Kan gerenommeerde klimclub in Kortrijk blijven?

Koen Demuynck van Blueberry Hill: "Hopelijk kunnen we wel in de stad blijven." © EDB
Redactie KW

Klimzaal Blueberry Hill moet op zoek naar een nieuwe locatie. Het gebouw, dat door eigenaar Koen Demuynck gehuurd wordt, is verkocht. Op de plaats waar nu muren overwonnen worden, zouden appartementen gebouwd komen.

Koen Demuynck (48) uit Lauwe nam in de zomer van 2016 klimzaal Blueberry Hill over. Hij kon het klantenbestand laten verdubbelen. In een interview met onze krant enkele weken geleden vertelde hij dat hij aan het uitkijken is naar een grotere locatie. “‘s Avonds kan je hier soms op de koppen lopen. Ik ben al een tijdje in gesprek met stad Kortrijk hierover en de gesprekken verlopen positief.”

Koen huurt het gebouw aan de vorige eigenaar, van wie hij de zaak overnam. Deze heeft nu het gebouw verkocht aan iemand die plannen heeft voor een immoproject. Enkele klimmers hebben nu een petitie op touw gezet, omdat ze willen tonen hoe de klimwereld samen met de uitbater hoopt om het klimmen in Kortrijk te kunnen behouden. “Stad Kortrijk kan zo ook voldoen aan de titel van Europese sportstad. We willen samen met de klimmers, de uitbater en de stad tot een oplossing komen”, luidt het.

Olympische sport

Koen wil ook een locatie vinden waar de drie disciplines van het klimmen kunnen beoefend worden. “Hier doen we aan lead- of lengteklimmen. Daar starten we van beneden, en wie hoogst raakt wint. Er is ook een discipline boulderen. Daar is het krachtig uitgezet parcours maximum 4,5 meter hoog. Je bent niet beveiligd met touwen maar door een valmat. Dat is enorm spectaculair en houdt ook enkele jumps in.”

Het aantal klimmers is het laatste jaar sterk toegenomen.
Het aantal klimmers is het laatste jaar sterk toegenomen.© EDB

“Waar het bij lengteklimmen op uithouding aankomt, komt het bij boulderen op lenigheid aan. Dan heb je ook het speed climbing, en dat is het meest spectaculaire. Daar moet je met zijn tweeën zo snel mogelijk een zelfde parcours van 15 meter hoog beklimmen. Het nieuwe record staat hier op 5,48 seconden hiervoor. In 2020 zal het klimmen een olympische sport zijn. De atleten zullen in de drie disciplines moeten kampen. Het zou dus fijn zijn om ook in het Kortrijkse die drie disciplines te kunnen aanbieden. Zo zouden ook West-Vlamingen kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen.”

In Kortrijk bevindt zich de grootste klimzaal van de provincie, maar Koen ziet er geen uitbreidingsmogelijkheden. “Ook het parkeren is hier een groot probleem, en is echter wel een must, want ze komen hier van over de hele provincie.” Koen hoopt dus om in het Kortrijkse de drie disciplines te kunnen aanbieden op liefst één of eventueel twee locaties. Hij stoot bij zijn zoektocht echter op heel wat pijnpunten in de ruimtelijke planningen. (Els Deleu)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier