Juwelier Pieter Schotte overleden: “Papa is gestorven zoals hij dat wou, zonder te lijden”

Wijlen Pieter Schotte. (foto GF)
Wijlen Pieter Schotte. (foto GF)
Redactie KW

De Kortrijkse handelswereld is in rouw. Tijdens de kerstnacht is de bekende juwelier Pieter Schotte bij hem thuis in de Zwevegemsestraat op 71-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter Nele zette in 2014, toen hij met pensioen ging, de zaak verder.

Pieter had op kerstavond nog genoten van het gezellig samenzijn in familiekring. Hoewel hij al vele jaren hartpatiënt was, had hij de jongste tijd geen noemenswaardige gezondheidsproblemen gekend. Tijdens de kersnacht heeft zijn hart het dan plots begeven. “Te vroeg natuurlijk, maar mijn vader is gestorven zoals hij had gewild, zonder te moeten lijden”, zegt zijn dochter Nele.

Nummer 8

Pieter Schotte bracht zijn prille kinderjaren door in Moorslede. Toen hij 13 was, verhuisden zijn ouders naar Ieper. Hij volgde een opleiding voor horlogemaker en nog voor hij in 1972 trouwde, installeerde hij zich als horlogehersteller in de Zwevegemsestraat in Kortrijk.

Zijn echtgenote Anne-Marie Helsen woonde in Ieper in dezelfde buurt van de familie Schotte, zodat ze elkaar van jongs af kenden. Eerst had Pieter enkel een atelier, waar hij reparaties deed, maar na een viertal jaar later verhuisde hij in de Zwevegemsestraat naar de overkant naar het nummer 8 waar hij een winkel opende. Doordat zijn echtgenote zich meer en meer toelegde op het ontwerpen van juwelen, werd de horlogewinkel ook een juwelierszaak.

Pieter stond bekend als een vriendelijke, gezellige en graag geziene man met een grote vriendenkring. Vele jaren heeft hij zich geëngageerd als voorzitter van het Handelscomité van de Zwevegemsestraat. Dat was niet altijd een dankbare opdracht gezien de evolutie die de straat in de loop der jaren doormaakte met onder meer de komst van het winkelcentrum K in Kortrijk.

Mobilhome

Hij is destijds heel actief geweest in het oudercomité van de lagere school van O.L.Vrouw van Bijstand. In zijn vrije tijd ging hij graag tennissen bij De Egelantier en Athene. Toen hij wegens heupproblemen moest stoppen, bleef hij naar de club afzakken om zijn vrienden te zien. In zijn pensioen genoot hij vooral van rondreizen met zijn mobilhome, samen met zijn echtgenote. Wekelijks ging hij ook een partijtje schaken bij zijn beste vriend.

Pieter Schotte was vader van een dochter, Nele(met David De Brabandere), en had twee kleindochtertjes. Toen hij in 2014 met pensioen ging, zette dochter Nele de zaak verder. Beide gezinnen wonen in twee in elkaar verweven huizen en ze vormen één hechte familiekring. Het afscheid zal in intieme familiekring plaatsvinden in de aula van het crematorium Uitzicht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.