevere liet buizen plaatsen, want vroeger lag er hier een gracht. Marnix Pollet heeft kort voor zijn overlijden in 2016 nog een nieuw kruis op het kapelletje geplaatst. Hij was gespecialiseerd in de renovatie van kerken en dergelijke. Lena heeft jarenlang het kapelletje onderhouden maar is daar ondertussen mee gestopt.”

Steen naar beneden

Vervallen of niet, toch is het kapelletje nog steeds een stopplaats. “We zien hier nog altijd fietsers halt houden. Kaarsjes worden niet meer gebrand. Enkele jaren geleden kwam een vrouw uit onze buurt kaarsjes branden voor haar kindje, tot er opeens een stuk steen net voor haar neus naar beneden viel. Het was zij die dan aan de gemeente gevraagd heeft om het kapelletje te onderhouden. Maar zoals daarnet gezegd, doet de gemeente dat niet.”

En zo zijn er nog wel wat anekdotes. “Een jongetje die van huis was weggelopen, heeft hier eens in het kapelletje overnacht. Hij durfde uit schrik niet meer naar huis. Iemand uit de buurt heeft hem toen naar huis gebracht. Er is hier ook eens een pastoor uit Oost-Vlaanderen geweest. Hij vond het Mariabeeld zo mooi dat hij het zelf omruilde voor een ander.” (lach)

‘Geuzenhoek’

Vandaag blijven nog drie kapelletjes over in de Poorterijstraat. Het ‘krotje’ ter hoogte van de woning van Georges en Lena, een kleintje bij de woning van wijlen Marnix Pollet en zijn echtgenote en dan nog grote kapel ter hoogte van de woning van Guido Galleyn. “Die laatste twee worden uitstekend onderhouden. Vroeger stonden veel meer kapelletjes in de Poorterij, maar die zijn met de tijd verdwenen. Straf eigenlijk dat hier vroeger zoveel kapelletjes stonden, want er was wellicht geen grotere geuzenhoek dan hier”, lacht Georges.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier