Juwelier Peirsegaele in Brugge bestaat 60 jaar

V.l.n.r.: Elisah Lagast, Nicole Crul, Luc Peirsegaele en Bernard Peirsegaele. © Davy Coghe
Redactie KW

Juwelenzaak Peirsegaele uit de Zuidzandstraat mag dit jaar geheel toepasselijk een diamanten jubileum vieren. De juwelier, die al toe is aan de derde generatie zaakvoerders, bestaat zestig jaar. “Destijds werd mijn grootouders gezegd dat ze het niet lang zouden volhouden, maar al die jaren later staan we hier fier recht in de familiezaak”, zegt Bernard Peirsegaele (32).

“Mijn grootouders kwamen in 1959 uit Deinze om hier op deze plek een juwelier te starten”, vertelt huidige zaakvoerder Bernard Peirsegaele. “Er waren maar liefst tien rechtstreekse concurrenten in de straat. ‘Ze zullen het niet lang uithouden, die twee uit Deinze’, werd gezegd. Maar zestig jaar later zijn er slechts twee juweliers overgebleven in de straat, waaronder die van hen.”

De ouders van Bernard namen na enkele jaren de zaak over, vijftien jaar geleden kwam hun zoon op amper 19-jarige leeftijd de zaak vervoegen. Samen met zijn vrouw Elisah Lagast (32) vormt hij zo de derde generatie zaakvoerders van de juwelenzaak in de Zuidzandstraat.

“Ik mocht worden wat ik wou van mijn ouders, maar al toen ik klein was, hielp ik mee aan de polijstmolen. Die stap in het vak was evident voor mij en dus besloot ik de opleiding tot juwelier te volgen in Antwerpen. Mijn vrouw is eigenlijk afgestudeerd in toerisme, maar ze heeft dan een avondopleiding gevolgd om te leren juwelen maken en herstellen. Ik vind het heel fijn om dit met haar te doen. Altijd samenwerken als koppel is niet evident, maar we hebben daar een goeie verstandhouding in. We zijn rechtuit tegen elkaar. Zo neem je de winkel niet mee naar huis.”

Nog nooit personeel

Ook de ouders van Bernard helpen nog mee in de zaak. “Elisah en ik staan hier voltijds. Mijn ouders zijn wat aan het minderen, maar het is heel leuk dat we met ons vier de zaak kunnen runnen. We hebben zo nog nooit personeel moeten aanwerven. Het blijft een familiebedrijf. Daar zijn we erg trots op. Het zorgt ook voor een intieme band met je klanten. We kennen velen persoonlijk en zien hun families evolueren. Nieuwe kinderen, huwelijken, noem maar op. Er komen zelfs nog mensen van uit de tijd van mijn grootouders. En we werken samen met leveranciers die er vijftig jaar geleden ook al waren. Dat is leuk allemaal”, zegt Bernard, die amper twaalf was toen zijn grootvader en oprichter van de zaak overleed.

“Hij was heel fier op zijn winkel, dat weet ik nog. Hij heeft het jammer genoeg niet mogen meemaken dat ik in de winkel kwam werken. Mijn grootmoeder wel, maar kort daarna is ook zij gestorven. Veel te vroeg allebei. Of ik hoop dat onze kinderen ooit in de zaak stappen om er nog een generatie aan toe te voegen? Het is geen droom, maar interesse zou leuk zijn. Het moet uit vrije wil gebeuren, zoals dat bij mij het geval was. Iemand dwingen heeft geen zin.”

Beroepsgeheim

De familie Peirsegaele blijft professioneel wanneer we hen vragen of er ooit al een bekend persoon juwelen bij hen is komen kopen. “Dat is beroepsgeheim. Privacy vinden we erg belangrijk. Wij zwijgen ook altijd tegen klanten als er iemand van hun familie iets is komen kopen, tot ze er zelf over beginnen uiteraard. Je zal in het andere geval maar een verloving of speciaal cadeautje verklappen. Wel een leuke anekdote is deze. Een tijd geleden kwamen zowel de man als de vrouw van een koppel bij ons een juweel kopen voor de ander. Ze waren hier op hetzelfde moment maar hebben elkaar uiteindelijk niet gezien. Achteraf kwamen ze vertellen dat ze de avond zelf nog hun cadeautjes hadden gekregen. De meeste mensen komen hier voor leuke gelegenheden en dat is heel tof.”

De huidige zaakvoerders zullen er trouwens 72 zijn wanneer hun zaak de 100ste verjaardag viert. “Maar daar durf ik niet aan denken. We leven van jaar tot jaar want de trends en markt veranderen zo snel. Laat ons maar rustig verder werken en beginnen bij 70 als volgende speciale verjaardag. Maar ik geef het toe: 100 zou wel tof zijn”, glimlacht Bernard. (Thomas Rosseel)


Om zijn klanten te bedanken en de 60ste verjaardag te vieren houdt Juwelen Peirsegaele een actie: ‘Kraak onze kluis’. Bij iedere aankoop krijgt de klant de kans om een kluis te kraken. In de kluis zit elke twee weken een nieuw juweel of horloge, met een totaalbedrag van 6.000 euro in 2019. Wordt de kluis niet gekraakt dan wordt er elke twee weken een winnaar geloot. De actie loopt nog tot oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier