Kalme winkelmiddag in Roeselare

Veiligheidssteward Koenraad: “Het is vlot verlopen. We hadden natuurlijk niet de grote massa verwacht met zo’n slecht weer en dat is ook uitgekomen.”©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Veiligheidssteward Koenraad: “Het is vlot verlopen. We hadden natuurlijk niet de grote massa verwacht met zo’n slecht weer en dat is ook uitgekomen.”©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

In Roeselare stond iedereen klaar om de heropening van de winkels in goede banen te leiden. Winkeliers, gemeenschapswachten, stewards en patrouillerende politiewagens waren voorbereid op een volkstoeloop maar die bleef uit. Veel regen en wind op een doordeweekse dag konden niet veel shoppers bekoren. Maar diegenen die er waren, klonken positief.

“Ik ben zeer tevreden dat we de deuren mogen openen”, klinkt het bij Barbara van boetiek Baerts aan de Sint-Michielskerk in Roeselare. “En ja, er zijn al klanten gekomen vandaag en ook telefonisch hebben al klanten geïnformeerd of ze mogen langskomen. Onze klanten willen de producten voelen en passen, online werkt niet zo goed bij ons. Wij hebben een veilige winkelomgeving gemaakt en zijn er helemaal klaar voor.”

Eenzelfde geluid horen wij bij Dorien en Dominique van Do Fashion in de Manestraat. “Wij zijn ontzettend tevreden dat we normaal kunnen openen zonder afspraak”, zegt Dorien. “We doen er alles aan om het veilig te laten verlopen: deur open laten staan, toezien dat iedereen een mondmasker draagt, ontsmettingsproduct ter beschikking stellen en goed kijken dat er niet te veel volk in de winkel staat. Maar ik moet er onmiddellijk aan toevoegen dat alle klanten zich uitstekend en plichtsbewust aan de regels houden”.

Daisy Lowie en Nadine Sanders zijn twee dames die graag in het centrum wandelen en winkelen. “Normaal gaan wij vaak samen op stap maar nu is dat moeilijk. We proberen ons aan de veiligheidsmaatregelen te houden maar zijn wel tevreden dat de winkels opnieuw open zijn. Ik had producten van de Hema nodig en die ben ik meteen gaan kopen”, zegt Nadine. “Of we bang zijn om naar de winkels te gaan”, lacht Daisy. “Helemaal niet, het was al veel te lang geleden. Neen, wij zijn van niets of niemand bang ( lacht) .”

Veiligheidssteward Koenraad krijgt het laatste woord op de Grote Markt. “Het is vlot verlopen. We hadden natuurlijk niet de grote massa verwacht met zo’n slecht weer en dat is ook uitgekomen. Bijna alle mensen hielden zich aan de regels. De looplijnen die opnieuw werden ingevoerd, zorgden soms voor een beetje verwarring maar wij konden steeds helpen. En het gebeurde al eens dat iemand was vergeten om zijn mondmasker aan te doen. Maar als we die persoon er dan attent op maakten, kwam dit snel in orde. Neen, wie deze morgen in Roeselare winkelde, gedroeg zich zeer gedisciplineerd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.