Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de kerncijfers voor de coronabesmetting in ons land bekend. Niet onbelangrijk: dat zijn de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers. Op dinsdagochtend 11 augustus - op basis van de cijfers tot en met maandag 10 augustus - stond het totale aantal besmettingen in West-Vlaanderen op 7.903. Dat zijn er 8 meer dan een dag eerder. De voorbije week kwamen er 248 besmettingen bij.

Roeselare kende het grootste aantal nieuwe besmettingen: 4. In de volgende gemeenten kwam er één besmetting bij: Knokke-Heist, Veurne, Wervik en Ieper.

In de meest recente gevalideerde weekcijfers (3 t/m 10 augustus) is Houthulst verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen gemeente met een besmettingsgraad van 89 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Staden (87) en Lichtervelde (67) maken de weinig benijdenswaardige top drie compleet.

Andere West-Vlaamse gemeenten die zich boven de waarschuwingsdrempel van 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners bevinden zijn Anzegem (61), Roeselare (60), Oudenburg (53), Jabbeke (43), Gistel (41), Avelgem (39), Harelbeke (39), Langemark-Poelkapelle (38), Tielt (34), Wevelgem (32), Lo-Reninge (30), Diksmuide (30), Torhout (29), Bredene (28), Moorslede (26), Menen (24), Zedelgem (22), Knokke-Heist (21), Ledegem (21), Middelkerke (20) en Hooglede (20).

17 van 64 West-Vlaamse gemeenten hadden in de periode van 3 tot en met 10 augustus geen enkele nieuwe coronabesmetting: Alveringem, De Panne, Dentergem, Heuvelland, Ingelmunster, Kortemark, Lendelede, Mesen, Nieuwpoort, Oostrozebeke, Pittem, Poperinge, Ruiselede, Spiere-Helkijn, Vleteren, Wielsbeke en Zuienkerke.

16 mensen in ziekenhuis

Er werd gisteren geen enkele West-Vlaming opgenomen in het ziekenhuis. Geen enkele covid-patiënt werd gisteren uit het ziekenhuis ontslagen in onze provincie. In totaal liggen in West-Vlaanderen vandaag 16 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. Dat is er één minder dan gisteren. Twee patiënten liggen op de afdeling intensieve zorgen, van wie één aan de beademing.

Niet alle mensen worden getest en daardoor is het aantal effectieve besmettingen ongetwijfeld hoger. Deze cijfers omvatten enkel de mensen die getest werden en dus zeker een coronabesmetting opliepen. Voor de duidelijkheid: de cijfers van het aantal besmettingen worden elke dag opgeteld, waardoor mensen die intussen genezen zijn, ook nog altijd worden meegeteld met de besmetten.

Geen enkele gemeente overschrijdt drie alarmdrempels

Als we de cijfers bekijken die het Agentschap Zorg en Gezondheid en onze gemeentebesturen hanteren, overschrijdt op dit moment geen enkele gemeente de drie alarmdrempels. Twee gemeenten overschrijden twee alarmdrempels: Roeselare en Torhout.

Het gaat hier om cijfers die wel geverifieerd zijn, maar daardoor enkele dagen vertraging hebben. Daarom wijken deze cijfers af van de hierboven vernoemde, meer actuele cijfers.

Met De Krant van West-Vlaanderen en KW.be streven we ernaar om de juiste informatie in het juiste kader te bieden. Daarom hebben we onze dagelijkse coronakaart wat aangepast. We kleuren de kaart niet langer op basis van het aantal besmettingen, maar op basis van de drie waarschuwingsdrempels die het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert. Die zijn:

Indicator 1: incidentie

Het aantal gevallen in de voorbije zeven dagen per 100.000 inwoners. Waarschuwingsdrempel: 20 per 100.000 inwoners.

Indicator 2: Dagen sinds 0

Het aantal opeenvolgende dagen dat er ten minste 1 nieuw geval werd gerapporteerd. Waarschuwingsdrempel: nieuwe gevallen gedurende de voorbije 5 dagen.

Indicator 3: Dagen met stijging

Het aantal dagen dat het aantal nieuwe gevallen stijgt vergeleken met de dag ervoor, gezien over een periode van 7 dagen. Waarschuwingsdrempel: een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen.

Pas als de waarschuwingsdrempel voor de drie indicatoren is overschreden, is de situatie ernstig genoeg om grootschalige, lokale maatregelen te overwegen. Lees er hier meer over.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de kerncijfers voor de coronabesmetting in ons land bekend. Niet onbelangrijk: dat zijn de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers. Op dinsdagochtend 11 augustus - op basis van de cijfers tot en met maandag 10 augustus - stond het totale aantal besmettingen in West-Vlaanderen op 7.903. Dat zijn er 8 meer dan een dag eerder. De voorbije week kwamen er 248 besmettingen bij.Roeselare kende het grootste aantal nieuwe besmettingen: 4. In de volgende gemeenten kwam er één besmetting bij: Knokke-Heist, Veurne, Wervik en Ieper. In de meest recente gevalideerde weekcijfers (3 t/m 10 augustus) is Houthulst verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen gemeente met een besmettingsgraad van 89 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Staden (87) en Lichtervelde (67) maken de weinig benijdenswaardige top drie compleet.Andere West-Vlaamse gemeenten die zich boven de waarschuwingsdrempel van 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners bevinden zijn Anzegem (61), Roeselare (60), Oudenburg (53), Jabbeke (43), Gistel (41), Avelgem (39), Harelbeke (39), Langemark-Poelkapelle (38), Tielt (34), Wevelgem (32), Lo-Reninge (30), Diksmuide (30), Torhout (29), Bredene (28), Moorslede (26), Menen (24), Zedelgem (22), Knokke-Heist (21), Ledegem (21), Middelkerke (20) en Hooglede (20).17 van 64 West-Vlaamse gemeenten hadden in de periode van 3 tot en met 10 augustus geen enkele nieuwe coronabesmetting: Alveringem, De Panne, Dentergem, Heuvelland, Ingelmunster, Kortemark, Lendelede, Mesen, Nieuwpoort, Oostrozebeke, Pittem, Poperinge, Ruiselede, Spiere-Helkijn, Vleteren, Wielsbeke en Zuienkerke. Er werd gisteren geen enkele West-Vlaming opgenomen in het ziekenhuis. Geen enkele covid-patiënt werd gisteren uit het ziekenhuis ontslagen in onze provincie. In totaal liggen in West-Vlaanderen vandaag 16 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. Dat is er één minder dan gisteren. Twee patiënten liggen op de afdeling intensieve zorgen, van wie één aan de beademing.Niet alle mensen worden getest en daardoor is het aantal effectieve besmettingen ongetwijfeld hoger. Deze cijfers omvatten enkel de mensen die getest werden en dus zeker een coronabesmetting opliepen. Voor de duidelijkheid: de cijfers van het aantal besmettingen worden elke dag opgeteld, waardoor mensen die intussen genezen zijn, ook nog altijd worden meegeteld met de besmetten.Als we de cijfers bekijken die het Agentschap Zorg en Gezondheid en onze gemeentebesturen hanteren, overschrijdt op dit moment geen enkele gemeente de drie alarmdrempels. Twee gemeenten overschrijden twee alarmdrempels: Roeselare en Torhout. Het gaat hier om cijfers die wel geverifieerd zijn, maar daardoor enkele dagen vertraging hebben. Daarom wijken deze cijfers af van de hierboven vernoemde, meer actuele cijfers.