Kans op nieuwe supermarkt langs Zomerstraat in Torhout is klein

Op deze weide tussen de Vredelaan en de Zomerstraat in Torhout, vlakbij de grote rotonde 't Engelshof, wil de Groep Vanhee graag een supermarkt realiseren. © foto JS
Johan Sabbe

De Groep Vanhee uit Oostkamp heeft plannen voor een nieuwe supermarkt op een weide tussen de Vredelaan en de Zomerstraat in Torhout. Het zou een vestiging van Albert Heijn of Jumbo worden. De kans dat de projectontwikkelaar een omgevingsvergunning krijgt, is echter klein, want qua mobiliteit is de komst van de supermarkt allesbehalve simpel.

De Groep Vanhee realiseerde recent al een project van drie grote winkelpanden langs de Torhoutse Oostendestraat. Daar zijn nu Torfs, De Fashion Store en Zeb For Stars gevestigd. Blijkbaar heeft het bedrijf na dat succes de smaak te pakken gekregen.

In- en uitrit van parking langs de Zomerstraat

De weide waarop Vanhee het supermarktproject wil realiseren, bevindt zich pal aan de grote rotonde ‘t Engelshof, tussen het beschermde Estaminet In ‘t Hof van Engeland en het slachthuis Van Hoornweder. Het perceel strekt zich uit tot aan de Zomerstraat, waar zich de in- en uitrit van de parking met een kleine 140 plaatsen zou bevinden. Ook de bevoorrading door de vrachtwagens zou via die relatief smalle straat moeten gebeuren.

De bewoners, aangevoerd door Frederik Vanparys, zien de komst van de supermarkt totaal niet zitten. Ze vrezen voor de leefbaarheid van hun buurt en de verkeersveiligheid in hun straat. De supermarkt zou naar schatting tot 1.200 bezoekers per dag lokken, wat een niet te onderschatten aantal is. “Zulke grote winkels horen niet thuis vlakbij de druk bewoonde wijk Don Bosco”, luidt het. “Deze locatie is daar totaal niet voor geschikt.”

De Groep Vanhee zegt een grondige mobiliteitsstudie te hebben uitgevoerd, waaruit blijkt dat de in- en uitgang via de Zomerstraat wél perfect haalbaar is. Langs de drukke Vredelaan is dat sowieso niet mogelijk.

AWV en Agentschap Innoveren & Ondernemen zijn tegen

Het openbaar onderzoek in het kader van de aangevraagde omgevingsvergunning loopt nog tot en met 21 juli, maar de kans dat het stadsbestuur groen licht geeft en de supermarkt er komt, is klein. Niet alleen de buurtbewoners hebben bezwaren, ook twee zwaargewichten kanten zich tegen het project: het Agentschap Innoveren & Ondernemen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de wegbeheerder van de Vredelaan.

“We zullen met de stad uiterlijk eind september een beslissing nemen”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “Uiteraard kan ik daar niet op vooruitlopen. Iedereen heeft de vrijheid om een aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen. Ik kan wel bevestigen dat het Agentschap Innoveren & Ondernemen en het Agentschap Wegen en Verkeer effectief geen voorstander van het project op die plaats zijn.”

Het ziet er met andere woorden naar uit dat de bewoners van de Zomerstraat op hun twee oren mogen slapen. Er zal in de gegeven omstandigheden weinig animo binnen het College van Burgemeester en Schepenen bestaan om groen licht te geven. Dus zal de Groep Vanhee in dat geval ofwel in beroep moeten gaan tegen de te verwachten negatieve beslissing, ofwel elders locaties moeten zoeken om de eventuele komst van een nieuwe supermarkt naar Torhout mogelijk te maken. Zeker is dat de sterk groeiende Nederlandse warenhuisketens zoals Albert Heijn en Jumbo vragende partij zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier