Kantoor BNP Paribas Fortis Assebroek verdwijnt straks

Klanten Cathérine Van Renterghem en Marc Rosseel bij het filiaal in Assebroek. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het straatbeeld. Een van die filialen is het kantoor van Assebroek, dat in september de deuren zal sluiten. De klanten worden doorverwezen naar het kantoor van Sint-Kruis. “Oude mensen die te voet naar de bank gaan voor hun verrichtingen, worden vergeten”, foetert trouwe klant Cathérine Van Renterghem.

Een stukje traditioneel straatbeeld in het centrum van Assebroek verdwijnt op 18 september. De BNP Paribas Fortis-bank zal de deuren voorgoed sluiten om te fusioneren met het kantoor van buurtgemeente Sint-Kruis. De samensmelting kadert in het plan dat de bank vorig jaar al bekendmaakte. In het hele land sluiten in een goeie twee jaar tijd in totaal 267 kantoren, met 2.800 geschrapte jobs tot gevolg. “Er komt geen jobverlies als gevolg van de fusie in Assebroek. Alle medewerkers worden in diverse kantoren in de regio ingezet”, zegt woordvoerster Hilde Junius van BNP Paribas Fortis.

Trouwe klanten Cathérine Van Renterghem en Marc Rosseel ontvingen net als de andere klanten van het kantoor ondertussen een brief of mail met het nieuws. Ze hinken op twee gedachten nu hun vertrouwde bankkantoor zal ophouden met bestaan. “Ik vind dit heel erg jammer”, zegt Cathérine.

Ik heb er begrip voor dat een bank mee moet met zijn tijd

“Oude mensen die te voet naar de bank gaan om hun betalingen te verrichten, moeten plots naar Sint-Kruis. Dat is een heel eind en voor sommige mensen is dat moeilijk. Zij worden vergeten. Wij doen al onze betalingen via pc-banking. Voor ons is de impact eerder klein. Maar wij zijn ons hele leven al klant, nog uit de tijd van de ASLK zelfs. Er zou meer naar trouwe klanten geluisterd moeten worden.” Echtgenoot Marc toont zich milder. “Ik begrijp dat de bank mee moet met zijn tijd. Er gebeurt nu eenmaal meer digitaal en minder ter plaatse. Eigenlijk heeft het nog lang geduurd vooraleer de bank deze stap heeft gezet. Andere bankgroepen hebben ook al veel kantoren gesloten.”

Begeleiding

De bank zal zelf haar klanten zorgvuldig begeleiden bij de fusie. “In de meeste gevallen behoudt de klant ook in het nieuwe kantoor zijn vaste contactpersoon of relatiebeheerder”, zegt Hilde Junius. “Wij evalueren op regelmatige basis de manier waarop wij met onze klanten in contact treden en kijken hoe wij onze klanten op de meest optimale manier kunnen bedienen. Zo merken we op dat klanten meer en meer digitaal bankieren. In 2019 is het aantal digitale sessies, app en web samen, gestegen met 20 procent in vergelijking met het jaar voordien. Het aantal fysieke klantencontacten is dan weer gedaald met 23 procent in 2019 ten opzichte van 2018. Het is belangrijk te weten dat eender wie in België, nog steeds binnen de 15 minuten rijden een kantoor van BNP Paribas Fortis zal vinden”, besluit Junius. Naast het kantoor van Assebroek gaan de komende drie maanden nog vier andere West-Vlaamse filialen dicht. Op 25 augustus gaat het kantoor in Bellegem op in dat van Zwevegem, op 10 september zal Ruddervoorde met Zedelgem fusioneren, twee weken later zal het kantoor van Heule fusioneren met dat in Gullegem en op 7 oktober fusioneert het kantoor van Kortemark met Koekelare. Ook de kantoren van Ingelmunster, Knokke-Zoute, de Kapellestraat in Oostende, Brugge Sint-Pieters, Lichtervelde en Vlamertinge werden al opgedoekt of zouden tegen eind 2021 worden opgedoekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier