Justine Delbeke uit Bellegem mag honderd kaarsjes uitblazen

Justine Delbeke geniet nu van een rustige oude dag in wzc Sint-Carolus in Kortrijk. Van maandagmorgen tot zaterdagmiddag werkte Justine in het naaiatelier. © GF
Redactie KW

Op vrijdag 30 juli mag Justine Delbeke honderd kaarsjes uitblazen. Ze verblijft nu in wzc Sint-Carolus in Kortrijk, maar is geboren en getogen in Bellegem, waar ze tot zeven jaar geleden nog woonde. Haar man Valère Stichelbout is in 2000 overleden.

Samen met haar zus Romanie groeide Justine op in de Kreupelstraat in Bellegem. Vader Alfons Delbeke had een klein landbouwbedrijf, moeder, Leontine Rondelaere, was huisvrouw. Na de lagere school in Bellegem volgde Justine nog twee jaar middelbaar in Pecq bij Doornik. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde ze in 1942 Valère Stichelbout kennen en een jaar later al trouwden ze, om niet te worden opgeëist om in Duitsland te gaan werken. Valère was van jongs af melkboer en had een ronde in Kortrijk.

Handboogschieten

Justine is moeder van twee zonen. Bernard is in december 2019 op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was getrouwd met Monique Teirlynck en woonde in Sint-Lodewijk-Deerlijk. Daniël is getrouwd met Jeannine Declercq en woont in Bellegem. Zij hebben twee zonen, Steven en Wouter Stichelbout. Mila, Kyra, Lara en Noah zijn Justines achterkleinkinderen.

Justine heeft vele jaren in een naaiatelier gewerkt als ontwerpster van tekeningen op stof die naaisters dan borduurden. Haar werkweek begon de maandagmorgen en eindigde de zaterdagmiddag. Toen ze daarmee gestopt was, hielp ze haar man op zijn melkronde. Ze ging ook wel eens met Valère mee naar de handbooggilde in Zulte waar hij lid was. Ze hanteerde daarna ook zelf de handboog.

Sidecar

Toen de kinderen klein waren, trokken ze meestal naar de Ardennen op vakantie, later naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk… “Eerst was het met de motor met sidecar, later met de auto”, klinkt het.

Na hun pensionering zijn ze in de winter ook een paar keer voor een maand naar Spanje geweest. Na het overlijden van haar man woonde Justine nog graag de maandelijkse bijeenkomsten bij in De Wervel in Bellegem.

Feest

Justine woonde vanaf haar huwelijk in de Groenweg in Bellegem. Toen haar man overleden was, bleef ze er zelfstandig wonen, met de hulp van maaltijden aan huis en poetsvrouw, tot mei 2014. Toen verhuisde ze naar een zorgappartement in de Zilvertorens aan de Veemarkt in Kortrijk en in maart 2017 naar wzc Sint-Carolus. Opdat de hele familie er zou kunnen bij zijn, wordt het feest gepland op 7 augustus.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier