https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kampeerterrein in Sint-Eloois-Vijve groeit uit tot toeristische trekpleister: “2021 wordt topjaar voor Leiekamper”

Gemeenteraadslid Charka Dewaele op het terrein van Leiekamper. © DJW
Redactie KW

Op vraag van gemeenteraadslid Charka Dewaele liet schepen van Toerisme Pietro Iacopucci weten dat het terrein voor kampers Leiekamper in Sint-Eloois-Vijve dit jaar al 1614 bezoekers-kampeerders telde. Tegen eind december wordt naar alle verwachtingen dit aantal verdubbeld in vergelijking met 2020.

“Het was mij al een tijdje opgevallen dat er telkens ik er passeerde met de fiets heel wat kampers op het terrein aan de Leie stonden. Dat bracht mij op het idee daarover een vraag te stellen in de gemeenteraad”, legt Charka Dewaele uit. “Mijn vermoeden bleek juist: 2021 wordt een topjaar voor Leiekamper.” Het terrein dat zeven jaren geleden opende is enkel bestemd voor kampers, niet voor wagens met caravans of voor tenten. In totaal kunnen er acht voertuigen staan die daarvoor een dagelijkse huur betalen. Dit jaar staat Leiekamper meestal vol. Het project zelf is een investering van de stad, aangevuld met subsidies. Leiestreek vzw zorgde ervoor dat Leiekamper werd opgenomen in de diverse brochures over kampeermogelijkheden langs de Leie.

Exponentiële stijging

De 1614 kampeerders die schepen Iacopucci meedeelde gaan enkel over de eerste acht maanden. “Maar het laat zich aanzien dat tegen eind december wij het dubbele van vorig jaar bereiken. Vanaf 2014 tot 2020 noteerden wij gemiddeld rond de 900 kampeerders. Allicht heeft het te maken met corona dat de cijfers nu exponentieel stijgen. Ook voor gelijkaardige locaties in Vlaanderen is dit het geval”, verduidelijkte schepen Iacopucci. Indien het terrein volzet is, biedt de stad intussen enkele alternatieven aan .

Misschien moet de stad ook op zoek gaan naar locaties waar tenten en caravans mogen staan – Gemeenteraadslid Charka Dewaele

Chakra Dewaele: “Er zijn nu een viertal particulieren in Waregem die toestemming gaven dat er op hun grond kampers mogen overnachten. Dat is zeker een goeie oplossing wanneer zij niet meer op Leiekamper kunnen wegens volzet. Allicht moeten wij nog naar meer alternatieven zoeken. Want deze vorm van toerisme is duidelijk in. Het zou een goeie zaak zijn indien Waregem nog meer van die faciliteiten kon aanbieden, eventueel ook in de deelgemeenten.”

doorreis

“Misschien moet de stad ook op zoek gaan naar locaties waar bijvoorbeeld tenten en caravans mogen staan. In alle gevallen gaat het altijd over mensen die op doorreis zijn en in Waregem of de deelgemeenten een goed ingerichte tussenstop vinden, voorzien van elektriciteit en water. Tot voor enkele jaren was dat mogelijk op een afgebakend perceel aan de Elindus Arena in de Zuiderlaan. Vooral Nederlands op doorreis naar Frankrijk of verder kwam die plek opzoeken om te overnachten.

Deze mogelijkheid is intussen al een tijdje geschrapt omdat op die site deel uitmaken van het project Waterfront waar intussen een kantorencomplex en een hotel zijn gerealiseerd. In de loop van volgend jaar zijn ook de twee grote appartementsblokken instapklaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.