Kachtemse Bianca Vanhaverbeke blijft gepassioneerd door acteren

Bianca Vanhaverbeke voor haar klas in Art'Iz. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Bianca Vanhaverbeke werd begin het millennium bekend door haar rol in ‘Hallo België’. Nu toert ze met Het Prethuis heel Vlaanderen rond en blijft ze gepassioneerd door toneel. “Maar ik zou mijn kinderen niet direct richting een professionele acteercarrière sturen.”

De Kachtemse Bianca Vanhaverbeke dook al in zoveel series op, dat je haar zeker al eens aan het werk moet gezien hebben op tv. “Mijn kinderen roepen dan: ‘Mama, je bent weer op tv’.” En nu toert ze met Het Prethuis door West-Vlaanderen. En dat is een ongezien succes. Die drukke tournee combineert ze met haar job als leerkracht toneel.

Je wordt deze zomer 45 jaar. Doet dat je iets?

“Niet echt veel. We voelen ons soms nog 16 in het hoofd, maar ik ervaar soms ook al eens een pijnlijk plaatsje dat ik vroeger niet had. En ik merk dat ik ook moeilijker recupereer. Maar ik ben gelukkig en ik voel me op deze leeftijd ook rustig in het hoofd. Ik voel niet meer de noodzaak ‘hip en cool’ te zijn.”

We zagen je al aan het werk in De Serviceflat, een komedie van Het Prethuis. Dat dendert blijkbaar maar verder.

“Zeg wel. We hebben 48 opvoeringen in West-Vlaanderen achter de rug. En straks doen we er nog een twintigtal bij in Antwerpen en Sint-Truiden. In totaal zullen we dat dus zowat 70 keer opgevoerd hebben. Voor de voorstellingen buiten West-Vlaanderen hebben we het script wat aangepast natuurlijk. En straks spelen we dus in het Antwerpse Fakkeltheater. Ik zal me wel weer voelen opleven als ik in Antwerpen kom. Maar ik ben ook altijd blij om terug in Kachtem thuis te komen.”

70 keer hetzelfde opvoeren, verveelt dat op de duur niet?

“Het is de eerste keer voor mij en het is ook ongezien. Maar eigenlijk valt dat best mee hoor. Met de pauze mee gerekend duurt het stuk drie uur, maar eens je op het podium staat, bevind je je op een rollercoaster en raast de tijd voorbij. Bovendien hebben we nu het voordeel dat de zenuwen wat weg zijn. En iedere opvoering is ook een klein beetje anders. Ja, er gebeuren al eens inside jokes. Daar zijn onze mannen Jeroen Maes en Peter Bulckaen het meest verantwoordelijk voor.”

We zullen niet zoals een dokter iemands leven redden, maar eens goed lachen werkt ook helend

“Het is ook een komedie. Het publiek horen lachen, dat geeft je ook energie. We zullen niet zoals een dokter iemands leven redden, maar eens goed lachen werkt ook helend. En ook in de volgende West-Vlaamse voorstelling van Het Prethuis, Weekendje Bouillon, zijn we weer van de partij. Met Jeroen en Peter, maar ook met Wim Stevens (Tom uit Thuis) en Katrien Vandendries. De opvoeringen daarvan zijn voorzien voor het najaar.”

Hoe moeilijk is het om met acteren je boterham te verdienen?

“Het is zeker niet makkelijk. Maar ik ben altijd blijven lesgeven. Ik geef ook workshops en doe voice-overs. Ik speel ook gastrollen bij Studio 100 en binnenkort ook een rolletje in een West-Vlaamse kortfilm. Maar iemand die fulltime bezig is met acteren, moet altijd op de uitkijk zitten naar de volgende opdracht. Dat hoef ik dus niet te doen. En rond de periode dat ik beviel van onze kinderen, kon ik het probleemloos wat rustiger aan doen. Dat was ook nodig, want in die periode heb ik niet veel geslapen. (lacht)”

Ik voel me ook evenveel leerkrachte als actrice. En als je nu ziet dat er overal bespaard moet worden, dan is het nog maar de vraag of er nog veel eigen producties voor afgestudeerde, beginnende acteurs zullen komen.”

Je zou het je kinderen dus niet aanraden?

“Jinte speelt al graag toneel. Ze moeten hun eigen weg gaan en ik zou ze het zeker niet verbieden. Maar zeker ook niet bewust aanraden. Voor mij is het de mooiste, maar zeker niet de makkelijkste stiel. Die van mijn man (Andy Debo is eindredacteur bij Focus-WTV, red.) ook niet. Dus een job in de media zou ik ze ook niet meteen voorschotelen.”

“Onder de Kachtemse mama’s heerst een immense vorm van solidariteit”

“In ons gezin moet heel veel gepland worden. Ik zorg voor de ijzeren planning, mijn man voor de adequate uitvoering. (lacht) En gelukkig zijn er nog de oma’s en opa’s. En de andere mama’s en papa’s in Kachtem. Die zijn immens solidair. Dat is leuk om te ervaren. We helpen elkaar.”

Je duikt ook in veel kinderprogramma’s.

“Ik werk vaak voor Studio 100. Voor ‘Hallo België’, mijn doorbraak eigenlijk, moest ik auditie doen bij Gert Verhulst. Ik moest in een maand tijd Antwerps onder de knie krijgen. Ik speel ook graag voor kinderen. Ik doe ook veel school- en kindertheater. En als er één rol is die ik graag had gespeeld, dan die van Kaatje in Kaatjes Tralalaatjes. Die was me eigenlijk op het lijf geschreven.”

Je speelde al in beide reeksen mee: volg je Thuis of Familie?

“Geen van de twee eigenlijk. ‘s Avonds ben ik dan ook niet veel thuis. In Familie is mijn personage dood, een terugkeer daar kan dus niet. In Thuis speelde ik een tijdje de psychologe van Waldek.”

Zullen we je ooit bij De Lanteern zien?

Ik spruit voort uit de werking van Mandelgalm, maar ook bij De Lanteern in Kachtem zit ik jaarlijks in de tribune. Ik ken al die mensen, die doen dat goed zonder mij. Maar wie weet ooit…?”

Bestaat echte vriendschap onder acteurs?

“Ik denk het wel. Met Leen Dendievel kom ik zeer goed overeen. Niet dat we elkaars deur plat lopen, maar toen ze optrad in De Leest ben ik natuurlijk gaan kijken.”

Wat tracht je je leerlingen van de academie bij te brengen?

“Met dik 2.500 inschrijvingen is Art’Iz, de Izegemse kunstacademie, toch wel goed bezig. Ik doceer toneel aan jongeren vanaf 15 jaar. Mijn bedoeling is niet om allemaal professionele acteurs op te leiden. Maar het is een soort algemene vorming. Je leert er spreken voor publiek. In een wereld die steeds communicatiever wordt, is dat een troef. Voor iets geslotener jongeren is het de ideale manier om uit hun schelp te komen. Ik heb al vaak jongeren zien openbloeien. En daar doe je het voor.”

Weekendje Bouillon, najaar 2020, www.prethuis.be

Privé

De Kachtemse Bianca Vanhaverbeke (44) is getrouwd met Ingelmunsternaar Andy Debo. Ze zijn de ouders van dochter Jinte (8) en zoon Jenne (6). Ze huizen in de Aimé Behaeghestraat in Kachtem.

Opleiding en loopbaan

Ze studeerde regentaat en vervolgens deed ze acteerstudies. Ze is toneelkracht aan Art’Iz en is ook aan de slag als actrice. Momenteel speelt ze bij Het Prethuis.

Vrije tijd

Ze houdt van lezen en literaire thrillers dragen haar voorkeur weg. Haar favoriete auteurs zijn Jens Lapidus, Nicci French en … Wim Belaen.