Kandidaat-prins Joric schoor zelfs zijn baard voor carnaval: “Het is een microbe”

Kandidaat-prins Joric Ongena met de mascotte van carnavalsvereniging d'Echte. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Joric Ongena (30) was er vorig jaar vroeg bij: amper vijf weken na carnaval diende hij zijn kandidatuur in voor de prinsentitel in 2020. Net als vorig jaar moet hij het zonder tegenkandidaat stellen, maar Joric bewees al veel voor carnaval over te hebben. “Ik mis mijn baard nog elke dag.”

Joric wou naar eigen zeggen al enkele jaren een gooi doen naar de titel. “Maar toen raakte mijn vrouw zwanger van ons eerste kindje en waren er dus andere prioriteiten”, zegt hij. Joric maakt sinds 2013 deel uit van d’Echte, de carnavalsvereniging van de Vuûle Jeanetten die op Vette Dinsdag hun rondgang maken. “Op onze trouwdag werden we aan het stadhuis door hen opgewacht. We zijn een hechte groep, die ook buiten de carnavalsperiode vaak samenkomt. Ons zoontje Keith was trouwens de jongste Vuûle Jeanette ooit: hij was nog geen maand oud of hij had al zijn eigen carnavalskostuumpje”, glimlacht Joric, zelf de mooiste Vuûle Jeanette van 2017. “Carnaval is voor mij niet alleen die vier dagen feest in het voorjaar. Het is een echte microbe. Omdat ik van Lissewege afkomstig ben, ging ik in mijn jeugdjaren carnavallen in Heist. Blankenberge leerde ik kennen door het uitgaansleven. Ik ben hier blijven plakken toen ik de liefde van mijn leven tegenkwam”, vertelt Joric.

Prinsenbal

Zijn vrouw Nathalie is wel een geboren Blankenbergse: haar vader is Prins Hendrik I, zijzelf zat bij De Zeester. “Een carnavalsgroepering waarvan ik ook kortstondig deel uitmaakte”, zegt Joric. “Ik verlang al naar het Prinsenbal, het gaf mij vroeger altijd kriebels in de buik als dan plots die woorden door de zaal weergalmen: ‘we hebben een prins!’. Ik keek als kind ook op naar de carnavalsprins en droomde daar stiekem zelf al van. Een heel jaar lang in de kijker staan en ambassadeur zijn van je stad, het carnaval mogen vertegenwoordigen: een hele eer vind ik dat.”

Joric betreurt wel dat er tegenwoordig geen echte strijd meer is. “Ik ga net zoals Robby vorig jaar mijn best doen, maar het is natuurlijk altijd leuker met twee. Dan leeft het veel meer onder de mensen, en je moet jezelf ook meer bewijzen. Maar carnavalisten die voor de titel willen gaan, wachten tegenwoordig elk hun toer af”, zegt Joric.

Lui gat

“Hoe dan ook wil dat niet zeggen dat je zonder tegenkandidaat op je lui gat moet blijven zitten. De Tweedaagse, de Havenfeesten, Parkies, Uitkerke Kerremesse… Ik ben voor mijn campagne zo’n beetje overal geweest”, klinkt het. Maar de meest opvallende actie, was toch de veiling van zijn baard die hij onder ruime belangstelling liet afscheren op de laatste dag van de kerstmarkt. “Vijfhonderd euro heb ik ervoor gekregen. Ik heb daar echt hartzeer van gehad, ik had die baard al jaren. Ik mis hem nog elke dag, en ook mijn vrouw zag me liever mét baard”, glimlacht Joric.

De Confrérie hoopt volgend jaar op twee kandidaten

De Confrérie betreurt het feit dat er voor het tweede jaar op rij maar één kandidaat is. “Hopelijk komt er hier in de toekomst opnieuw verandering in, want hoe meer kandidaten, hoe meer spanning en sfeer dit teweegbrengt om over een geslaagd prinsenbal te kunnen spreken”, klinkt het bij de Confrérie van de Leute. De hoogdag voor de nieuwe Prins is de aanstelling in het stadhuis op zaterdag 22 februari. Maar eerst is het op zondag 26 januari de beurt aan de jeugd: de verkiezing van de jeugdprins en -prinses vindt opnieuw plaats in Bistro De Perse. “Op zondag 23 februari krijgen we dan het moment waar iedere carnavalist in stilte naar toegeleefd heeft: onze carnavalstoet. Deze vertrekt dit jaar om 14.30 uur stipt aan de Oostkant Pier, om te eindigen in een grote farandole op de Markt. Het mooie aantal deelnemers dit jaar, toont aan dat het Blankenbergse carnaval weer volop in de lift zit.” De kinderstoet vindt plaats op maandag 24 februari, de Vuûle Jeanettestoet op dinsdag 25 februari. Met liefst honderd deelnemers, beleefde die vorig jaar ook een heropleving. Op zaterdag 29 februari richt de Confrérie nog de Prinsenverbranding in, en is er ook de carnavaleske Noordzeeduik. Als afsluiter is er op zaterdag 28 maart de filmvoorstelling met barbecue in ‘t Colisée.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier