Kantcentrum in Brugge heropent met expo vol troost

Nico Blontrock, Katelijne Vanhove, Rudy De Nolf en Xandra Ballieu. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op dinsdag 11 augustus heropent het Kantcentrum in de Balstraat zijn deuren met de expo ‘A P-Lace together, een virtueel kantatelier in tijden van corona’.

Toen we medio maart met zijn allen in lockdown gingen, werd het Brugse Kantcentrum genoodzaakt om alle cursussen en namiddagateliers op te schorten“, vertelt cultuurschepen Nico Blontrock. “Dit was voor vele leden een groot verlies, want het atelier was ‘a P-lace together’, een plek waar men elkaar ontmoette, en in groep, onder leiding van een kantdocente, elke middag, het oude ambacht kon beoefenen. Dat viel nu opeens helemaal weg. Toen kreeg onze kantdocente Xandra Ballieu het schitterende idee om een virtueel atelier op te starten: ‘A P-lace together’, een project waaraan iedere kantliefhebber, waar ook ter wereld, zou kunnen deelnemen.”

Facebookgroep

Xandra Ballieu legt uit: “Ik heb in maart een eerste strook met kant ontworpen en online gezet. Op Facebook werd een eigen groep aangemaakt waar elke week, zolang de moeilijke tijden aanhielden, een nieuw kantpatroontje gratis werd aangeboden zodat elkeen zijn ambacht en hobby, thuis maar toch in een virtuele groep, kon blijven uitoefenen. Ook onze andere kantdocentes waren enthousiast over dit initiatief en bezorgden ons hun patroontjes voor het project. Uiteindelijk werden er, week na week, 17 kantpatronen aangeboden.”

“Het resultaat oversteeg alle verwachtingen. Van overal ter wereld kwamen reacties binnen: felicitaties met het initiatief, vragen naar technische uitleg, foto’s van afgewerkte kantstrookjes. In enkele maanden tijd telde de groep meer dan 2700 leden! Toen het idee geopperd werd om een tentoonstelling te maken met de werkjes, kreeg het Kantcentrum van overal bijna 900 kanten toegestuurd. Zelfs vanuit Japan, de Verenigde Staten en Canada! Samen met Ria Vervaecke, Dorine Vandevelde, Sabine Vangrysperre en Veronique De Bruyne hebben we van die inzendingen een kleurrijke tentoonstelling gemaakt. De kanten werden stuk voor stuk op doek vastgemaakt en opgehangen op de tweede verdieping van het Kantcentrum.”

Haiku’s

Om het geheel te omkaderen werden een aantal haiku’s, over kant en corona, speciaal hiervoor geschreven door kantspecialiste en dichteres Gisela Altruye, door Myriam Lievens in kalligrafie aangebracht. “Ook een aantal van de leuke en soms erg originele kaartjes die bij de kanten staken, zijn te zien. Deze tentoonstelling illustreert hoe het samen beoefenen van een kunstambacht, ook in een virtuele ruimte, zorgt voor verbondenheid en uiteindelijk ook troost in moeilijke tijden“, aldus Nico Blontrock. De expo is dagelijks, behalve op zondag, tussen 9.30 en 17 uur te zien, nog tot het einde van het jaar. Er is een coronaproof traject uitgestippeld. Reserveren wordt ten sterkste aangeraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier