Kamping Kitsch zet in op veiligheid en marginaliteit

Het marginaalste evenement van Laag-België opent zaterdag aanstaande vanaf 12 uur opnieuw zijn deuren op Evolis Park Kortrijk. Tot en met middernacht kunnen de festivalbezoekers er even ‘weg van de wereld’ zijn. Met 13.000 waren ze vorig jaar en dat zal dit jaar niet minder worden “Integendeel we werken toe naar een uitverkochte editie van 20.000 bezoekers. Voorlopig lijken we dat quota te halen.” De tenten zijn al opgeslagen en te zien vanaf de snelweg.

‘De Zwarte Piet’ krijgt opnieuw zijn ereplaats op het terrein © TV

Op het festival zelf werd in 2017 echter heel wat gerampetampt in beide betekenissen van het woord en kwam daardoor ook in een negatief daglicht terecht. Vooral de handtastelijkheden werden destijds ervaren als een groot probleem. Daarom stelde het stadsbestuur van Kortrijk 3 eisen naar de organisatie voor dit jaar, namelijk meer camera’s, een betere communicatie die duidelijk maakt dat handtastelijkheden niet getolereerd worden en extra security die erop zal toezien. Een zaak waar het bestuur dit weekend zeker op zal toezien.

Het festival in een aantal kernwoorden

Alternatief: Hoewel Kamping Kitsch zich vooral profileert als verkleedfestival zullen de jaren ’80 en ’90 weer hip zijn. “Niet verkleed = niet binnen” oppert de organisatie en hoe kan dat beter dan te graaien in de kleerkast van moeder en vader. De geitenwollensokken, Wood stock kledij, marcellekes en voddensandalen zullen weer voor één dag van onder de mottenballen verdwijnen en ruimte maken voor sfeer en gezelligheid

Bezige bij: op het festivalterrein zal er geen moment verveling zijn. “We breiden dit jaar uit van vijf naar negen podia en willen daarmee tegemoet komen aan de vragen van onze bezoekers om extra genres te programmeren. Op die manier zal geen enkele bezoeker zich een moment vervelen.” Aldus John, oprichter van het evenement. Tussen de podia werd er ook een Bolonaise Festival gecreëerd. Bezoekers kunnen op die manier genieten van een heerlijk spaghetti eetfestijn met Vlaamse schlagerartiesten op de achtergrond. Wie dus iets meer wil dan frietjes in een karton kan zich begeven naar de daartoe voorziene tent. “Het is de bedoeling dat de bezoekers op een ouderwetse manier kunnen genieten van een lekkere Spaghetti Bolognaise met klassiekers op de achtergrond.”

Creatief: Het festival draait om verkleden en plezier maken. Aan de bezoekers om die term zelf in te vullen volgens een respectvolle manier. Ook het terrein zal net zoals verleden jaar opnieuw aangekleed worden. Daarnaast voorziet de organisatie op het terrein ook heel wat animatie. “We raden bezoekers zeker aan de Catch Stage om 16u en 21u te ontdekken want daar zal een echt gevecht plaatsvinden. Het is de eerste maal dat deze stage er is dus is het ook voor ons even afwachten wat het gaat brengen. We kijken er zelf ook naar uit.” krijgen we met een knipoog toegesproken.

Ook het terrein heeft een volledig nieuwe indeling gekregen. Het volledige terrein werd door elkaar gemixt om een optimaal comfort van de festivalgangers te kunnen garanderen. Daarnaast werd er ook meer ruimte gecreëerd. De Main Stage kreeg een nieuwe locatie toegewezen en kijkt niet meer uit op de autostrade.

Achter ons bevind zich de Main Stage die we nog even geheim moeten houden.
Achter ons bevind zich de Main Stage die we nog even geheim moeten houden.© TV

Main Stage: een goede Main Stage is de basis van het gehele plaatje. Daarnaast is ook de decoratie van groot belang. ‘De Zwarte Piet’ die vorig jaar centraal stond aan de ingang blijft behouden maar het podium kreeg een heuse upgrade. De organisatie wilt het nog even geheim houden tot zaterdag maar we mogen al meegeven dat de 6 statige caravans die opgesteld stonden op het terrein een centrale rol zullen spelen bij de decoratie of interpretatie.

Politiedorp: naar aanleiding van de feiten van vorig jaar word er een volledig politiedorp opgericht tijdens Kamping Kitsch. Dit zal zich niet ver van de ingang bevinden waar alles gemonitord en in de gaten gehouden zal worden. Er zullen maar liefst 140 agenten naast de feitelijke security aanwezig zijn. “We willen geen risico’s nemen na vorig jaar en zetten dan ook volledig in op veiligheid en plezier voor onze feestvierders. Er is een goede samenwerking met de politie en alles wordt opgevolgd. Zo zullen we streng optreden tegen seksueel geweld, intimidatie, drugsgebruik en andere niet toelaatbare zaken”, wordt het verwoord. Op de baan zelf zullen seingevers alles in goede banen leiden om overlast te vermijden.

We zien voor ons de Bolonaise tent, smullen geblazen!
We zien voor ons de Bolonaise tent, smullen geblazen!© TV

Uitverkochte editie: Vorig jaar waren er 13.000 bezoekers aanwezig. Dit jaar werd het terrein uitgebreid omwille van de succesvolle kaartenverkoop. Het terrein is voorzien op 20 à 22.000 bezoekers en kan vergeleken worden met 35 voetbalvelden bij benadering volgens organisator John. De kans zou er goed inzitten dat er dit jaar van een uitverkocht evenement gesproken mag worden, maar daarvoor is het nog even wachten tot zaterdag middernacht.

Wellness: Wat we er precies van moeten verwachten, houdt de organisator nog even geheim maar dat het plezant en lachwekkend zal zijn, zoveel is duidelijk als we de glimlachen mogen geloven. “Vooral in de free-zone waar bezoekers wandelen en floreren voorzien we extra animo. Zo komt er een stuntman langs maar ook een echte wellness zone. Wat dat laatste inhoud zullen we niet verklappen maar bezoekers moeten dit zeker eens bekijken.” Geeft John nog mee als tip.

Wordt het dit jaar een Kamping Kitsch met een C? Daar is de organisatie éénduidig over “Er is regelmatig vraag naar maar we willen eerst zorgen dat het festival goed verloopt alvorens in te zetten op een camping. Daarbij moeten we dan voorzien in extra ruimte en manschappen om alles goed te laten verlopen. Het staat op onze planning maar zeker nog niet voor dit jaar.”

(Video TV)

https://www.youtube.com/watch?v=x5U8n5CajTA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.