IN KAART Stevige groeispurt voor West-Vlaanderen, vooral door Oekraïense vluchtelingen: ontdek hier hoe snel jouw gemeente groeit

Nog nooit waren we met zoveel West-Vlamingen.
Phebe Somers

Er zijn meer West-Vlamingen dan ooit tevoren. Met 1.219.142 zijn we al, dat zijn er precies 10.131 meer dan vorig jaar. Die forse stijging hebben we voor een stuk te danken aan de inwijkelingen uit andere provincies, maar ligt toch vooral aan de duizenden Oekraïense vluchtelingen die onderdak vonden in onze provincie. Een analyse in vijf vragen én interactieve kaart om de situatie in jouw gemeente te raadplegen.

1. Hoe snel is onze provincie gegroeid?

Volgens de officiële cijfers uit het Rijksregister woonden er op 1 januari van dit jaar 1.219.142 mensen in West-Vlaanderen. Daarmee hebben we de voorspelling die het Planbureau twee jaar geleden maakte alvast overschreden. Het gaat dan ook om een forse stijging van 10.131 inwoners. De huidige toename is dubbel zo groot als het jaar voordien, toen er zo’n 5.000 mensen waren bijgekomen. (lees verder onder de grafiek)

In tien jaar tijd is onze provincie 46.123 West-Vlamingen rijker geworden, goed voor een stijging van 3,9 procent. Twintig jaar geleden, in 2003, telde West-Vlaanderen nog 85.211 inwoners minder.

2. Hoe komt dat?

Een niet te onderschatten oorzaak van deze plotse groei is de oorlog in Oekraïne. De cijfers zijn niet waterdicht, maar volgens de meest recente data van Dienst Vreemdelingenzaken werden er in 2022 ongeveer 4.912 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in een West-Vlaamse gemeente voor tijdelijke bescherming.

Of ze sinds hun aanmelding nog altijd hier verblijven of intussen in een andere provincie werden ondergebracht, is echter niet duidelijk. Diegenen die hier op 1 januari van dit jaar wel nog verbleven, maken dus deel uit van die 10.131 mensen die er in het afgelopen jaar zijn bijgekomen.

3. Welke gemeentes zijn het sterkst gegroeid?

In absolute cijfers spannen centrumsteden Kortrijk, Brugge en Roeselare de kroon, maar dat bezorgt hen zelfs geen plekje in de top 10 van meest gegroeide gemeenten in verhouding tot hun bevolkingsgrootte. In Jabbeke kwamen er vorig jaar 312 mannen en vrouwen bij, goed voor een stijging met 2,2 procent. Daarmee is Jabbeke de sterkst groeiende gemeente sinds begin 2022. “De 96 Oekraïense vluchtelingen die in Jabbeke verblijven, spelen daar een grote rol in. Die groep is bijna goed voor een derde van onze totale toename”, aldus burgemeester Frank Casteleyn (CD&V). (lees verder onder de kaart)

“Daarnaast zijn we bezig met een groot verkavelingsproject in deelgemeente Varsenare, waar al een deel van de 440 wooneenheden intussen bewoond wordt”, aldus Casteleyn. Ook Oudenburg (+ 2 procent) en Zwevegem (+ 1,7 procent) konden op een serieuze bevolkingsgroei rekenen, met respectievelijk 194 en 416 extra inwoners. Kijken we naar de voorbije tien jaar, dan staat Roeselare met een stijging van 10,2 procent op de eerste plaats, gevolgd door Veurne (+ 9,3 procent) en Deerlijk (+ 9,1 procent).

4. Zijn er ook steden en gemeenten die krimpen?

Helemaal onderaan vinden we Vleteren terug. De bevolking zakte er van 3.644 naar 3.605, een daling van 1,1 procent. Ook in Koksijde, Dentergem, Bredene, Heuvelland en De Panne liep het aantal inwoners het afgelopen jaar achteruit met 0,4 tot 1 procent.

Op langere termijn zien we wel dat de Westhoek zich gedeeltelijk aan het herstellen is. Tot vorig jaar lieten Ieper en Poperinge een negatief saldo optekenen over tien jaar tijd, sinds 2023 kleuren ze eindelijk weer vrolijk groen. Hetzelfde valt op te merken in Meulebeke. In Langemark-Poelkapelle en Lo-Reninge wonen nog steeds respectievelijk 10 en 93 minder inwoners dan tien jaar geleden, maar het afgelopen jaar zijn ze wél weer gegroeid.

In absolute cijfers is Knokke-Heist dan weer de grote verliezer: het aantal inwoners daalde er met 242 tot 32.621 inwoners. Dat is geen toeval: op tien jaar tijd verloor geen enkele West-Vlaamse stad zoveel inwoners als Knokke-Heist: 1.132 om precies te zijn.

5. Groeien we sneller dan de rest van Vlaanderen?

Neen, zeker niet. Onze bevolkingsgroei is zelfs de laagste in heel Vlaanderen. Een combinatie van een kleinere migratiestroom en een lagere natuurlijke groei ligt hiervan aan de basis. Wij blijven dit jaar steken op een stijging van 0,8 procent, terwijl alle andere Vlaamse provincies de kaap van 1 procent overschrijden. (lees verder onder de grafiek)

Limburg telt dan wel een pak minder inwoners dan wij, de bevolking is daar de afgelopen tien jaar met 4,8 procent uitgebreid. De grootste groei vinden we dan weer terug in Vlaams-Brabant, waar nu 7,7 procent meer mensen ingeschreven zijn dan in 2013, gevolgd door Oost-Vlaanderen (+ 6,8 procent) en Antwerpen (+ 6,4 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier