Junikermis op het Kapelse dorpsplein is terug: “Na meer dan 25 jaar weer botsauto’s”

We zien Tineke Meersman, Bruno Gekiere, Bart Guillemyn, Tom Waerniers, Klaas Carrette, Dirty Pick (aka Bart D'ooghe) , Bert Cocquyt en Hans Lema.©Wouter Meeus foto WME
We zien Tineke Meersman, Bruno Gekiere, Bart Guillemyn, Tom Waerniers, Klaas Carrette, Dirty Pick (aka Bart D'ooghe) , Bert Cocquyt en Hans Lema.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Na een jaartje stilte bereidt Schuiferskapelle zich voor op de eerste kermis sinds 2019. Op het dorpsplein komen dit weekend niet enkel leuke attracties, maar je kan er onder andere ook terecht voor het dorps- en volkscafé en een gloednieuwe wandelroute. “Ik ben alvast héél blij dat we weer iets voor de dorpelingen kunnen organiseren.”

Het is intussen een traditie geworden: Schuiferskapelle viert kermis in juni. Na een rustpauze van een jaar (corona, uiteraard), kunnen de Kapellenaren straks weer genieten van plezier, vergezeld van het noodzakelijke hapje en drankje. Klaas Carrette, voorzitter van het bewonersplatform, is alvast in de wolken. “Het moest allemaal erg snel gaan, vermits we wachtten op de richtlijnen vanuit de overheid. Maar van zodra er groen licht was voor een nieuwe editie van onze kermis, zijn we uit de startblokken geschoten. Het wordt weliswaar een light-editie en we volgen de geldende coronamaatregelen, maar daarom wordt het niet minder plezant.”

Er is zelfs ruimte voor een primeur. “We mogen na meer dan 25 jaar nog eens botsauto’s verwelkomen op onze kermis”, deelt Klaas blij mee. “Die zullen onze traditionele attracties vergezellen. Er komt een draaimolen, schietkraam, eendjeskraam en uiteraard het friet- en oliebollenkraam. Ook hebben we een dorpsloop op poten gezet. Op zaterdag kunnen de sportieve Kapellenaren een looptochtje ondernemen en dat op een gezapig tempo. Er is keuze tussen een lus van 5 en van 10 kilometer.”

Rond de kerk

Geen kermis zonder een verfrissend drankje in de hand en ook daarvoor wordt gezorgd. “Het is lang geleden dat we nog eens iets konden drinken op ons dorpsplein, maar daar zorgt de dorpsbar dit jaar voor. Ook volkscafé ‘t Kapellenoarke verhuist voor de 14de editie naar het dorpsplein. Zelf vind ik het fantastisch dat het hele kermisgebeuren zich rond de kerk verzamelt. Die plek vormt toch echt het kloppend hart van ons dorp.”

Tussen alle kermisgejoel door kan er ook even genoten worden van een rustige wandeling. “Daarvoor zorgt onze plukwandelroute, die tijdens het kermisweekend op zondag officieel ingewandeld wordt. Voor de gelegenheid zullen de meeste horecazaken langs de route op zondagnamiddag geopend zijn.”

Plukwandelroute

De plukwandelroute wordt een tocht van ongeveer 5,5 kilometer, die start en eindigt op het De Breuckplein en zorgvuldig uitgestippeld werd door een enthousiaste ploeg. De plukwandelroute is de eerste wandeling in wat een nieuwe traditie moet worden in het plattelandsdorp. Onder de overkoepelende naam Ommegank is er een werkgroep opgericht binnen het bewonersplatform dat een aantal lusvormige wandelroutes zal bundelen. Elke wandelroute krijgt een eigen invalshoek, de eerste wordt dus een plukroute.

“Het wordt een light-editie, maar die zal niet minder plezant zijn”

“Een plukroute is een route met fruitbomen en -struiken op openbaar of privédomein die vrij mogen geplukt worden. De route doet trage en landelijke wegen aan, waarvan een deel ook onverhard is. We hebben er ook op gelet dat er zich voldoende horecazaken op het traject bevinden, er regelmatig een zitbank voorzien is en voor de kleinsten zijn er ook enkele speelpleintjes.”

De volledige tocht wordt bewegwijzerd. “Je kan de witte bordjes herkennen door hun zeshoekige vorm en groene opdruk. Bij de tocht hoort een wandelbrochure, die je ook op de site van The Dirty Scums kan terugvinden. Op de wegwijzers staan bovendien QR-codes. Die bevatten leuke weetjes over de locaties en ook deskundige historische informatie. Zo kom je te weten wat een dosseweg of vrouwenboom zijn, of maak je kennis met Nikolaas van Tolentijn, Het Atelier en de Heilig Hartverering.”

Honger en dorst

Wie na het lopen, wandelen of spelen een hongertje heeft, kan op zaterdag en zondag terecht in dorpscafé ‘t Een en ‘t Ander en in brasserie ‘t Smoefeloarke. Ook dorpsboerderij Nest opent op zondagnamiddag de deuren en tijdens het weekend vind je de ijsjes van IJspol terug in het dorp.

De kermis opent op vrijdag 18 juni vanaf 16.30 uur, op zaterdag en zondag vanaf 14 uur. (LDW)

Meer info op: www.leefbaarschuiferskapelle.be en www.thedirtyscums.com/schuiferskapelle/Wandelroutes.htm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier