Kaken van vinvis Antonius worden blikvanger in tentoonstelling

De 18 meter lange vinvis spoelde op 25 oktober 2018 aan op het strand van De Haan. © belga
Redactie KW

De kaken van vinvis Antonius, die in oktober aanspoelde op het strand van De Haan, zijn terug in de gemeente. Het was burgemeester Wilfried Vandaele die het initiatief nam om de kaken te bewaren. Ze zijn deze zomer te zien tijdens een expo in de Vosseslag.

De vinvis haalde in oktober uitgebreid het nieuws. Terwijl de mensen van UGent en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen al volop bezig waren om het kadaver in stukken te snijden en af te voeren nam Wilfried Vandaele het initiatief om niet alles verloren te laten gaan.

Ook de schedels van een orcawijfje en haar jong die hier aanspoelden in 1843 worden getoond

“Ik heb toen mijn contacten in de sector opgebeld om te bekomen dat we iets van de vinvis zouden kunnen bewaren. Dat was niet evident omdat men het kadaver weg wou voor springtij. Het netjes uitsnijden van de kaken kost extra tijd. Bovendien is het proces om ze te bewaren duur. Uiteindelijk heb ik een deal kunnen sluiten met UGent dat ze de kaken zouden preserveren voor een vriendenprijs, 8.000 euro. ‘s Avonds was er gemeenteraad en ik liet het voorstel daar meteen goedkeuren”, licht Vandaele toe.

Verwerkt tot biodiesel

De vis werd genoemd naar de heilige van de dag. Vijf dagen eerder was de vinvis nog levend opgemerkt voor de Nederlandse kust. Faculteit Dierengeneeskunde UGent deed een autopsie. Daaruit blijkt dat de vinvis niet is omgekomen door aanvaring of door verstikking in een net, maar dat het dier helemaal verzwakt was. Zijn maag was zo goed als leeg. Antonius was 18 meter lang en woog 30.000 kg. Daarvan is 24.000 kg afgevoerd naar Rendac voor verwerking tot biodiesel. De kaken wegen elk 176 kg en zijn 4,2 meter lang. Zij zullen de blikvanger zijn van een tentoonstelling in juli en augustus, in ‘t Schelpestik aan de Vosseslag, waar Antonius aanspoelde. De tentoonstelling brengt het verhaal van Antonius, met ook veel foto’s en filmpjes en het verhaal van eerdere strandingen van zeezoogdieren in De Haan en aan de kust.

De Haan beenderen aangespoelde vinvis zijn terug gekomen naar De Haan.
De Haan beenderen aangespoelde vinvis zijn terug gekomen naar De Haan.© Benny Proot

“De oudste stranding in Wenduine was in 1843. Toen is een vrouwelijke orca aangespoeld met jong. Wij zullen daar de schedels van tentoonstellen. Verder zijn er ook nog een butskop, spitssnuitdolfijn, witsnuitdolfijn, griend en uiteraard bruinvissen aangespoeld. Het wordt een unieke en educatieve tentoonstelling, voor jong en oud”, zegt Wilfried Vandaele nog.

De kaken worden voorlopig opgeslagen in een loods van de gemeente. Er moet nog een metalen constructie worden gemaakt om ze op te bevestigen.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier