KAART 278 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen * Hoeveel in jouw gemeente?

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 44.051 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 278 meer in vergelijking met de dag voordien en 1.810 meer dan een week geleden. Van de 211 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 30 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op zondag 29 november – op basis van de cijfers tot en met zaterdag 28 november – zijn er 44.051 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 278 meer dan een dag eerder. De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.810 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen stagneert wat en staat nu op 259 nieuwe besmettingen per dag.

Bij de dagcijfers moet wel rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Vanaf 23 november zullen ook die mensen weer getest worden, waardoor experten verwachten dat het aantal positieve gevallen opnieuw zal stijgen.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg zaterdag 0,767. Vrijdag was dat nog 0,748. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. In Vlaams-Brabant ligt de R-waarde met 0,809 momenteel het hoogst, in Henegouwen (0,560) het laagst.

In de periode van 18 tot en met 24 november (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens) werden in West-Vlaanderen 28.010 testen uitgevoerd en bleken 9,2 procent van de testen positief. Daarmee scoort onze provincie ook lager dan het landelijke gemiddelde (11,5 procent ), beide cijfers zijn ook dalende.

Vlaams-Brabant (8 procent), Limburg (8,3 procent) en Antwerpen (9 procent) tonen een lagere positiviteitsratio, in Antwerpen zijn ook 9,7 procent van de testen positief. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal hoger. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

461 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 30 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in West-Vlaanderen 461 die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 38 minder dan daags voordien. Het totaal aantal mensen in het ziekenhuis ligt wel lager dan de piek van de eerste golf. Toen lag de piek op 676 opgenomen coronapatiënten. Gisteren mochten 59 mensen het ziekenhuis verlaten. Er liggen in West-Vlaanderen nu ook 86 patiënten op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er negen minder dan daags voordien.

In totaal liggen momenteel 3.993 coronapatiënten – 220 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 967 op intensieve zorgen. Er liggen minder mensen in het ziekenhuis en op intensieve zorgen dan op het moment van de piek tijdens de eerste golf. Zaterdag werden 211 mensen opgenomen in een ziekenhuis, maar mochten ook 418 patiënten het ziekenhuis verlaten.

De voorbije zeven dagen stierven gemiddeld 141 mensen aan de gevolgen van het virus. Sinds begin oktober eiste corona 6.353 slachtoffers, vooral 75-plussers. Het totale dodental sinds maart dit jaar staat op 16.461 overlijdens.

9 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 9 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners. Het gaat om Hooglede, Deerlijk, Staden, Ruiselede, Torhout, Zonnebeke, Ichtegem, Lichtervelde en Spiere-Helkijn.

21 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners: Koksijde, Jabbeke, Veurne, Nieuwpoort, Beernem, Brugge, Zuienkerke, Oostrozebeke, Middelkerke, Kortrijk, De Panne, Lo-Reninge, Blankenberge, Alveringem, Knokke-Heist, Damme, Meulebeke, Wevelgem, Avelgem en Houthulst.

Voorlopig zit geen enkele West-Vlaamse gemeente onder de laagste drempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners.

In Hooglede waren er zaterdag 23 nieuwe besmettingen tegenover vrijdag, maar er is niet meteen een aanwijsbare oorzaak. Dat zegt burgemeester Rita Demaré (CD&V). “Het gaat om heel diverse mensen en leeftijden. Hier zijn ook geen lockdownfeestjes geweest, dat wordt gecontroleerd. Maar het is zeker iets om in de gaten te houden. Donderdag waren er wel negen besmettingen bijgekomen uit ons woonzorgcentrum Ter Linde. Dat verklaart ten dele ons hoge cijfer van de voorbije dagen. In het woonzorgcentrum zijn doorheen de hele pandemie al twaalf mensen aan covid gestorven. 60 bewoners van de 127 bewoners zijn nog nooit besmet geweest, maar dat betekent ook dat de andere helft wel al eens een besmetting opliep. Het is een moeilijke periode voor iedereen.”


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.