Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op woensdag 30 september - op basis van de cijfers tot en met dinsdag 29 september - passeert het totale aantal besmettingen in West-Vlaanderen de kaap van de 10.000 besmettingen: 10.007 om precies te zijn. Dat zijn er 84 meer dan een dag eerder. De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 588 gevallen bij.

Niet alle mensen worden getest en daardoor is het aantal effectieve besmettingen ongetwijfeld hoger.

In de meest recente én gevalideerde weekcijfers (23 t.e.m. 29 september) van Agentschap Zorg en Gezondheid is Ieper verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen gemeente met een besmettingsgraad van 151 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Ieper (148) en Zonnebeke (112) maken de weinig benijdenswaardige top drie compleet. Al dient gezegd dat dit cijfer in kleine gemeenten snel kan oplopen. Om een goed idee te hebben van de situatie in een gemeente, moet rekening gehouden worden met drie waarschuwingsdrempels (zie verder).

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedraagt momenteel 1,076. Gisteren was dat nog 1,104. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19.

2,8 procent van de testen zijn positief in West-Vlaanderen. Daarmee scoort onze provincie beter dan het landelijke gemiddelde (5,3 procent).

44 mensen in ziekenhuis

Er werd gisteren vier patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaame ziekenhuizen. In totaal liggen in West-Vlaanderen 44 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. Dat zijn er twee meer dan gisteren (er zijn ook 7 mensen ontslagen). Er liggen in West-Vlaanderen ook drie patiënten op de afdeling intensieve zorgen.

In totaal liggen momenteel 716 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen.

Twee gemeenten overschrijden 3 alarmdrempels

Als we de cijfers bekijken die het Agentschap Zorg en Gezondheid en onze gemeentebesturen hanteren, overschrijden op dit moment Brugge en Roeselare drie alarmdrempels.

Van de 53 Vlaamse gemeenten die 2 alarmdrempels overschrijden, bevindt er zich acht in West-Vlaanderen: Ieper, Izegem, Kortrijk, Menen, Oostende, Oostkamp, Poperinge, Staden.

33 van de 64 West-Vlaamse gemeenten overschrijden 1 alarmdrempel.

7 van 64 West-Vlaamse gemeenten hadden in de periode van 23 tot en met 29 september geen enkele nieuwe coronabesmetting. Dat zijn Beernem, Dentergem, Ingelmunster, Lo-Reninge, Mesen, Ruiselede en Wielsbeke.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert een andere database dan Sciensano. Daarom kunnen deze cijfers afwijken van de hierboven vernoemde.

Met De Krant van West-Vlaanderen en KW.be streven we ernaar om de juiste informatie in het juiste kader te bieden. Daarom hebben we onze dagelijkse coronakaart wat aangepast. We kleuren de kaart niet langer op basis van het aantal besmettingen, maar op basis van de drie waarschuwingsdrempels die het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert. Die zijn:

Indicator 1: incidentie

Het aantal gevallen in de voorbije zeven dagen per 100.000 inwoners. Waarschuwingsdrempel: 20 per 100.000 inwoners.

Indicator 2: Dagen sinds 0

Het aantal opeenvolgende dagen dat er ten minste 1 nieuw geval werd gerapporteerd. Waarschuwingsdrempel: nieuwe gevallen gedurende de voorbije 5 dagen.

Indicator 3: Dagen met stijging

Het aantal dagen dat het aantal nieuwe gevallen stijgt vergeleken met de dag ervoor, gezien over een periode van 7 dagen. Waarschuwingsdrempel: een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen.

Pas als de waarschuwingsdrempel voor de drie indicatoren is overschreden, is de situatie ernstig genoeg om grootschalige, lokale maatregelen te overwegen. Lees er hier meer over.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op woensdag 30 september - op basis van de cijfers tot en met dinsdag 29 september - passeert het totale aantal besmettingen in West-Vlaanderen de kaap van de 10.000 besmettingen: 10.007 om precies te zijn. Dat zijn er 84 meer dan een dag eerder. De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 588 gevallen bij. Niet alle mensen worden getest en daardoor is het aantal effectieve besmettingen ongetwijfeld hoger. In de meest recente én gevalideerde weekcijfers (23 t.e.m. 29 september) van Agentschap Zorg en Gezondheid is Ieper verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen gemeente met een besmettingsgraad van 151 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Ieper (148) en Zonnebeke (112) maken de weinig benijdenswaardige top drie compleet. Al dient gezegd dat dit cijfer in kleine gemeenten snel kan oplopen. Om een goed idee te hebben van de situatie in een gemeente, moet rekening gehouden worden met drie waarschuwingsdrempels (zie verder).Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedraagt momenteel 1,076. Gisteren was dat nog 1,104. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. 2,8 procent van de testen zijn positief in West-Vlaanderen. Daarmee scoort onze provincie beter dan het landelijke gemiddelde (5,3 procent). Er werd gisteren vier patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaame ziekenhuizen. In totaal liggen in West-Vlaanderen 44 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. Dat zijn er twee meer dan gisteren (er zijn ook 7 mensen ontslagen). Er liggen in West-Vlaanderen ook drie patiënten op de afdeling intensieve zorgen.In totaal liggen momenteel 716 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Als we de cijfers bekijken die het Agentschap Zorg en Gezondheid en onze gemeentebesturen hanteren, overschrijden op dit moment Brugge en Roeselare drie alarmdrempels. Van de 53 Vlaamse gemeenten die 2 alarmdrempels overschrijden, bevindt er zich acht in West-Vlaanderen: Ieper, Izegem, Kortrijk, Menen, Oostende, Oostkamp, Poperinge, Staden.33 van de 64 West-Vlaamse gemeenten overschrijden 1 alarmdrempel. 7 van 64 West-Vlaamse gemeenten hadden in de periode van 23 tot en met 29 september geen enkele nieuwe coronabesmetting. Dat zijn Beernem, Dentergem, Ingelmunster, Lo-Reninge, Mesen, Ruiselede en Wielsbeke.Het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert een andere database dan Sciensano. Daarom kunnen deze cijfers afwijken van de hierboven vernoemde.