Justititieminister Geens reageert op penitentiair verlof van dr. Gyselbrecht

© belga
Stefan Vankerkhoven

Justitieminister Koen Geens (CD&V) reageert op onze vraag op het penitentiair verlof van de huisarts dr. André Gyselbrecht uit Ruiselede, die acht maanden na zijn veroordeling al een weekendje naar huis mag. “Penitentiair verlof is een recht”, zegt de minister.

“Het gevangeniswezen kan niet ingaan op individuele dossiers van veroordeelden, maar wenst de wettelijke procedures te duiden inzake het toekennen van penitentiair verlof”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van de Federale overheidsdienst Justitie, in naam van minister Koen Geens.

Sieghild Lacoere, woordvoerder van minister Geens, vult aan: “Een penitentiair verlof wordt niet toegekend door een strafuitvoeringsrechtbank. Dat is de bevoegdheid vqn de administratie van het gevangeniswezen. De minister komt niet tussen in die dossiers. Enkel voor zeer gevoelige dossiers, als bijvoorbeeld een zedendelinquent met zware feiten de gevangenis zou mogen verlaten, wordt om zijn advies gevragd. De andere dossiers worden ondertekend door het gevangeniswezen.”

De wet bepaalt dat 1 jaar voor de tijdsvoorwaarde voor een voorwaardelijke invrijheidstelling de veroordeelde penitentiair verlof kan ondergaan. Dit betekent maximum 3 x 36 uren per semester doorbrengen buiten de gevangenis. De toekenning van penitentiair verlof valt onder de taken van het gevangeniswezen.

Een recht

Het bekomen van een penitentiair verlof is volgens de wet een recht. Dit betekent dat wanneer iemand voldoet aan de voorwaarden van de wet: uitbouw reclassering, geen tegenaanwijzingen van nieuwe feiten, vluchten en het verontrusten van slachtoffers het verlof dient te worden toegekend na grondig psychosociaal onderzoek”, benadrukt Kathleen Van De Vijver.

Justititieminister Geens reageert op penitentiair verlof van dr. Gyselbrecht
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Lees tussen de lijnen: het gevangeniswezen kon niet anders dan dit penitentiair verlof toekennen aan dr. André Gyselbrecht. Die werd in mei 2019 tot 21 jaar gevangenis veroordeeld, maar zat voordien al 1.932 in voorhechtenis in de cel.

Als iemand voldoet aan de voorwaarden van de wet, dient het penitentiair verlof te worden toegekend

Kathleen Van De Vijver geeft nog wat duiding: “De periodieke uitgaansvergunningen van enkele uren tijdens de dag worden slechts toegekend voor heel specifieke redenen in het kader van de voorbereiding van de maatschappelijke re-integratie zoals bijvoorbeeld voor het opstarten van gespecialiseerde psychologische begeleiding en therapie buiten de gevangenismuren. De maatschappij en de slachtoffers zijn erbij gebaat dat veroordeelden die vrij komen op tijd goed begeleid worden.”

Psychosociale analyse

Bij het toekennen van penitentiair verlof worden de diensten die slachtoffers begeleiden en het parket geconsulteerd. Het verloop van de procedure voor het toekennen van uitgaansvergunningen en verloven door de penitentiaire administratie is volkomen wettelijk verlopen en gestoeld geweest op doorgedreven feitelijke en psychosociale analyse. De bevraging van de bevoegde diensten inzake slachtofferonthaal met betrekking tot het feit of slachtoffers zich in het kader van deze procedures hebben gemanifesteerd en, in voorkomend geval, slachtoffergerichte voorwaarden hebben voorgesteld, maakt deel uit van de samenstelling van het dossier”, aldus Kathleen Van De Vijver.

Voor alle duidelijkheid: een veroordeelde – dus ook dr. André Gyselbrecht – komt in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidstelling na 1/3 van de uitvoering van zijn straf. Een veroordeelde kan tegen dan een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen bij de strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Op dat moment bekijkt de SURB of er een gedegen reclasseringsplan is en of er geen tegenaanwijzingen zijn zoals het gevaar op recidive, het vluchtgevaar en het gevaar dat de slachtoffers zouden lastig gevallen worden. Een voorwaardelijke invrijheidstelling betekent dat de veroordeelde buiten de gevangenis mag verblijven, mits hij voorwaarden tijdens een proeftermijn respecteert….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.