Update
KAART 218 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen * Hoeveel in jouw gemeente?

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 57.615 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 218 meer in vergelijking met gisteren en 1.761 meer dan een week geleden. Van de 134 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 32 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op zaterdag 16 januari – op basis van de cijfers tot en met vrijdag 15 januari – zijn er 57.615 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 218 meer dan een dag eerder . De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.761 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 252 nieuwe besmettingen per dag. Vorige week was dat nog 256: de West-Vlaamse cijfers zitten dus in dalende lijn.

Bij de dagcijfers moet ook rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Sinds 23 november worden ook die mensen weer getest.

Tijdens de kerstvakantie werd echter aanzienlijk minder getest dan in de weken voor de vakantie. Ook daar moet dus rekening mee worden gehouden bij het interpreteren van de besmettingscijfers. Viroloog Steven Van Gucht gaf al aan dat er mogelijks wat ‘ruis op de cijfers’ zit. “Daardoor kunnen we de komende dagen, wanneer er opnieuw meer getest wordt, weer minder snel dalende en mogelijk zelfs licht stijgende cijfers verwachten”, zegt hij. Kort na de kerstvakantie ging het aantal dagelijks afgenomen testen opnieuw de hoogte in, onder meer door het aantal mensen dat zich na een verblijf in een rode zone in het buitenland liet testen.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg vrijdag 1,037. Donderdag was dat 1,112. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. Nergens in ons land ligt dat reproductiegetal onder 1. Het R-getal voor België bedraagt nu 1,108.

In de periode van 5 tot 11 januari 2020 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens) werden in West-Vlaanderen 38.441 testen oftewel 3.201 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 5,7 procent van de testen positief . Daarmee scoort onze provincie net boven het het landelijke gemiddelde van 5,3 procent. Belangrijk is wel dat die positiviteitsratio daalt.

Vlaams-Brabant (4,4 procent), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (4,4 procent), Antwerpen (4,8 procent), Oost-Vlaanderen (5,1 procent), en Limburg (5,1 procent) tonen een lager positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

292 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 32 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in West-Vlaanderen 292 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er twee meer dan gisteren. Het totaal aantal mensen in het ziekenhuis ligt lager dan de piek van de eerste golf. Toen lag de piek op 676 opgenomen coronapatiënten. Gisteren mochten 29 mensen het ziekenhuis verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 37 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er twee minder dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 17 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 1.877 coronapatiënten – 31 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 346 op intensieve zorgen. Er liggen minder mensen in het ziekenhuis en op intensieve zorgen dan op het moment van de piek tijdens de eerste golf, maar het aantal patiënten daalt niet langer . Donderdag werden 134 mensen opgenomen in een ziekenhuis en mochten 151 patiënten het ziekenhuis verlaten.

De voorbije zeven dagen stierven in België gemiddeld 43 mensen per dag aan de gevolgen van het virus . Sinds begin oktober 2020 eiste corona 10.324 slachtoffers, van wie 8.340 75-plussers. Het totale dodental sinds maart dit jaar staat op 20.352 overlijdens.

Vaccinatie woonzorgcentra

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners . Het gaat om Sint-Jozef in Kortrijk en De Zonnewende in Meulebeke. Zij kregen hun vaccins ontdooid en klaar om in te spuiten geleverd uit respectievelijk de ziekenhuisapotheken van AZ Groeninge en AZ Delta. Voor Sint-Jozef ging het om 135 inentingen, in De Zonnewende waren 215 vaccins beschikbaar.

Donderdag en vrijdag kwamen ook Sint-Monica in Oostende (235 vaccins), De Pottelberg in Kortrijk (185), Huize Zonnelied in Ieper (170), Sint-Augustinus in Torhout (180), Sint-Jozef in Wevelgem (140) en Sint-Jozef in Zonnebeke (150) aan de beurt.

Ook in het weekend werd er gevaccineerd, op zaterdag 9 januari in Sint-Anna in Veurne (110), Zilvervogel in Rekkem (Menen) (115) en De Plataan in Izegem (150). Zondag was het de beurt aan de bewoners van Zeemanshuis Godtschalck in Oostende (75) en De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle (80).

Op maandag 11 januari maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid de planning voor deze week bekend. Iets meer dan 100 West-Vlaamse woonzorgcentra krijgen de vaccins voor hun bewoners geleverd . Tegen 15 januari moesten 13.706 West-Vlamingen gevaccineerd zijn.

9 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 9 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Houthulst, Lendelede, Wielsbeke, Dentergem, Avelgem, Poperinge, Kortemark, Veurne en Tielt.

26 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Wingene, Oudenburg, Beernem, Zedelgem, Ruiselede, Torhout, Staden, Langemark-Poelkapelle, Oostkamp, Lichtervelde, Ardooie, Oostende, Brugge, Damme, Knokke-Heist, Jabbeke, Gistel, Heuvelland, De Haan, Pittem, Koksijde, De Panne, Blankenberge, Lo-Reninge, Mesen en Zuienkerke. Zuienkerke en Mesen duiken met 0 nieuwe besmettingen de laatste zeven dagen zelfs onder de laagste drempel en kleuren groen .

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.