Jurgen Bastiaen vier dagen in de leer bij Portugese brandweer

Redactie KW

Jurgen Bastiaen was vorige week te gast bij het brandweerkorps van het Portugese Obidos. Op het programma stond onder andere een opleiding bosbrandbestrijding, maar door het slechte weer werd die afgelast. Niettemin werden het vier leerrijke dagen voor de Zwevegemse brandweerman.

Het bezoek aan de brandweer van Obidos kwam er op vraag van de commandant van het korps. “Dankzij de Fluvia-zone kregen ze een oude tankwagen. Om hun dankbaarheid te tonen, nodigde de plaatselijke commandant tweemaal zes mensen van de Fluvia-zone uit om er vier dagen hun doen en laten te volgen. Ik maakte deel uit van de eerste groep en in september gaan er nog eens zes”, vertelt Jurgen Bastiaen, die al 20 jaar deel uitmaakt van de brandweerpost Zwevegem en nu de graad van sergeant heeft.

Eén brandweerfamilie

Omdat er meerdere kandidaten waren om mee te reizen, moest er geselecteerd worden. “Je moest natuurlijk in die periode vrij kunnen nemen. Voorts moesten we onze motivatie geven. De leiding besloot wie er al dan niet kon meegaan. Naast mijn grote voorliefde voor Portugal vind ik het altijd leerrijk om te zien hoe collega’s werken. We zijn tenslotte één grote brandweerfamilie.”

Jurgen mocht zijn koffers pakken en kreeg het gezelschap van drie mensen van de post Lauwe en telkens een van Harelbeke en Beveren-Leie. “Behalve bezoeken aan het korps in het Duitse Lorsch was dit mijn eerste buitenlandse brandweertrip. Het beviel me enorm, ik zou het zeker aan elke brandweerman of -vrouw aanraden. Het was leerrijk en plezant.”

Ik zou het zeker aan elke brandweerman of -vrouw aanraden

Het zestal logeerde in een sportcentrum in de buurt van de kazerne van Obidos. “Het korps is verantwoordelijk voor een zone vergelijkbaar met Fluvia. Het telt zo’n 120 leden, beroepsbrandweermannen en vrijwilligers samen. Steun komt er vooral van de gemeente. Nationale steun is er bijna niet. Voorts is het behelpen met sponsoring van bedrijven en de opbrengsten van het ziekenvervoer. Daarnaast vragen ze steun aan de bevolking.”

Het Vlaamse zestal kon er diverse oefeningen meemaken. “Zij toonden hoe ze bepaalde interventies aanpakken en wij lieten zien hoe we het hier doen. Het werken verloopt in grote lijnen op dezelfde manier, maar toch zijn er bepaalde verschillen. We konden ook uitleggen waarom wij het op een andere manier doen.”

Bosbranden bestrijden

Normaal was er ook een opleiding bosbrandbestrijding voorzien, maar dit ging niet door. “Het blussen van bosbranden is hun specialiteit. We waren dus razend benieuwd om te zien hoe zij dit aanpakken. Maar helaas viel de regen net die dag met bakken uit de lucht. We bezochten dan maar enkele andere kazernes en de centrale dispatching, waar het trouwens opviel dat het er bijzonder rustig was.”

Grote interventies konden ze dan ook niet meemaken, op het redden van een poes na… (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier