https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Julineke (10) maakt zondag beloofde tocht naar de Kemmelberg: “Tijdens het fietsen kan ze echt genieten en ontspannen”

Juline Selvais is in haar nopjes met de elektronische kinder-oudertandem. (repro ZB)
Redactie KW

Een paar maanden geleden werd een crowdfunding opgestart om een elektrische ouder-kindertandem aan te kopen voor Juline Selvais, door iedereen Julineke genoemd, uit Passendale. Het resultaat was schitterend en op zondag 15 augustus doet ze de beloofde tocht naar de Kemmelberg.

Juline (10) woont in Brouckhof Oost in Passendale. Het meisje loopt school in De Parel, een afdeling van Sint-Idesbald in Roeselare. Ze werd geboren met het Williams-Beurensyndroom, een genetische aandoening die bij 1 op de 20.000 geboortes voorkomt. De stoornis vertraagt haar motorische ontwikkeling en gaat gepaard met typische persoonlijkheidskenmerken en gedrag. Door haar ziekte kan haar mama Lieselot Samyn haar nooit alleen laten. “Naast de verstandelijke beperking is er ook een ontwikkelingsstoornis. Haar humeur is onvoorspelbaar en ze is overgevoelig voor geluid en ze is ook angstig van natuur”, aldus Lieselot.

Genieten doet ze vooral van paardrijden. “Ze volgt hippotherapie, waarbij ze omgaat met paarden. Dat helpt haar om zelfvertrouwen op te bouwen en te ontspannen, maar even belangrijk daarbij zijn de motorische vaardigheden”, legt pluspapa Tom Ameel uit. “Maar ook tijdens het fietsen kan ze echt genieten en ontspant ze zich volkomen.”

In twee maanden tijd werd er maar liefst 4.750 euro ingezameld

Solidariteit

Het gezin kocht een ouder-kindertandem om samen te kunnen fietsen. Omdat die echter niet elektrisch is aangedreven en onze streek erg heuvelachtig is, was dat geen sinecure. Daarom werd gedacht aan een tandem met elektrische aandrijving. Wegens het dure kostenplaatje werd een crowdfunding opgestart met de belofte dat ze indien het lukte de Kemmelberg zouden aandoen.

Het project werd een enorm succes. “Een grote dankjewel aan iedereen die de inzamelactie voor Julinekes nieuwe tandemfiets heeft gesteund. Het overtrof onze verwachtingen en doet dan ook ongelofelijk deugd om vast te stellen dat er nog zoveel solidariteit bestaat onder onze familie, vrienden, kennissen en zelfs onbekenden”, aldus pluspapa Tom Ameel.

“In twee maanden tijd werd er maar liefst 4.750 euro ingezameld en dat door 119 donaties. Op 13 juli werd de fiets geleverd. Maar belofte maakt schuld. Op zondag 15 augustus wordt met veel toeters en bellen de nieuwe tandemfiets van Julineke officieel ingehuldigd. Met een fietsrit vanuit Passendale hopen we met een zo groot mogelijk peloton te klinken met onze koersbidons bovenop de Kemmelberg”, lacht Tom.

“Het wordt een rit van 53 kilometer. Tijdens de rit worden de nodige stopplaatsen voorzien met een hapje en een drankje.” Er wordt om 13 uur verzameld aan Brouckhof-Oost 44 in Passendale. Om zicht te krijgen op de nodige bevoorradingen, wordt gevraagd zoveel mogelijk vooraf in te schrijven via een berichtje naar julineke.tandem.kemmelberg@outlook.com. (NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.