KAART 309 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen * Hoeveel in jouw gemeente?

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 43.122 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 309 meer in vergelijking met de dag voordien en 2.085 meer dan een week geleden. Van de 272 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 32 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op donderdag 26 november – op basis van de cijfers tot en met woensdag 25 november – zijn er 43.122 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 309 meer dan een dag eerder. De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 2.085 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen blijft verder zakken en staat nu op 298 besmettingen per dag.

Bij de dagcijfers moet wel rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Vanaf 23 november zullen ook die mensen weer getest worden, waardoor experten verwachten dat het aantal positieve gevallen opnieuw zal stijgen.

In de meest recente én gevalideerde weekcijfers (19 tot en met 25 november) van Agentschap Zorg en Gezondheid is Deerlijk verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen gemeente met een besmettingsgraad van 381 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Ruiselede (298) en Mesen (286) maken de weinig benijdenswaardige top drie compleet.

Al dient gezegd dat dit cijfer in kleine gemeenten snel kan oplopen. Om een goed idee te hebben van de situatie in een gemeente, moet rekening gehouden worden met drie waarschuwingsdrempels (zie verder).

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg donderdag 0,787. Woensdag was dat nog 0,770. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. In Antwerpen ligt de R-waarde met 0,843 momenteel het hoogst, in Henegouwen (0,668) het laagst.

In de periode van 16 tot en met 22 november (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens) werden in West-Vlaanderen 28.231 testen uitgevoerd en bleken 9,9 procent van de testen positief. Daarmee scoort onze provincie ook lager dan het landelijke gemiddelde (12,9 procent ), beide cijfers zijn ook dalende.

Vlaams-Brabant (8,8 procent) en Limburg (9,2 procent) tonen een lagere positiviteitsratio, elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal hoger. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

518 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 32 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in West-Vlaanderen 518 die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 20 minder dan daags voordien. Het totaal aantal mensen in het ziekenhuis ligt wel lager dan de piek van de eerste golf. Toen lag de piek op 676 opgenomen coronapatiënten. Gisteren mochten 51 mensen het ziekenhuis verlaten. Er liggen in West-Vlaanderen nu ook 100 patiënten op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er negen minder dan daags voordien.

In totaal liggen momenteel 4.570 coronapatiënten – 253 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 1.071 op intensieve zorgen. Er liggen minder mensen in het ziekenhuis en op intensieve zorgen dan op het moment van de piek tijdens de eerste golf. Woensdag werden 272 mensen opgenomen in een ziekenhuis, maar mochten ook 429 patiënten het ziekenhuis verlaten.

De voorbije zeven dagen stierven gemiddeld 157 mensen aan de gevolgen van het virus. Sinds begin oktober eiste corona 6.059 slachtoffers, vooral 75-plussers. Het totale dodental sinds maart dit jaar staat op 16.077 overlijdens.

5 gemeenten boven 3 alarmdrempels

Als we de cijfers bekijken die het Agentschap Zorg en Gezondheid en onze gemeentebesturen hanteren, overschrijden vijf West-Vlaamse gemeenten drie alarmdrempels, woensdag waren dat er nog zeven. De vijf gemeenten zijn: De Haan, Harelbeke, Poperinge, Roeselare en Zonnebeke.

26 West-Vlaamse gemeenten overschrijden twee alarmdrempels: Avelgem, Bredene, Brugge, Deerlijk, Gistel, Heuvelland, Ichtegem, Ieper, Izegem, Knokke-Heist, Koekelare, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oostende, Oudenburg, Staden, Tielt, Torhout, Waregem, Wielsbeke en Wingene.

33 gemeenten overschrijden één alarmdrempel: Alveringem, Anzegem, Ardooie, Beernem, Blankenberge, Damme, De Panne, Dentergem, Diksmuide, Hooglede, Houthulst, Ingelmunster, Jabbeke, Koksijde, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Lo-Reninge, Mesen, Meulebeke, Oostkamp, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Spiere-Helkijn, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem, Zedelgem, Zuienkerke en Zwevegem.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert een andere database dan Sciensano. Daarom kunnen deze cijfers afwijken van de hierboven vernoemde.



Met De Krant van West-Vlaanderen en KW.be streven we ernaar om de juiste informatie in het juiste kader te bieden. Daarom hebben we onze dagelijkse coronakaart wat aangepast. We kleuren de kaart niet langer op basis van het aantal besmettingen, maar op basis van de drie waarschuwingsdrempels die het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert. Die zijn:

Indicator 1: incidentie

Het aantal gevallen in de voorbije zeven dagen per 100.000 inwoners. Waarschuwingsdrempel: 20 per 100.000 inwoners.

Indicator 2: Dagen sinds 0

Het aantal opeenvolgende dagen dat er ten minste 1 nieuw geval werd gerapporteerd. Waarschuwingsdrempel: nieuwe gevallen gedurende de voorbije 5 dagen.

Indicator 3: Dagen met stijging

Het aantal dagen dat het aantal nieuwe gevallen stijgt vergeleken met de dag ervoor, gezien over een periode van 7 dagen. Waarschuwingsdrempel: een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen.

Pas als de waarschuwingsdrempel voor de drie indicatoren is overschreden, is de situatie ernstig genoeg om grootschalige, lokale maatregelen te overwegen. Lees er hier meer over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier