Jumping Waregem moet vijfde verjaardag in mineur vieren: “Mogelijk dit jaar winterwerking”

Kristof Callens: "Voor de rest van het jaar zal er niets meer te vieren zijn bij Jumping Waregem." © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Jumping Waregem vzw bestaat dit jaar vijf jaar. Het feest dat bij zo’n verjaardag hoort, vond plaats op 1 februari, anderhalve maand voor de lockdown. Helaas zal er voor de rest van het jaar niets meer te vieren zijn op de terreinen van Sport Vlaanderen, de locatie naast de hippodroom waar alle jumpings en dressuurwedstrijden van Jumping Waregem plaatsvinden.

“Normaal hadden we dit jaar vijf jumpings en twee dressuurwedstrijden gepland”, zegt voorzitter Kristof Callens. “We hadden nog gehoopt een deel van ons seizoen te redden, maar dat kan dus niet meer. Massa-evenementen zijn verboden tot eind augustus en dan vinden normaal ook onze laatste activiteiten plaats. We spelen echter al langer met het idee om een winterwerking op te zetten en mogelijk is dat voor dit jaar een alternatief.”

Zal deze coronacrisis jullie een financiële kater bezorgen?

“Ik vermoed van wel, want we hebben toch wat investeringen gedaan. Zo hebben we een afwasmachine aangekocht. Voor die aankoop hadden we al een stukje rekening gehouden met inkomsten van dit jaar. Ik prijs me gelukkig dat we geen personeel moeten betalen en onze werking volledig draait op het engagement van een vijftigtal vrijwilligers.”

Je bent een bezige bij in de paardensport. Ook bij L’Equino ben je voorzitter, dat is een vereniging die eventingwedstrijden organiseert.

“Die organisatie draait voor een groot stuk op dezelfde mensen als bij Jumping Waregem. Ons grootste event is de jaarlijkse paardenhappening in de zomervakantie. Daar komen toch telkens meer dan 15.000 bezoekers op af. Ook dit gaat dit jaar dus niet door.”

Privé

Kristof Callens is 47 jaar, gehuwd met Anneleen Van Kerkhove (45) en vader van Michel (20 jaar), Emile (16 jaar) en Marie-Madelène (12 jaar). Ze wonen in de Waregemsestraat in Nokere.

Loopbaan

Kristof heeft een diploma hoger onderwijs boekhouden-onderwijs behaald. De voorbije twintig jaar heeft hij als ‘cabinetard’ gewerkt, eerst bij Vlaams minister Kris Peeters (CD&V), daarna bij Hilde Crevits. Zijn echtgenote Anneleen houdt in Nokere Ruitersport Van Kerkhove open. Op politiek vlak is Kristof zelf bezig aan zijn tweede ambt als CV&V-schepen in Kruisem. Voordien was hij gemeenteraadslid.

Hoe ben je in dat wereldje gerold?

“Via mijn echtgenote (Anneleen Van Kerkhove, red) die bij wijze van spreken opgegroeid is tussen de paarden. Op zeker ogenblik kwam ik dan bij Rijvereniging De Gaverbeek terecht, waar ik al eens meehielp in de piste om afgereden balken terug op de staanders te leggen. Van het een kwam het ander en heb ik dan vijf jaar geleden met enkele vrienden Jumping Waregem opgericht.”

Je woont in Nokere. Hoe goed ken je Waregem eigenlijk?

“Ik ben er geboren en getogen en mijn ouders wonen er nog steeds. Ik neem er ook de trein omdat ik in Brussel werk, op het kabinet van Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits. Verder teken ik ook altijd present op Waregem Koerse. Maar daar stopt het dan wel, want ik ben schepen in Kruisem en mijn focus als lokaal politicus ligt verder volledig in mijn gemeente.”

Je werkt al jaren voor Vlaamse minister Hilde Crevits. Hoe zou je haar omschrijven?

“Hilde Crevits is iemand die haar dossiers zeer goed beheerst. Ze heeft ook een enorme werkkracht. Om die redenen bewonder ik haar enorm. Soms vraag ik me af hoe ze dat allemaal bolwerkt. Een ander kenmerk van Hilde is dat ze zeer toegankelijk is voor de mensen. Soms denk ik dat ze zich beter een beetje zou afschermen, maar zo is ze nu eenmaal.”

Gelukkig kan de club rekenen op de inzet van vrijwilligers

Hoe zou je jezelf omschrijven als politicus in Kruisem?

“Ik ben rechtdoorzee en ga, bij wijze van spreken, mijn broek niet afsteken om extra stemmen te lokken.”

Je bent schepen van Digitalisering en Communicatie. Hoe pak je de zaken aan in deze coronatijden?

“We proberen onder schepenen en gemeenteraadsleden toch meer digitaal te werken. Alle verkozenen zullen nu een iPad krijgen, zodat we de raadszittingen via Teams, het platform van Microsoft, kunnen organiseren. Ik vermoed trouwens dat deze crisis er ook toe zal leiden nog meer in te zetten op digitalisering.”

Je bent ook schepen van Toerisme en Citymarketing. Noem eens iets dat niet-Kruisemnaren echt moeten komen bekijken in de gemeente?

“Onze kastelen zijn echt wel een bezoekje waard. We tellen zes kastelen in onze gemeente en dat lijkt me toch vrij uniek. Ze zijn weliswaar allemaal in privéhanden, maar vijf ervan kan je wel zien vanaf de openbare weg. Het is zeker de moeite om er eens langs te fietsen. Bovendien is één daarvan, het kasteel van baron Casier in Nokere, jaarlijks toegankelijk tijdens paardenhappening L’Equino.”

(Freddy Vermoere)