Kaashandel Decock bestaat 40 jaar: “We denken nog niet aan stoppen”

Ingeborg Wyndels en Hans Decock. © Foto Coghe
Redactie KW

Uitgerekend het jaar dat ze het 40-jarig bestaan van hun zaak vieren, brachten Hans en Ingeborg Decock van Kaashandel Decock uit de Lichterveldestraat voor een deel door in lockdown. Maar met creativiteit en een groot aanpassingsvermogen sloegen ze zich er door. “Het leverde ons zelfs nieuwe klanten op”, zegt het echtpaar, dat vooral op markten verkoopt.

Ingeborg Wyndels en Hans Decock herinneren zich dinsdag 17 maart maar al te goed. “Om 10 uur ‘s avonds kregen we telefoon van een collega, aangesloten bij de Torhoutse Marktkramers, dat de markt in Torhout ‘s anderendaags niet meer doorging”, gaat Hans (58) van start. “De start van een lockdown die twee maanden zou duren. Daar stonden we met al onze aangesneden kazen…”

“Ik heb toen meteen een account aangemaakt op Facebook om zo het nieuws te verspreiden – een beetje zoals een virus (lacht) – dat we voortaan elke dag thuis zouden verkopen. Heel veel collega-zelfstandigen zijn hun producten huis-aan-huis gaan leveren, maar wij hebben vooral thuis verkocht. Het heeft ons zelfs nieuwe klanten opgeleverd, want we waren elke dag open.”

Vader Decock

“Thuis werken was toch anders dan de markten doen, merkten we”, vult Ingeborg (57) aan. “Ook al staan wij elke dag om 4 uur op, we zijn gewoon om elke middag thuis te zijn. Om onze boodschappen te doen of gewoon voor een fietstochtje als we daar zin in hebben.”

Veertig jaar geleden nam Hans, als derde in een gezin van vier kinderen, de kaashandel over van vader Decock. “Mijn vader stond ook op de markten, maar toen ik 18 jaar was, werd hij ziek. Samen met mijn moeder nam ik de markten van hem over”, vertelt Hans. “Ingeborg was regentes wiskunde, toen onze zoon Michiel één jaar werd, ondertussen al 30 jaar geleden, heeft ze het lesgeven vaarwel gezegd om mee in de zaak te stappen.”

Aan stoppen denkt het koppel nog niet, ook al staan ze nu nog slechts vijf van de zeven dagen op de markt. “Verder afbouwen, is helaas niet mogelijk. Als onze kazen op punt staan, moéten ze verkocht worden, ons assortiment van zo’n 200 kazen moet ‘roteren’. Het is dus alles of niets, voorlopig gaan we nog even door. Maandag is onze rustdag en we verkopen op vrijdagmiddag ook nog thuis, vooral op vraag van onze klanten. Met het weekend in zicht is er dan vooral veel vraag naar kaasplanken.”

Voor hun 40-jarig bestaan lanceerden Hans en Ingeborg een speciale actie. Wie een kaasplank voor twee of vier personen bestelt, krijgt daarbij een gratis mes en houten dienblad, net als bij de bij aankoop van drie soorten Krekemeerskazen: brie, gouda en abdijkaas.

Krekemeersjes

“Onze Krekemeersjes zijn kazen die in Vlaanderen worden gemaakt door ambachtelijke kaasbedrijven en met hun toestemming voorzien van ons eigen label”, vertelt Hans trots. “We noemden ze naar het natuurdomein achter ons huis.”

Hans en Ingeborg zijn op die manier sterke ambassadeurs van de gemeente: “Op de markten aan zee krijgen we veel tweedeverblijvers uit het binnenland aan ons kaaskraam. Als die ons vragen voor wat die krekemeerskaas precies staat, kunnen we hen trots vertellen over het mooie natuurdomein van onze gemeente”, besluit Ingeborg. (LTK)

Info: Kazen Decock, 0477 35 72 91; www.kazendecock.be en ook op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier