Justine Verbeke van Café Pistolet: “Vroeger waren er 40 cafés in de Baron Ruzettelaan in Assebroek”

Justine Verbeke: "De nieuwe sociale woningen zullen de buurt hier nog levendiger maken." (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt KW/Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het een gesprek aan met een figuur die zijn buurt uitademt. Deze week is dat Justine Verbeke (30) van café Pistolet in Assebroek.

Justine Verbeke groeide op langs de Baron Ruzettelaan in Assebroek. Na haar lagere school in OLVA Sint-Katarina en middelbaar in het Sint-Andreasinstituut op de Garenmarkt studeerde zij sociaal werk aan de Gentse Hogeschool.

“De liefde bracht mij terug naar Brugge”, bekent Justine Verbeke. “Ik heb mijn man Daan Masscho leren kennen in café De Vuurmolen op het Kraanplein in Brugge. Jammer dat dit studentencafé dicht is, het was de basis voor veel duurzame relaties. Mijn ouders Anne Derre en Hein Verbeke hebben er elkaar 32 jaar geleden ook ontmoet! Daan en ik wonen nu toch ook al bijna acht jaar samen. Trouwen is voor later, eerst nog wat verder werken aan ons project Café Pistolet.”

En binnenkort ga je ook bevallen van een tweede kind?

“Nog vier weken! ‘t Wordt een meisje, ons zoontje Bas is twee jaar. De komende maanden gaat al mijn aandacht naar mijn baby. Daan zal met twee vennoten opnieuw de bar van Wintergloed runnen. We hebben een contract voor nog drie jaar…”

Hoe rijpte het idee om een eigen horecazaak te beginnen? Je studeerde sociaal werk?

“De liefde, hé. ‘t Zit in de genen bij Daan. Zijn overgrootouders langs vaders zijde hebben jarenlang het café met de toepasselijke naam Beter Hier dan Verder uitgebaat. Die kroeg bevond zich ook in de Baron Ruzettelaan, op het kruispunt met de dreef die naar de stedelijke begraafplaats leidt.”

“En Daans oma langs moederszijde was aan de overkant van dat kruispunt de waardin van café De Welkom, dat gefrequenteerd werd door arbeiders uit de Brugeoise. Over het concept van Café Pistolet hebben Daan en ik jaren nagedacht, ondertussen werkte ik in de Brico in Sint-Kruis.”

En hoe ziet dat concept eruit?

“Toen we vier jaar geleden gestart zijn met Café Pistolet, op de plek waar voordien ‘t Experimentje en De Blauwe Zalm was, wilden we een ontmoetingsplek voor de buurt creëren: een buurtcafé waar je een pintje of een koffie kunt drinken of eenvoudig kunt lunchen. De mensen uit de wijk kunnen er na hun werk even ontspannen. Het is nooit de bedoeling geweest om er een kroeg van te maken waar je tot een gat in de nacht kunt doorzakken. ‘t Is zo uitgedraaid. We wonen vlakbij in de Schijfstraat en ik merk dat veel buren bij ons hun biertje of glaasje wijn komen nuttigen. Alleen jammer dat onze klanten door corona niet meer aan de toog mogen hangen. Door de afstandsregels ben ik binnen 18 plaatsen kwijt.”

Hoezeer is de buurt veranderd sinds je jeugdjaren?

“Mijn ouders vertelden mij dat de Baron Ruzettelaan vroeger 40 cafés telde, nu is dat een drukke invalsweg naar de stad geworden. Ons succes bewijst dat er nood was aan een laagdrempelige kroeg. Als kind al ervoer ik dat er bijna wekelijks een ongeval gebeurde, vooral in het stuk dichter bij de Katelijnepoort. Met de aanpassing van het fietspad en de voorrang voor fietsers op het kruispunt is de verkeerssituatie al wat veiliger geworden.”

“Ook op het pleintje voor ons café kan het gevaarlijk zijn. Sommige automobilisten vlammen uit de Oude Kortrijkstraat, waar nochtans zone 30 geldt, en passeren rakelings langs ons terras. Nogal wat chauffeurs houden zich niet aan de snelheidsbeperkingen. Ik hou mijn hart vast, als gezinnen met jonge kinderen in de zomer op ons terras vertoeven. Die kinderen blijven niet zitten op het terras en willen graag spelen. Gelukkig zal het pleintje heraangelegd worden, met veel groen, een parking en een veilige zone voor optredens en activiteiten. Dat opent perspectieven, want wij hebben al concerten en familiedagen met springkasteel op het plein georganiseerd.”

Hoe omschrijf je de buurt?

“Een mix van jonge gezinnen en oudere mensen. Ik heb de indruk dat de buurt recent nogal verjongd is. De Brugse Maatschappij voor huisvesting heeft 48 sociale woningen gebouwd, de tweede fase, die volop in de steigers staat, voorziet nog 40 extra woningen. Dat zal de buurt levendiger maken.”

“Dat sociaal project wordt gerealiseerd op de voormalige militaire schietstand, bij de lokale bevolking bekend als Den Tir. Oudere mensen uit de buurt kunnen sappige verhalen vertellen over Den Tir. Vanuit de kazerne in Sijsele kwamen de soldaten te voet in peloton naar hier voor schietoefeningen. ‘s Avonds kropen buurtbewoners over de muur om de loodjes te verzamelen. Dat was geld waard.”

“Voor Den Tir afgebroken werd, heb ik aan de stad Brugge de sleutel van deze voormalige schietstand gevraagd. Samen met een fotograaf ben ik ernaartoe getrokken om dit erfgoed op de gevoelige plaat vast te leggen. Het gebouw was volledig vervallen, de bomen groeiden door de muren. ‘t Schijnt dat er vroeger ook militairen te paard naar de schietstand trokken. Hun paarden werden aan een ijzeren reling op het plein voor ons café vastgebonden om er te grazen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier