Justine Margodt uit Roeselare heeft eerste eigen dansvoorstelling klaar

Justine Margodt wil van dansen haar bestaan maken en presenteert begin juni 'The Closet'. (gf)
Philippe Verhaest

Met dans een topcarrière uitbouwen. Dat is het doel van Justine Margodt (21). De Roeselaarse jaagt in Nederland haar droom na en heeft nu al haar eerste eigen dansvoorstelling klaar. Met The Closet wil het ze het taboe rond de holebigemeenschap doorbreken.

Justine is een telg van de bekende Roeselaarse familie Margodt, maar studeert momenteel in het Nederlandse Tilburg. Daar timmert ze aan de weg om het als professioneel danseres en danslerares te maken. Aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg volgt ze het tweede jaar in de opleiding Docent Dans en voelt ze zich als een vis in het water. “De liefde voor dans deed ik dankzij mijn ouders”, opent ze haar verhaal. “Toen ik in het derde kleuter zat, schreven ze me in bij de ondertussen verdwenen Dansschool Oase in Roeselare. Samen met mijn één jaar oudere broer Gilles ontdekten we er de danswereld. De microbe heeft ons nooit meer losgelaten.”

Justine werkte nog passages af bij E-Dance en Dansstudio Indigo en studeert sinds twee jaar in Nederland om haar grote droom te doen uitkomen: van dansen haar bestaan maken. “Wat er me in aantrekt? Moeilijk te omschrijven, maar met dans kan ik mijn emoties kwijt en dan heb ik het gevoel dat ik écht leef”, zegt ze. “Mijn ouders wilden wel dat ik eerst mijn middelbare school afmaakte, voor ik alles op dans inzette.”

Aan VISO behaalde de jonge Roeselaarse een diploma als kapster, maar haar toekomst ligt op de dansvloer, benadrukt ze. “Net zoals mijn broer, die hier dezelfde opleiding volgt, wil ik het maken in de danswereld. En dan liefst als docent, gecombineerd met eigen choreografieën ontwikkelen en zelf dansen. Dat wil ik in de onmiddellijke regio rond Roeselare kunnen doen, want na mijn studies keer ik terug naar West-Vlaanderen. Dicht bij mijn ouders Ignace en Sophie Deswarte, mijn familie en vrienden. Dat staat nu al vast. Maar wel met een topdiploma op zak.”

Zwaar gepest

Om haar ambities kracht bij te zetten, werkte Justine de afgelopen maanden keihard aan haar allereerste eigen productie: The Closet. En daarmee wil ze meteen een statement van je welste maken. “Ik kies niet voor zomaar een voorstelling, maar wil een boodschap brengen. Ik vond de inspiratie bij mijn broer, Gilles. Hij is niet het onderwerp van de voorstelling, maar wel de aanleiding. Gilles is homoseksueel en ondervond zelf dat zijn geaardheid niet bij iedereen op evenveel begrip kan rekenen. Hij werd zeer zwaar gepest en op een bepaald moment was hij zelfs alle zin in het leven verloren. Ik zag mijn broer door diepe dalen gaan, terwijl hij dat op geen enkel moment verdiende. Met The Closet wil ik andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of zwaar gepest worden, een hart onder de riem steken. Ze moeten beseffen dat ze allesbehalve alleen zijn en een stem moeten hebben. Ik wil de buitenwereld daarom aanspreken, want zo kan het niet verder. Anno 2019 gaat de LGBTQ+-community nog altijd onder een zwaar taboe en een pak vooroordelen gebukt.”

Gilles dans ook zelf mee in de voorstelling, want The Closet nog een extra randje geeft. “Ik ben bijzonder trots op dit project”, zegt Justine. “In sommige landen staat op homoseksualiteit nog altijd de doodstraf. Iedereen moet beseffen dat dit onaanvaardbaar is.”

Justine brengt The Closet op 8 juni in Tilburg. “Voorlopig eenmalig, want dergelijke producties zijn duur”, benadrukt ze. “Maar als ik een ondersteunende partner vind om mijn stuk ook in Roeselare te brengen, zal ik geen seconde aarzelen. Dit smaakt ook naar meer. Het idee kreeg eerst vorm in mijn hoofd en nu wordt het realiteit op de planken. Daar wil ik verder van kunnen proeven.” (PVH)

Info en tickets via www.dansvoorstelling-thecloset.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier