Juniorfotograaf Marie-Laure maakt eerste fotoreportage: “De natuur is helemaal mijn ding”

Marie-Laure fotografeert de bomen met kleifiguurtjes. © MVO
Redactie KW

Voor Marie-Laure Maes (11) uit Adinkerke was het Natuurfestival een aparte belevenis. Als allereerste ‘juniorfotograaf van De Panne’ mocht ze samen met beroepsfotograaf Walter Carels voor het eerst een echte fotoreportage maken, die later zal verschijnen in het infomagazine De Panne Leeft.

De titel juniorfotograaf van De Panne heeft Marie-Laure te danken aan de mooie en originele foto’s waarmee ze de fotografiewedstrijd won rond het thema ‘Rond de Noordzee’, wat aansloot bij de expo in De Panne waar foto’s werden getoond uit het gelijknamige Eén-programma van Arnout Hauben.

“Alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Adinkerke en De Panne kregen op school een briefje om in te schrijven voor een fotoworkshop” vertelt Marie-Laure, die les volgt in het Immaculata-Instituut. “Dat zag ik wel zitten, want foto’s nemen doe ik al langer.”

Foto’s op Instagram

“Ik maak heel graag foto’s in de natuur, en die post ik dan op Instagram. Daar krijg ik soms fijne reacties op van mensen die ze leuk vinden. Maar ook als we met mama en papa, mijn zus Chloë en mijn broer Alexander op vakantie gaan, maak ik foto’s. Dit jaar trokken we naar Frankrijk en we bezochten er kastelen en burchten! Maar thuis zijn de zee, de duinen en het Calmeynbos mooie plekken om te fotograferen. Alleen lopen er hier vandaag te veel mensen voor de lens, en dat is lastig!”

De dag dat Marie-Laure haar bekroonde foto’s maakte voor de wedstrijd, waren er helemaal geen lastige pottenkijkers, want het was rotslecht weer. Maar dat stoorde het jonge doorbijtertje niet. Ze gaf haar ogen de kost en knoopte de tips en de instructies van fotograaf Walter goed in haar oren.

“Ik maakte onder meer een foto van een speciaal zeezicht, van duinengras en van mosseltjes op een paal. Ik hoopte wel stiekem dat ik zou winnen, maar ik was natuurlijk heel blij toen ik hoorde dat ik écht had gewonnen!”

Het was heel tof dat ik de makers van het tv-programma ‘Rond de Noordzee’ heb ontmoet

“Het was ook heel tof en spannend dat ik de makers van het tv-programma ‘Rond de Noordzee’ heb ontmoet, want mijn mama is grote fan en ik heb ook naar verscheidene uitzendingen gekeken. Ik heb al aan papa en mama voorgesteld om tijdens onze volgende vakantie de Red Sands Forts te bezoeken. Dat zijn zeven onderling verbonden forten met kanonnen uit WO II die op een zandbank in het Theems-estuarium op hoge poten staan en die er eigenlijk heel roestig uitzien. Daar zou ik zeker fantastische foto’s kunnen maken!”

“Maar vandaag heb ik ook een leuke opdracht! Ik had er helemaal niet aan gedacht dat je met foto’s ook een echt verhaal kunt maken. Dat heeft Walter mij nu geleerd: ik moet een ‘beginfoto’ maken, foto’s die duidelijk maken dat het over de natuur gaat, sfeerbeelden van het evenement, zoals de acts op het podium en de broodpuddingwedstrijd, en een ‘slotfoto’. Dat valt dus wel mee, want er is hier ontzettend veel te beleven! En de natuur is helemaal mijn ding!”

Monstertjes in klei

“Wat ik zelf zeker leuk vind, is het standje waar kinderen diertjes en monstertjes in klei maken. Als ze droog zijn worden ze op takken of tegen bomen gekleefd. Daar blijven ze hangen tot de regen ze vanzelf weer laat verdwijnen in de grond, want ze zijn gemaakt uit natuurklei.”

“Dat is ook de bedoeling: we moeten allemaal het milieu en de natuur respecteren.”

“Walter leerde me ook originele invalshoeken te kiezen, en ik mocht even proberen met zijn fototoestel, maar dat is zo ontzettend zwaar!”

“Voorlopig ben ik heel blij met het fototoestel dat ik als prijs heb gekregen.”

Marie-Laure wil later niet meteen beroepsfotografe worden, maar ziet het zeker zitten als bijjob. “Ik zou heel graag binnenhuisarchitecte worden” verklapt ze. “Daar komt fotografie zeker ook van pas, want van mooie interieurs kan je ook sfeervolle foto’s maken.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier