JVS Quasar tuurt al 50 jaar naar de sterren: “Neen, we zijn geen nerds”

Voorzitter Heroen Decock van JVS Quasar organiseert een feest voor het gouden jubileum in Astropolis voor leden en oud-leden. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Jeugdvereniging Sterrenkunde (JVS) Quasar viert zaterdag de 50ste verjaardag in Astropolis. “Sterrenkundigen zijn geen nerds, maar gewoon mensen met interesse in alles wat met astronomie te maken heeft”, vertelt voorzitter Jeroen Decock.

Al 50 jaar komen jongeren uit Oostende wekelijks samen om zich te verdiepen in astronomie en aanverwante wetenschappen. Dat doen ze sinds 1976 onder de naam Quasar. Maar eigenlijk werd de vereniging in 1969 al opgericht, hetzij onder een andere naam. “We wisten eigenlijk pas onlangs dat Quasar eigenlijk al 50 jaar bestaat. Onze secretaris, Sander David (25) deed wat opzoekwerk in de archieven van de vereniging en daar vond hij een bijschrift van de VVS, de overkoepelende vereniging voor sterrenkunde. Daarin stond dat Quasar in augustus 1969 is ontstaan”, legt voorzitter Jeroen Decock (25) uit.

“In het begin heette Quasar nog OAAR. Waarvoor dat precies stond weten we niet. Maar dat bleek een te moeilijke naam en al snel werd de naam veranderd in Aquarius om in 1976 nog een keer te veranderen naar de naam Quasar en zo heet het nog steeds”, gaat Jeroen verder. “Mijn lidmaatschap bij Quasar kwam er eigenlijk voor een deel door De Zeewacht. In jullie krant zag ik in 2009 een artikel over Quasar. Het ging over een cursus sterrenkunde dat ze toen organiseerden. Ik schreef me in en zo ben ik daar terecht gekomen. Tien jaar later mag ik een feest organiseren voor het 50-jarig bestaan.”

Voordrachten

Dat feest, dat is enkel voor genodigden. Zaterdag worden heel wat oud-leden en uiteraard ook de huidige leden uitgenodigd om bij te praten en terug te blikken op 50 jaar Quasar. “We hebben enkele van de oprichters kunnen strikken om ons wat meer uitleg te geven over het ontstaan van Quasar want we tasten nog wat in het duister daaromtrent. We weten alleen dat André Annys, Yves Dorchin en Jan Pruvost de oprichters zijn in 1969 en dat Luc Gobin, Frank Provost en Chris Dessin de mensen zijn die de naam veranderen in 1976 naar Quasar. De rest hopen we allemaal te weten te komen zaterdagavond”, lacht Jeroen. Elke vrijdagavond komen de leden samen in de Ieperstraat. Daar worden dan voordrachten gegeven, of workshops of dat kan ook een filmavond zijn. Maar alles draait rond sterrenkunde. Sterrenkundigen zijn volgens Jeroen niet de ‘nerds’ zoals ze dat heten, maar zijn mensen uit alle kringen. “Het gaat meestal wel om mensen die met wetenschap bezig zijn, maar daarom zijn ze geen nerds”, schetst Jeroen.

“Het hoeft daarom niet iemand te zijn die puur wetenschappen doet, maar gewoon iemand die interesse heeft in alles rond sterrenkunde en wetenschap. Onze leden kunnen uit alle takken komen. Alleen al interesse hebben in sterrenkunde is voldoende om lid te worden bij Quasar.”

Jeroen is voorzitter sinds 2013 nadat de oudere generatie de fakkel wou doorgeven aan de jongeren. Jeroen stelde zich kandidaat en werd zo verkozen tot voorzitter. “Elk schooljaar dienen onze leden opnieuw een voorzitter te kiezen. Elk jaar werd ik al verkozen, maar daar komt binnenkort een eind aan. Ik verhuis binnenkort naar Antwerpen om er te werken bij Umicore en daardoor kan ik mijn taak als voorzitter niet meer naar behoren vervullen.”

Jeroen duidt nog eens de belangrijke rol die de Astropolis in het leven van de vereniging zal spelen. “De komst van de Astropolis is voor onze vereniging erg belangrijk. We waren een van de enige sterrenkundeverenigingen die geen sterrenwacht in de buurt hadden. Daar komt met de komst van de Astropolis verandering in. We kijken enorm uit naar de opening”, besluit Jeroen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier