Stijn (35) en Bart (30) Hoornaert namen officieel de fakkel enkele jaren geleden al over van pa Luc en ma Christine. Maar de zaak is dus al vijf generaties in handen van de familie Hoornaert. De feestzaal werd een tijdje geleden al omgedoopt tot t' Hoornaerts, wat eigenlijk al de naam in de volksmond was.
...

Stijn (35) en Bart (30) Hoornaert namen officieel de fakkel enkele jaren geleden al over van pa Luc en ma Christine. Maar de zaak is dus al vijf generaties in handen van de familie Hoornaert. De feestzaal werd een tijdje geleden al omgedoopt tot t' Hoornaerts, wat eigenlijk al de naam in de volksmond was.De zaak werd opgericht door Amandus Hoornaert die er een herberg en kolenhandel uitbaatte. Zijn zoon Ernest liet een feestzaal bouwen, maar zou de opening nooit meemaken. Gabriël, de opa van Stijn en Bart, bouwde de zaak verder uit. Maar omdat Gabriël ook al vroeg overleed, moest zoon Luc al op 16-jarige leeftijd in de zaak stappen. Ook Luc en Christine investeerden verder. In 1982 werd de zaal vernieuwd, in 1986 volgde het café. 't Nieuw Gemeentehuis was ook lange tijd duivenlokaal, in de feestzaal werd veel feest gevierd, maar vonden ook honderden rouwmaaltijden plaats.Zonen Stijn en Bart zorgden bij hun intrede in de zaak ook voor een nieuw elan. In 2016 onderging de feestzaal een metamorfose en eind 2017 maakte Bart de overstap van de Izegemse sterrenzaak La Durée, waar hij souschef was, naar de eigen familiezaak. De taakverdeling onder de broers is duidelijk. Bart is de man van de keuken, terwijl Stijn instaat voor het organisatorische. En de broers hadden ook grootste plannen. "Vorig jaar hebben we al een nieuwe keuken in gebruik genomen voor de feestzaal. En straks zal ook onze gastrobar open zijn. Door corona liepen sommige zaken wel wat vertraging op, maar we gaan nu open op vrijdag 4 september."Café 't Nieuw Gemeentehuis zal dus straks niet meer bestaan. "Wij wilden een andere richting uit en hier een moderne eetgelegenheid creëren. De façade van het café werd eigenlijk weer in oorspronkelijke staat van begin jaren 1900 gebracht en waar destijds de stallingen waren, is nu een grote serre als eyecatcher opgetrokken."Het geheel is nu nog in een ultieme afwerkingsfase, maar zal straks plaats bieden voor 60 mensen. "We werken hier met een aparte open keuken en bar die centraal in de zaak is gelegen. We werken in Vonk ook met een eigen keukenteam, los van de feestzaal."Ook de sfeer in de zaak wordt heel belangrijk. "We zullen altijd zorgen dat er leuke muziek op staat. Er moet een ongedwongen en huiselijke sfeer hangen. Onze gastrobar is een informeel restaurantconcept. Er is achteraan ook een terrasje, dat we bij goed weer kunnen gebruiken. Met de serre hebben we ook voor een modern concept gekozen. Het gebouw wordt ook op een ecologische manier verwarmd en koel gehouden."Een houtskooloven is een van de blikvangers in de zaak. Bart: "We willen vooral een pure keuken brengen en de kwaliteit van de producten op de eerste plaats zetten. Daarom zullen we ook geen grote menukaart hanteren, we willen immers dagvers werken. We halen nu een mooi keukenniveau in de feestzaal en willen dat ook doortrekken naar de gastrobar. We zullen de klassiek Frans-Belgische keuken op een originele manier serveren. We gaan niet de extreem culinaire toer op, maar de smaken moeten perfect zitten. 's Middags werken we ook uitsluitend met een lunch, waarbij er wel keuze is uit verschillende voor- en hoofdgerechten. Uiteraard evolueren we qua kaart ook mee met de seizoenen."Met de naam Vonk willen Bart en Stijn ook hun passie voor hun job onderstrepen. "Met een kleine vonk willen we hier een groot vuur aansteken."Op maandag is de zaak gesloten. Van dinsdag tot en met vrijdag kun je 's middags gaan lunchen, iedere avond van dinsdag tot en met zaterdag kun je er van de kaart eten. Maar de verrassing van de chef is dat je vanaf zondag 16 september ook op zondagvoormiddag na de Kachtemse mis iets kan gaan drinken. "Op zondag gaat onze keuken niet open, maar we willen onze klanten die hier al jarenlang op zondagmiddag een kaartje komen leggen niet in de kou laten staan. Vanaf 10 uur kunnen zij, en wie gewoon iets wil komen drinken, hier terecht in 'Achter de Messe'. En ook onze voetbalclub en de wielertoeristen kunnen hier dan weer neerstrijken na hun sportieve activiteiten."Stijn en Bart doen uiteraard een forse investering in hun zaak. Straks zullen ze in de zaal 140 mensen kunnen ontvangen, 60 in de gastrobar en ook nog eens 28 in een bovenzaaltje met een aparte bar. In de gastrobar zal ook een ruimte voor 14 personen kunnen afgescheiden worden. "Het zijn op dit moment natuurlijk niet de makkelijkste tijden om dat de overheid ons geen perspectief biedt. We zoeken nog mensen om ons team uit te breiden, maar weten nog niet wanneer we op volle kracht aan de slag zullen kunnen."Stijn en Bart zien hun nieuwe uitdaging helemaal zitten. Maar met hun respectieve partners Febe Carmans en dochtertje Marie (16 maanden) en Elodie Lagae en zoontje Bas (2,5 maanden) willen ze ook nog wat tijd vrijmaken voor hun gezin. "We hebben ons concept zo uitgewerkt dat we niet onmisbaar zijn", vertelt Stijn daarover. En ondertussen zijn de broers ook weer op de fiets gestapt en dromen ze van de Roc du Maroc, een endurance mountainbikerace door Marokko.