Jurgen en Ewoud uit Emelgem willen de nieuwe ‘Homo Universalis’ worden

(gf)
Redactie KW

Vanaf maandag 11 februari kunnen we weer elke weekavond de rubriek Homo Universalis in het Eén-programma Iedereen Beroemd bekijken. Net als vorig jaar wagen 100 Vlamingen zich aan soms ronduit absurde proeven met als ultieme doel als laatste over te blijven en dus de meest veelzijdige van de groep te zijn. Met Jurgen Vermeylen en Ewoud Vansteenkiste mengen zich ook twee Emelgemnaren in die strijd.

Jurgen (50) woont in de Willem Elsschotstraat en werkt in het dagelijkse leven als assistent-gerant bij Van Marcke Technics, maar focust zich ook op ambachtelijk bier brouwen. Met zijn buurman Chris vormt hij samen de Better Beer Brewers, die al biertjes als Jurist Triple Gold en Jurist Pro Deo lanceerden.

“Dat element nam ik mee in mijn motivatiefilmpje voor Homo Universalis”, steekt Jurgen van wal. “Ik ben bevriend met Johan Verhaeghe uit Pittem, die vorig jaar aan het tv-spelletje mee deed. Hij vertelde me dat Homo Universalis echt iets voor mij zou zijn en dus heb ik het er maar op gewaagd. Ik stelde me kandidaat met een filmpje waarin ik een korte rondleiding in de brouwerij van Jef Pirens geef, waar de biertjes gebrouwen worden. Het moet toch een zekere indruk nagelaten werden, want kort daarna werd ik geselecteerd.”

Nieuwe locatie

De opnames voor de nieuwe reeks begonnen in januari. Ze vinden niet langer plaats in Park Spoor Noord in Antwerpen maar in de Electrabelsite in Schelle. “Een prachtige locatie met genoeg plaats om alle proeven te kunnen doen”, vertelt Jurgen. “Het kan er soms fris zijn, maar daar heb ik iets op gevonden. Bij elke opnamedag verschijn ik in dezelfde witte trui met daarop het logo van Jurist en vooraan een foto van een van de biertjes. Met die witte trui ben ik makkelijk herkenbaar als ik op televisie kom en de extra promo voor de bieren is uiteraard mooi meegenomen.”

Je kan het soms zo gek niet bedenken of ze maken er een proef van

Ook filmstudent Ewoud (18) waagt zich dit jaar aan Homo Universalis. “Toen ik vorig jaar de laatste aflevering op televisie zag, merkte mijn pa op dat dit iets voor mij zou zijn”, zegt hij. “Op YouTube ben ik dan enkele eerdere afleveringen gaan opzoeken en ik was meteen fan. Niet veel later nam ik een filmpje op waarin ik met een bakje fruit zou jongleren. Helaas belandde een van die bakjes al gauw in de dakgoot, maar ik bleef verder filmen. Blijkbaar moet dat gestuntel hen gecharmeerd hebben, want ik raakte ook geselecteerd.”

Ewouds ouders baten in de Ingelmunsterstraat slagerij Peline uit. “Speciaal voor hen draag ik een trui met het logo van de slagerij. Op die manier kunnen ze er ook een beetje bij zijn, want het is al een fantastische ervaring geweest.”

Tipje van de sluier

Over de inhoud van de proeven en het verdere verloop van Homo Universalis mogen Jurgen en Ewoud nog niks verklappen. “Het moet uiteraard voor de kijker nog spannend blijven”, zeggen ze. De makers hebben toch al een tipje van de sluier gelicht met de bekendmaking van enkele proeven. Zo zullen kandidaten zo snel mogelijk confetti van een matje moeten vegen, knopen in een touw ontwarren en smarties met een bepaalde kleur met een rietje uit een bokaal moeten zuigen. “Je kan het soms zo gek niet bedenken of ze maken er een proef van”, vertelt Ewoud. “Soms lijkt een bepaalde proef op televisie heel makkelijk, maar ik daag de mensen uit om die dan thuis eens na te spelen”, zegt Jurgen “Het vergt al je vaardigheden, maar daar draait ‘Homo Universalis”, natuurlijk rond. “Behendigheid komt van pas, maar ook een goede conditie, algemene kennis en zelfs een portie geluk.” (vadu)

‘Iedereen Beroemd’ vanaf maandag 11 februari elke werkdag om 19.40 uur op Eén.