Kalme zomer op komst voor Twice, najaar wordt druk, aldus Peter Huyghe

Peter Huyghe: "Extra personeel is voorlopig niet aan de orde." (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Ook Twice of That’s What I Call Entertainment, het evenementenbedrijf van Peter Huyghe is sterk getroffen door de coronacrisis. Peter voorspelt nu al dat het najaar van 2020 superdruk wordt.

“Bij Twice werken er achttien medewerkers waarvan er nu tien economisch werkloos zijn”, zegt Peter Huyghe. “De rest werkt op afstand of komt soms naar kantoor met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen die opgelegd zijn. We zijn nu evenementen aan het voorbereiden die nu nog te plannen vallen maar ik vertel geen geheimen dat we teruggevallen zijn op 60 procent van de normale bedrijvigheid.”

“Wat nu op de mensen is afgekomen, is een torpedo die niemand heeft zien aankomen en die verschrikkelijk veel verwoestingen heeft aangericht, zowel op menselijk vlak maar ook op economisch gebied. Wij focussen op twee pijlers: corporate en public events ofwel evenementen voor bedrijven en evenementen voor het grote publiek.”

Hels najaar

“Alle bedrijfsevenementen van de komende maanden zijn al geannuleerd. Bedrijfsfeestjes voor een 25-jarig bestaan, grote presentaties en roadshows met opleidingen zijn allemaal verplaatst naar het najaar. Ik kan nu al voorspellen dat het een hels najaar wordt met ongelooflijk veel activiteiten die dan zullen willen plaatsvinden. Dat wordt ook een probleem.”

“De grote publieke evenementen van ons starten maar in de zomer zoals het Q Beach House in Oostende en een beach pop up bar voor Vier die we in Nieuwpoort zullen bouwen. Dat zijn allebei twee zaken die in juli en augustus lopen en dan hebben we nog Nostalgie Beach Festival halfweg augustus. Ik denk en hoop dat Q Beach House en de Vier-bar in Nieuwpoort kunnen plaatsvinden. Voor het Nostalgie Beach Festival is het afwachten wat de overheid beslist. Ik denk dat alle evenementen met heel veel volk op één plaats zoals festivals een rood licht zullen krijgen. Maar wat te doen met de Roeselaarse Batjes of met een mooie zomerdag in Plopsaland of Bellewaerde? Het wordt ontzettend moeilijk om een lijn te trekken en ik zou echt niet graag één van de mensen zijn die moet beslissen wat kan en wat niet kan.”

“Meer dan terrasjes doen zit er deze zomer wellicht niet in”

“Ik denk wel dat we deze zomer ‘uit ons kot’ zullen mogen komen. De horeca zal misschien normaal open kunnen zijn en bij mooi weer zal men op de terrasjes kunnen zitten. Maar ik denk niet dat er dan op de markt of aan het station een optreden zal mogen zijn waar tienduizend mensen op afkomen. Idem voor de zomerbeleving aan de kust. Ik vermoed dat de mensen hun vakantie aan de kust zullen mogen doorbrengen, op de dijk mogen wandelen maar dat de kustgemeenten geen acties zullen mogen ondernemen om meer volk te lokken. We krijgen hoe dan ook een zeer vreemde zomer 2020 met misschien toch enkele beperkingen.”

“Twice heeft ook al vier kerstparades verkocht en daarvan zijn er nog geen annuleringen gebeurd. Ik verwacht dat ook niet. Ons bedrijf bestaat nu 25 jaar en ik had nooit vermoed dat we zoiets zoals deze coronacrisis konden meemaken. De rest van het jaar staat dan ook in het teken van ‘dammage control’. We moeten de kosten zo veel mogelijk beperken en heel goed naar het bord kijken. We hadden gehoopt om ook meer mensen in dienst te nemen maar dat lukt nu niet. Dat is voor iedere betrokkene enorm pijnlijk.”

“De enige troost die wij hebben, is dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat we er samen moeten uitraken. En dat zal van iedereen veel inlevingsvermogen, flexibiliteit en bereidwilligheid vergen. Maar als iedereen dat in het achterhoofd houdt, slaan we er ons samen door.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier